Ce a determinat dezvoltarea evolutivă a creativității? [studiu]

Idei și soluții inovatoare au permis speciei noastre să supraviețuiască amenințărilor existențiale și să prospere. Cu toate acestea, creativitatea nu poate fi necesară pentru supraviețuire, deoarece multe specii care nu o posedă au reușit să se dezvolte. Un nou studiu arată ce anume a determinat apariția evolutivă a creativității.

Cunoști cu siguranță o persoană care are mereu idei creative, fie că e vorba de cineva din familie, de un prieten sau de un coleg. Sau poate că ești chiar tu cel care vine mereu cu idei spectaculoase! Dar ce a determinat dezvoltarea evolutivă a creativității? Un nou studiu¹ de neuroimagistică oferă un potențial răspuns.

Lucrarea, publicată recent în jurnalul științific NeuroImage, a descoperit că, la unele persoane, apariția ideilor creative (cunoscute sub denumirea de momente „aha!”), declanșează o explozie de activitate în sistemul de recompensare al creierului, același sistem care reacționează când persoana are de-a face cu alimente delicioase sau substanțe care dau dependență ori alte plăceri umane de bază.

Persoanele care au des idei creative... nu se pot abține de la a le avea!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deoarece activitatea sistemului de recompensare motivează comportamentele care o produc, indivizii care experimentează recompense neuronale legate de intuiție sunt susceptibili să se angajeze în activități suplimentare legate de creativitate, presupunând chiar excluderea altor activități. Această noțiune ar putea să le pară cunoscută multor amatori de rezolvare a puzzle-urilor, cititorilor devotați ai romanelor de mister, artiștilor care n-o duc foarte bine financiar, dar simt nevoia sa creeze și cercetătorilor nu foarte bine plătiți pentru munca lor.

Faptul că evoluția a legat generarea de idei și perspective noi de sistemul de recompensare al creierului uman poate explica proliferarea creativității și avansarea științei și culturii, sunt de părere autorii studiului. Analiza s-a concentrat pe fenomenul momentelor „aha!”, adică pe acele forme de iluminare privite ca un fel de situații prototipice de creativitate. Aceste „iluminări” sau idei creative sunt experiențe ale perspectivelor, ideilor sau soluțiilor neevidente oricui, care au loc brusc și care pot duce la invenții și descoperiri. Mulți oameni raportează că aceste idei iluminatoare sunt însoțite de un val de plăcere apărut în urma acestei expansiuni mentale.

Echipa de cercetători a înregistrat electroencefalograme de înaltă densitate (EEG) ale participanților în timp ce aceștia rezolvau puzzle-uri sub formă de anagrame, ceea ce le impunea descifrarea unui set de litere pentru a găsi un cuvânt ascuns. Astfel de puzzle-uri servesc ca modele la scară mică de forme mai complexe de rezolvare a problemelor și generare de idei. Oamenii de știință au remarcat ce soluții au fost obținute în urma unor idei care au fost conștientizate brusc, spre deosebire de ce soluțiil au fost generate de rearanjarea metodică a literelor pentru a căuta ordinea corectă.

Subiecții care au participat la testare au completat și un chestionar care le-a măsurat „sensibilitatea la recompensă”, o trăsătură de bază a personalității, care reflectă gradul în care un individ este în general motivat să obțină recompense, mai degrabă decât să le piardă.

Participanții la studiu au manifestat o explozie de unde cerebrale de înaltă frecvență asociate cu soluții generate de momentele „aha!”. Cu toate acestea, numai persoanele extrem de sensibile la recompense au arătat o explozie suplimentară de unde gamma de înaltă frecvență, cu aproximativ o zecime de secundă mai târziu. Această a doua explozie își are originea în cortexul orbitofrontal, o parte a sistemului de recompensare a creierului.

Ideile creative, metodă de recompensare intrinsecă

Studiul arată că unii oameni au idei creative ca o metodă de recompensare intrinsecă. Deoarece această explozie legată de recompensă a activității neuronale a avut loc atât de repede după intuiția inițială, la doar o zecime de secundă, e clar că ea nu a rezultat dintr-o evaluare conștientă a soluției. Mai degrabă, acest răspuns rapid al recompensei a fost declanșat de (sau integrat în) intuiția în sine.

Participanții la studiu cu sensibilitate scăzută la recompense au experimentat aproape la fel de multe idei creative precum cei cu sensibilitate înaltă la recompensă, dar ideile lor nu au declanșat un răspuns semnificativ la recompensele neuronale. Astfel, concluzionează oamenii de știință, recompensa neuronală nu este un companion necesar pentru înțelegere, deși apare la mai multe persoane. Acest studiu sugerează că măsurătorile sensibilității generale la recompense ar putea ajuta la a prezice care persoane își vor exersa, dezvolta și extinde abilitățile lor creative de-a lungul timpului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - Creative insight triggers a neural reward signal
https://medicalxpress.com/news/2020-04-creative-insight-triggers-neural-reward.html
1. Studiul An insight-related neural reward signal, apărut în NeuroImage (2020). DOI: 10.1016/j.neuroimage.2020.116757, autori: Yongtaek Oh et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0