Candida în sarcină: Cauze, Simptome, Tratament, Prevenție

1. Informații generale despre candida / candidoza vaginală (infecția cu candida albicans)
    1.1 Ce este candidoza? 
    1.2. Cauze candidoză în sarcină (posibile cauze ale candidozei în sarcină)
    1.3 Complicațiile infecției cu Candida albicans în sarcină (complicațiile candidozei în sarcină) 
    1.4. Cum se manifestă candida: simptome candidoză vaginală
    1.5. Modul de transmitere a candidozei
    1.6. Afecțiuni ce pot fi confundate cu candidoza (au simptome similare cu infecția cu candida)
    1.7. Metode de diagnosticare a infecției cu Candida albicans
2. Cum se tratează candidoza în sarcină (cum tratezi infecția cu candida)
    2.1.    Tratament medicamentos candidoză în sarcină
    2.2.    Când să eviți tratamentul naturist pentru candidoză
    2.3.    Suplimente candidoză în sarcină
    2.4.    Recomandări privind igiena intimă a femeii gravide care are candidoză
    2.5.    Recomandări privind alimentația gravidei care are candidoză vaginală
    2.6.    Cum îți afectează infecția cu Candida bebelușul
3. Prevenirea candidozei în sarcină
    3.1.    Respectarea unor reguli de igienă intimă de către femeia gravidă
    3.2.    Haine și lenjerie intimă care permit pielii să respire
    3.3.    Dieta femeii gravide
    3.4.    Odihna suficientă
    3.5.    Control ginecologic periodic pentru monitorizarea sarcinii

1. Informații generale despre candidoza vaginală (infecția cu candida albicans) 

Candidoza vaginală este o infecție a vulvei și a vaginului, cauzată de un gen de ciperci microscopice (fungi). În timpul sarcinii, Candida (și infecția fungică pe care aceasta o cauzează) este chiar mai frecventă, spun specialiștii.

Recomandările experților DOC.ro

1.1. Ce este candidoza vaginală? Ce este Candida (Candida albicans) 

Candidoza vaginală este o infecție fungică, și ce trebuie să reții este faptul că ea este cauzată / provocată de un anumit tip de fung, Candida Albicans. Această infecție fungică poate să apară și la femeile însărcinate și poate fi provocată și de alte tipuri de fungi, cum ar fi Candida glabrata and Candida tropicalis.

1.2. Cauze candidoză în sarcină (posibile cauze ale candidozei în sarcină)

Potrivit unui studiu, aproximativ 20% dintre femei au acest tip de fungi, Candida, în vagin, în mod normal (face parte din microflora vaginală). Acest procent crește până la 30% în timpul sarcinii. 

Fungii aceștia (ciupercile microscopice de tipul Candida) au un risc mai mare de a cauza o infecție fungică în timpul sarcinii, din cauza dereglărilor sau fluctuațiilor hormonale. Din cauză că femeia poate transmite fungii Candida la bebeluș, în timpul nașterii, este important ca ea să fie tratată de medic. 

Candidoza vaginală apare când numărul normal de ciuperci Candida care se află în microflora vaginală crește suficient de mult pentru a cauza apariția simptomelor neplăcute. Cele mai frecvente cauze care pot duce la infecția fungică de acest tip, care afectează vulva și vaginul, pot fi:

Sarcina

Este unul dintre factorii cei mai frecvenți care contribuie la riscul ca femeia să dezvolte candidoză vaginală. Dezechilibrele hormonale care vin "la pachet" cu sarcina sau cele de dinaintea menstruației pot să fie o cauză a candidozei vaginale. 

Diabetul 

Diabetul zaharat poate fi unul dintre factorii care duc la o predispoziție mai mare ca femeia să dezvolte o infecție fungică precum candidoza vaginală. Potrivit unui studiu din 2014, femeile cu diabet de tip 2 ar putea avea un risc și mai mare de infecție fungică vaginală. Este încă neclar dacă această asociere se datorează unor valori mai mari ale glicemiei (hiperglicemia) sau altor factori. Cert este că fungii (ciupercile microscopice) se hrănesc cu zahăr, iar dacă diabetul nu este ținut sub control, pot să existe cantități mari de zahăr (glucoză) în sânge. 

Folosirea antibioticelor sau a corticosteroizilor 

Anumite medicamente (cele din clasa antibioticelor sau steroizii) pot să producă dezechilibre la nivelul microflorei vaginale, iar din această cauză, crește riscul ca femeia să facă o infecție fungică de tipul candidozei vaginale.

