Infectia cu candida: fructe interzise in timpul tratamentului

Candida albicanis este ciuperca care produce candidoza, afectiunea care adesea provoaca infectii vaginale femeilor.

fructe-interzise-tratament-candidoza

In general, sistemul imunitar al femeii este cel care impiedica dezvoltarea in exces a acestei ciuperci si aparitia candidozei, insa atunci cand sistemul imunitar este slabit, candidoza se instaleaza.

Candidoza se trateaza cu tratament medicamentos, insa dieta joaca un rol important in tratarea acestei afectiuni.

Dieta recomandata de specialisti in timpul tratamentului este una bazata pe alimente probiotice, antinfungice si fara zahar. Intrucat majoritatea fructelor contin o cantitate mare de zahar, in timpul tratarii infectiei cu candida, o serie de fructe sunt interzise intrucat favorizeaza multiplicarea ciupercii.

Urmand o dieta adecvata in timpul tratamentului, procesul de vindecare este accelerat.

Majoritatea fructelor sunt interzise in timpul tratamentului pentru candida, printre care si: merele, bananele, pepenii, strugurii, ciresele, visinele, caisele, piersicile, prunele, nectarinele sau ananasul. In principiu, orice fruct dulce trebuie evitat daca suferi de candidoza. Fructele nu pot fi consumate nici crude, nici deshidratate, dar nici sub forma de compot intrucat zaharul este prezent in toate aceste forme.

Fructele permise in aceasta perioada sunt cele care sunt considerate legume intrucat contin cantitati reduse de zahar: avocado, rosiile si maslinele. Totodata, cantitati reduse de citrice precum limeta, lamaia sau grepfrutul sunt permise intrucat nu numai ca au un continut redus de zahar, insa au si proprietati antimicrobiene puternice datorita acidului citric.

 

 

Cat timp trebuie sa eviti fructele

Fructele sunt extrem de sanatoase, fiind foarte bogate in vitamine, minerale si fibre dietetice, asa ca nu trebuie eliminate definitiv din dieta. Restrictionarea dispare odata cu ameliorarea simptomelor si cu permisiunea primita de la medic in acest sens. In primele zile ale tratamentului, este recomandat sa se consume numai legume crude sau gatite la abur/ fierte. Apoi, obiceiurile alimentare obisnuite pot fi reluate, fara insa sa se introduca zaharul. Aceasta faza a dietei, in care zaharul e interzis, poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni, in functie de organism.

Poti reintroduce fructele in dieta daca te simti mai bine si simptomele dispar, insa daca problema revine, trebuie sa renunti din nou la consumul de fructe.

Alte alimente pe care trebuie sa le eviti daca suferi de candidoza

Exista si alte alimente interzise in timpul tratamentului pentru candidoza, iar acestea sunt:

  • Cerealele – cerealele sunt si ele surse bogate de zahar, asa ca trebuie evitate. Poti inlocui faina obisnuita cu faina de migdale ori de cocos.
  • Alcoolul – alcoolul agreseaza mucoasa stomacului, dar si peretii intestinelor asa ca ar trebui evitat in timpul tratamentului pentru candidoza.
  • Alimentele bogate in amidon – cartofii si sfecla sunt exemple de alimente bogate in amidon. Acestea favorizeaza dezvoltarea exagerata a ciupercii Candida albicanis asa ca trebuie evitate.

Alimente recomandate in timpul tratamentului pentru candidoza

  • Alimentele care nu contin amidon precum: sparanghelul, varza, telina, vanata, castravetele, ceapa, spanacul, rosiile.
  • Proteinele sanatoase: carnea de pui, somonul, herningul, sardinele, ouale.
  • Unele produse lactate precum: untul, ghee, iaurtul si chefirul.
  • Semintele si nucile: semintele de floarea soarelui, migdalele, semintele de in, alunele de padure.
  • Grasimile sanatoase: uleiul de cocos, uleiul din seminte de in, uleiul de masline, uleiul de susan.
  • Ierburi aromatice si condimente: busuioc, piper, marar, scortisoara, usturoi, ghimbir, oregano, turmeric, rozmarin.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0