Candida: fructe interzise în timp ce tratezi infecția

Dacă suferi de o infecție cu Candida și ești sub tratament, trebuie să știi că există anumite fructe pe care ar trebui să le eviți pe parcursul perioadei de tratament. Candida este un tip de ciupercă care trăiește în mod normal în tractul intestinal și vaginal, dar care poate cauza probleme atunci când se dezvoltă excesiv.

Candida albicans este ciuperca care produce candidoza, afecțiunea care adesea provoacă infecții vaginale femeilor. În general, sistemul imunitar al femeii este cel care împiedică dezvoltarea în exces a acestei ciuperci și apariția candidozei, însă atunci când sistemul imunitar este slăbit, candidoza se instalează.

În timpul tratamentului pentru infecția cu Candida, este important să respecți o dietă adecvată, pentru a limita creșterea acestei ciuperci și pentru a accelera procesul de vindecare. Deși fructele sunt o sursă importantă de nutrienți și vitamine, unele dintre ele pot crește nivelul de zahăr din sânge, ceea ce poate alimenta creșterea ciupercii Candida. În continuare, vei afla care sunt fructele interzise în timpul tratamentului pentru infecția cu Candida, precum și opțiuni alternative de fructe pe care le poți consuma în siguranță.

Candidoza se tratează cu tratament medicamentos

Cele mai eficiente sunt medicamentele antifungice. Candidoza care apare numai pe piele sau la nivelul gurii sau vaginului poate fi tratată cu medicamente antifungice (cum ar fi clotrimazol și nistatină), care sunt aplicate direct pe zona afectată. Un medic poate prescrie, de asemenea, fluconazol administrat pe cale orală.

Recomandările experților DOC.ro

Pentru infecții ale esofagului, medicii prescriu medicamente antifungice (cum ar fi fluconazol, voriconazol sau posaconazol), care urmează să fie administrat pe cale orală. Foarte rar, medicamente antifungice (cum ar fi anidulafunginul, caspofungina, micafungin sau amfotericina B) trebuie să fie administrate într-o venă (intravenos).

O serie de studii au testat activitățile antifungice ale extractelor metanolice de coajă de rodie și curcumină. Atunci când sunt utilizate în combinație cu nistatina și fluconazol, extractele de curcumină și coajă de rodie sunt agenți anti-Candida promițători și eficienți. Însă și dieta joacă un rol important în tratarea acestei afecțiuni.

Dieta în candidoză 

Dieta recomandată de specialiști în timpul tratamentului este una bazată pe alimente probiotice, antinfungice și fără zahăr. Întrucât majoritatea fructelor conțin o cantitate mare de zahăr, în timpul tratării infecției cu candida, pe lângă dulciuri, lapte dulce sau alte lactate bogate în lactoză și alimente bogate în gluten, acestea sunt interzise întrucât favorizează multiplicarea ciupercii.

Urmând o dietă adecvată în timpul tratamentului, procesul de vindecare este accelerat.

Majoritatea fructelor sunt interzise în timpul tratamentului pentru candida, printre care și: merele, bananele, pepenii, strugurii, cireșele, vișinele, caisele, piersicile, prunele, nectarinele sau ananasul. În principiu, orice fruct dulce trebuie evitat dacă suferi de candidoză. Fructele nu pot fi consumate nici crude, nici deshidratate, dar nici sub formă de compot întrucât zaharul este prezent în toate aceste forme.

Fructele permise în această perioadă sunt cele care sunt considerate legume întrucât conțin cantități reduse de zahăr: avocado, roșiile și măslinele. Totodată, cantități reduse de citrice precum lime, lămâia sau grepfrutul sunt permise întrucât nu numai că au un conținut redus de zahăr, însă au și proprietăți antimicrobiene puternice datorită acidului citric. 

 

 

Cât timp trebuie să eviți fructele

Fructele sunt extrem de sănătoase, fiind foarte bogate în vitamine, minerale și fibre dietetice, așa că nu trebuie eliminate definitiv din dietă. Restricționarea dispare odată cu ameliorarea simptomelor și cu permisiunea primită de la medic în acest sens. În primele zile ale tratamentului, este recomandat să se consume numai legume crude sau gătite la abur/ fierte. Apoi, obiceiurile alimentare obișnuite pot fi reluate, fără însă să se introducă zahărul. Această fază a dietei, în care zahărul e interzis, poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de organism.