Dezechilibrul pH-ului din vagin, mai ales în sarcină

Din cauză că în sarcină se modifică pH-ul din vagin, este posibil să apară mai des infecții fungice de acest tip. Candidoza, așa cum probabil știi deja, este cauzată de dezvoltarea în exces a acestor ciuperci microscopice (Candida albicans) care se găsesc, în mod normal, în microbiomul vaginal. În timpul sarcinii, nivelurile hormonilor care sunt mereu în schimbare pot modifica echilibrul pH-ului din vaginul gravidei, iar acest factor creează un mediu mult mai favorabil pentru dezvoltarea fungilor. 

Afecțiunile sau condițiile care slăbesc sistemul imunitar

O altă cauză posibilă a candidozei vaginale sunt bolile care au slăbit, în timp, sistemul imunitar. Un exemplu este HIV. Din cauza imunodeficienței, organismul are un risc mai mare de a dezvolta infecții fungice. În plus, tratamentele precum chimioterapia pot contribui la slăbirea sistemului imunitar. 

Actul sexual (pe cale vaginală)

O infecție fungică așa cum este candidoza vaginală poate fi cauzată de raportul sexual pe cale vaginală. 

Spălăturile vaginale

O altă cauză ce determină candidoza vaginală sunt spălăturile vaginale. Acestea contribuie la un dezechilibru al microflorei din interiorul vaginului. 

Stresul

Perioadele stresante, când simți că stresul atinge cote maxime în viața ta, pot să cauzeze o infecție cu Candida, iar această ciupercă se dezvoltă excesiv. 

Alte cauze

În unele situații, candidoza vaginală este cauzată de factori precum: sângele sau lichidul seminal, anemie, o dietă precară, lenjeria intimă din materiale sintetice, alimentația bogată în zahăr și în carbohidrați, etc. Și excesul de umiditate poate contribui la un dezechilibru, iar regiunea vulvei și a vaginului devine un mediu propice pentru dezvoltarea în exces a Candidei albicans. 

 

 

1.3. Complicațiile infecției cu Candida albicans în sarcină (complicațiile candidozei în sarcină)

Infecțiile fungice (candidozele vaginale) pot cauza, totodată, infecții la nivelul întregului corp și complicații grave în cazul femeilor care sunt însărcinate și au un sistem imunitar slăbit, din cauza unei infecții cu HIV. 

Din fericire, infecția cu Candida albicans nu este periculoasă și chiar dacă apare în sarcină, este mai mult un inconvenient. Însă nu uita că dacă ai candidoză vaginală atunci când intri în travaliu, este posibil să o transmiți la bebelușul tău în timpul nașterii, deoarece fungii care cauzează acest gen de infecție vaginală pot cauza și candidoza bucală (un dezechilibru al microflorei din gură). 

Chiar dacă nu este o boală cu transmitere sexuală, ocazional, candidoza (vaginală) poate fi transmisă la partenerii sexuali, așa că și bărbații se pot confrunta cu infecții fungice la nivelul penisului. 

Recurența infecției

O complicație a candidozei vaginale, atât în sarcină, cât și în afara acesteia, este recurența. Sunt femei care fac infecții fungice vaginale (așa cum este candidoza) de mai multe ori pe an, așa că este recomandat să mergi la medicul tău ginecolog, pentru un tratament corespunzător.

Probleme sexuale 

În timpul infecției cu Candida albicans, disconfortul în timpul sexului este sporit de faptul că pacienta (gravidă sau nu) are dureri în zona vaginului și a vulvei, are o erupție în zona vulvei și pe pielea din jurul vulvei. 

Probleme în zona genitală a bărbatului (partenerului sexual) 

Candida se găsește, în mod frecvent, pe penis, iar studiile sugerează că un procent destul de mare de bărbați au această ciupercă microscopică în microflora lor. Mulți dintre ei nu se confruntă cu simptome, în timp ce o parte dintre bărbați dezvoltă balanita candidozică (o afecțiune rară). Termenul de balanită se referă la o infecție a glandului penisului și tot această infecție cu Candida poate afecta și prepuțul. 

 

 

1.4. Cum se manifestă candida: simptome candidoză vaginală 

Candida se găsește, de regulă, în mici cantități în gură și în intestine, cât și pe pielea noastră. La nivel normal, această ciupercă microscopică nu cauzează niciun fel de probleme. Însă când Candida începe să se dezvolte incontrolabil, ea poate cauza o infecție numită candidoză. De fapt, statisticile arată că, de fapt, Candida este cea mai frecventă cauza a infecțiilor fungice la oameni. 

Mâncărimi - Femeile cu candidoză se confruntă adeseori cu senzație de mâncărime în apropierea vulvei și vaginului. 

Iritații - Iritațiile sunt și ele frecvente la gravidele care suferă de candidoză vaginală. De asemenea, apar iritații în zona intimă, în zona vulvei și vaginului. 

