Infectia cu Candida: cum se transmite si ce afectiuni poate provoca

Ai auzit, cu siguranta, de ciuperca microscopica numita Candida (sau Candida albicans). In acest articol, ne indreptam atentia asupra modului in care se transmite Candida si asupra afectiunilor pe care le cauzeaza atunci cand are loc inmultirea exagerata a acestor ciuperci in corpul uman.

 

Candida albicans face parte din microflora noastra naturala, cu alte cuvinte din microorganismele care traiesc in si pe corpul nostru. Candida este o ciuperca microscopica (ea face parte din regnul fungi) si se gaseste in tractul gastrointestinal, in gura si in vagin.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In mare parte a timpului, aceasta ciuperca nu provoaca niciun fel de probleme, insa uneori este foarte posibil sa se inmulteasca in exces si sa apara, astfel infectii fungice in organism. Infectia fungica se numeste candidoza si, in functie de zona unde aceasta ciuperca se poate inmulti peste masura, exista mai multe tipuri, cele mai cunoscute fiind candidoza vaginala si candidoza bucala.

Cum se transmite Candida

Ciuperca microscopica din "familia" Candida nu se transmite neaparat de la o persoana la alta. Candida albicans este o ciuperca patogena care exista ca "agent" inofensiv in tractul gastrointestinal si aparatul genito-urinar la aproape 70% dintre oameni. Expertii spun ca aproximativ 75% dintre femei sufera din cauza unei infectii cu Candida cel putin o data in viata. Chiar si asa, desi la prima vedere Candida pare o ciuperca microscopica inofensiva, ea este un patogen oportunist, mai ales in cazul pacientilor cu sistemul imunitar compromis, in cazul indivizilor slabi din punct de vedere imunologic ori chiar in cazul persoanelor sanatoase.

Ce afectiuni poate cauza Candida

Infectia cauzata de Candida albicans este cunoscuta cel mai adesea sub denumirea de candidoza. Aceasta afectiune - candidoza - poate fi clasificata in doua categorii, in functie de severitate.

In prima categorie intra infectiile mucoaselor, iar cele mai cunoscute sunt infectiile fungice care sunt caracterizate de pete albe pe membranele infectate (de exemplu, candidoza bucala, cand apar pete albe pe limba si mucoasa cavitatii orale). Aceste infectii fungice, insa, afecteaza in general celulele epiteliale gastrointestinale, cele din zona vaginala sau mucoasa orofaringiana. Mai mult, candidoza vulvo-vaginala este destul de frecventa in randul femeilor, iar unele doamne sau domnisoare se confrunta cu episoade repetate ale acestei infectii.

Din a doua categorie fac parte alte tipuri de infectii cu Candida. Aparent inofensiva, Candida poate cauza infectii sistemice, care pun viata in pericol, in cazul pacientilor care sunt deja grav bolnavi si la care rata de mortalitate este de aproape 30%, spun cercetatorii*.

Infectiile sistemice cu Candida sunt frecvente la indivizii cu sistemul imunitar compromis, inclusiv la pacientii infectati cu HIV, la persoanele care au avut un transplant de organe, la pacientii care fac chimioterapie si la sugarii care au avut o greutate foarte mica la nastere.

 

Exista mai multe specii de Candida

Specialistii ne amintesc ca exista si unele specii care nu fac parte din familia "albicans", precum Candida glabrata, Candida krusei, Candida dubliniensis, Candida parapsilosis si Candida tropicalis care se gasesc la persoanele infectate cu acesti fungi, insa chiar si asa, Candida albicans ramane un agent infectios major.

Cele mai comune tipuri de infectie cu Candida

Mai jos sunt cateva dintre cele mai frecvente infectii cauzate de Candida:

  • Infectia fungica de tract urinar - speciile de Candida sunt cea mai frecventa cauza a acestor tipuri de infectii urinare, care au loc in portiunea inferioara a tractului urinar;
  • Infectia fungica genitala - Candida albicans este cea mai frecventa cauza a infectiilor din sfera genitala, mai ales cand are loc un dezechilibru in microflora din zona intima, iar nivelul de lactobacili este perturbat; totodata, poti sa dezvolti o infectie genitala cu candida dupa ce participi la anumite activitati sexuale, in special la cele care implica un contact intre cavitatea orala si zona genitala;
  • infectia orala cu Candida (candidoza bucala) - chiar daca face parte din microflora gurii noastre, Candida albicans se poate inmulti in exces si poate cauza infectii in cavitatea orala. Infectia insa nu se limiteaza doar la gura, ea se poate raspandi catre amigdale si catre zona din spatele gatului.
  • Candidoza mucocutanata - speciile de Candida pot infecta si pielea, cat si membranele mucoase. De cele mai multe ori, Candida albicans este cauza unei infectii fungice a pielii, insa si alte tipuri de Candida pot cauza acest tip de afectiune dermatologica (pe zone precum axilele, zona inghinala, pielea dintre degetele de la maini si de la picioare, colturile gurii, zona de sub sani).

Important!

Exista si Candida la barbati. Speciile de Candida pot infecta si organele genitale ale barbatilor, cel mai adesea daca partenera acestora are o infectie vaginala cu ciupercile microscopice Candida (numita candidoza vaginala). Infectia (balanita) poate fi asimptomatica la barbati, insa ea poate cauza mancarimi sau o eruptie cu senzatie de usturime la glandul penisului.

Alte tipuri de infectii cu Candida

Daca se intampla ca ciuperca microscopica de tip Candida sa patrunda in sange, ea poate cauza infectii grave, nu doar in fluxul sanguin, ci si la alte organe:

  • Candidemia este o infectie a sangelui cauzata de speciile Candida
  • Endocardita este o infectie a stratului interior care captuseste inima - exista endocardita fungica, iar candida albicans poate fi responsabila de unele cazuri.
  • Endoftalmita - inflamarea interiorului ochiului, care poate fi cauzata de infectii fungice, precum cea in care sunt implicate speciile Candida (Candida tropicalis si Candida albicans).
  • Meningita fungica este cauzata de Candida, insa infectia este de cele mai multe ori dobandita in spital.

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

*Candida albicans: A Model Organism for Studying Fungal Pathogens, septembrie 2012, ISRN microbiology, autori M. Anaul Kabir, Mohammad Asif Hussain, Zulfiqar Ahmad.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0