Poți reintroduce fructele în dietă dacă te simți mai bine și simptomele dispar, însă dacă problema revine, trebuie să renunți din nou la consumul de fructe.

"Înfometați" de glucoză și lactoză, fungii nu se mai înmulțesc și simptomele candidei dispar de obicei în 3 până la 10 zile. După ce simptomele au disparut, în doar câteva săptămâni, ar trebui să observi o creștere a energiei și a concentrării, precum și ameliorarea altor simptome, deoarece endotoxinele sunt eliminate din organism. 

Fructe permise

Rodiile sunt printre fructele permise în timpul dietei specifice candidozei. Rodia are proprietăți antibacteriene și antivirale care pot fi utile împotriva bolilor comune ale gingiilor și a infecțiilor cu cadida.

În plus, coaja de rodie conține punicalagin, care este o sursă mare de activitate antifungică împotriva Candida albicans (C. albicans). Extractul de coajă de rodie are sinergism ridicat cu unii agenți antifungici împotriva infecțiilor cu Candida.

Mai sunt permise și câteva fructe cu conținut scăzut de zahăr: lămâie, lime, fructe de pădure cât mai puțin dulci, cum ar fi căpșunele mai puțin coapte, dar și afinele, coarnele, măceșele (pot fi consumate în cantități mici).

Alte alimente pe care trebuie să le eviți dacă suferi de candidoză

Există și alte alimente interzise în timpul tratamentului pentru candidoză, iar acestea sunt:

  • Cerealele – cerealele sunt și ele surse bogate de zahăr, așa că trebuie evitate. Poți înlocui făina obișnuită cu făina de migdale ori de cocos.
  • Alcoolulalcoolul agresează mucoasa stomacului, dar și pereții intestinelor așa că ar trebui evitat în timpul tratamentului pentru candidoză.
  • Alimentele bogate în amidon – cartofii și sfecla sunt exemple de alimente bogate în amidon. Acestea favorizează dezvoltarea exagerată a ciupercii Candida albicanis așa că trebuie evitate.

Alimente recomandate în timpul tratamentului pentru candidoză

  • Alimentele care nu conțin amidon precum: sparanghelul, varza, țelina, vânăta, castravetele, ceapa, spanacul, roșiile.
  • Proteinele sănătoase: carnea de pui, somonul, heringul, sardinele, ouăle.
  • Unele produse lactate precum: untul, ghee, iaurtul și chefirul.
  • Semințele și nucile: semințele de floarea soarelui, migdalele, semințele de in, alunele de pădure.
  • Grăsimile sănătoase: uleiul de cocos, uleiul din semințe de in, uleiul de măsline, uleiul de susan.
  • Ierburi aromatice și condimente: busuioc, piper, mărar, scorțișoară, usturoi, ghimbir, oregano, turmeric, rozmarin.

S-a demonstrat că acești nutrienți ajută persoanele care suferă de candida:

  • Vitamina C 
  • Vitamina E
  • Seleniu 
  • Zinc 
  • Vitamina A
  • Bifidobacterium bifidum 
  • Lactobacillus acidophilus.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Anti-Candida Activity of Pomegranate Peel Extract in Comparison with Curcumin Extract and their Synergism with Fluconazole and Nystatin”, 2021, autor: Marwa M. E. Abd-Elmonsef - https://ejmm.journals.ekb.eg/article_191860.html

“Candida albicans, a major human fungal pathogen”, autori: Joon Kim, Peter Sudbery - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21538235/ 
“Candidiasis: predisposing factors, prevention, diagnosis and alternative treatment”, autori: Natália Martins, Isabel C F R Ferreira, Lillian Barros, Sónia Silva, Mariana Henriques - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24789109/ 
“Limited effect of refined carbohydrate dietary supplementation on colonization of the gastrointestinal tract of healthy subjects by Candida albicans”, autori: M Weig, E Werner, M Frosch, H Kasper - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10357735/ 
“Impact of the gut microbiota, prebiotics, and probiotics on human health and disease”, autori: Chuan-Sheng Lin, Chih-Jung Chang, Chia-Chen Lu, Jan Martel, David M Ojcius, Yun-Fei Ko, John D Young, Hsin-Chih Lai - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25179725/ 
“Efficacy and safety of probiotics in the treatment of Candida-associated stomatitis”, autori: Duo Li, Qingfu Li, Chuanxia Liu, Mei Lin, Xiaoying Li, Xiaoying Xiao, Zhu Zhu, Qimei Gong, Hongmei Zhou - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23952962/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0