Secreții/scurgeri vaginale - Un alt simptom al candidozei vaginale sunt secrețiile vaginale sau scurgerile neobișnuite, de culoare albă, care au aspect de brânză și care, de regulă, nu au niciun miros. Secrețiile vaginale pot fi consistente (mai groase) și albe sau pot fi mai lichide decât în mod normal (mai apoase). 

Miros neplăcut - Secrețiile care au de regulă o culoare alba, similară cu cea a brânzei cottage, pot să aibă un miros neplăcut, ca de drojdie sau de pâine. 

Crește cantitatea de secreții - Femeia însărcinată va observa că secrețiile vaginale sunt mai abundente și au un aspect anormal. 

Dureri în timpul raportului sexual - Durerea în timpul sexului este un simptom observat, iar din acest motiv, femeia gravidă devine îngrijorată în ceea ce privește viața sexuală. 

Inflamarea vulvei și a labiilor - Este posibil să observi roșeață, mâncărimi sau iritație ori inflamație în zona vulvei și a labiilor. 

Disconfort sau usturime la urinare - Femeia însărcinată va avea simptome și în timpul urinării, ea simte o senzație ca de arsură când merge la toaletă. Secrețiile vaginale își schimbă culoarea Alte secreții sau scurgeri din vagin pot avea o culoare anormală, verzuie sau gălbuie, tot similară ca textură cu brânza cottage. Este posibil ca secrețiile să miroasă.

Când e cazul să mergi la medic

Fă-ți o programare la medicul tău ginecolog mai ales dacă: 

  • Este prima dată când ai simptomele candidozei vaginale și ești însărcinată
  • Nu ești sigură dacă ai o infecție fungică și dacă este vorba sau nu de candidoză vaginală (și nu vrei să pui în pericol sănătatea bebelușului tău). 
  • Simptomele tale nu se calmează după ce ai tratat infecția cu creme sau ovule antifungice. 
  • Dezvolți alte simptome care te îngrijorează. 

1.5. Modul de transmitere a candidozei vaginale

Candidoza vaginală nu este clasificată drept o boală/infecție cu transmitere sexuală, dar reține că ea poate fi declanșată de actul sexual, în special dacă întâmpini dificultăți în timpul sexului, îți este greu să te relaxezi și te confrunți cu uscăciunea vaginală. Să nu uităm că, ocazional, candidoza vaginală poate fi transmisă între partenerii sexuali (de la unul, la celălalt).

1.6. Afecțiuni ce pot fi confundate cu candidoza (este posibil să aibă simptome similare cu infecția cu Candida)

În cazul pacientelor care prezintă manifestări clinice atipice ale unei infecții bacteriene, medicul trebuie să ia în considerare și posibilitatea unei alte infecții în zona intimă, cum ar fi candidoza vaginală, infecția cu C trachomatis sau infecția cu N gonorrhoeae sau un alt diagnostic. 

Pentru a exclude alte cauze ale infecției atunci când urmează să îți stabilească diagnosticul, medicul tău va încerca să elimine, pe rând, acele afecțiuni care ar putea fi confundate cu candidoza sau care ar putea să coexiste alături de această infecție fungică: vaginoza bacteriană, cervicita, infecțiile cu Chlamydia, gonoreea, infecția cu virusul herpes simplex, trichomoniaza vaginală, vaginita.

1.7. Metode de diagnosticare a infecției cu Candida albicans (candidozei vaginale)

Indiferent de trimestrul de sarcină în care te afli, este important să mergi în mod regulat la controale, la medicul tău ginecolog, iar dacă ai simptomele specifice candidozei vaginale, nu mai amâna vizita la cabinetul medicului tău. 

Examinarea fizică și anamneza

Medicul îți va pune întrebări despre simptomele tale și va efectua examenul fizic (examinarea pelvină). 

Analiza secrețiilor vaginale

Pentru a confirma diagnosticul de candidoză vaginală, medicul va folosi un instrument special (asemănător unui bețișor de urechi) pentru a lua o mostră din secreția vaginală. Mostra va fi apoi verificată la un laborator de analize, la microscop, pentru a se depista semnele microorganismelor care au cauzat această infecție vaginală. Acesta se numește examen microbiologic pentru secreție vaginală

Cultura secreții vaginale

În anumite situații, medicul tău va dori să efectueze un alt tip de analiză, numită "cultura secreții vaginale", fiind vorba tot de o mostră din secrețiile vaginale ale pacientei. Culturile îl ajută pe medic să elimine alte tipuri de fungi. Așadar, pe lista analizelor recomandate este posibil să găsești o sintagmă de tipul "cultură și identificare fungi (cu antifungigramă)". 

2. Cum se tratează candidoza în sarcină (cum tratezi infecția cu candida)

În timpul sarcinii, medicii recomandă doar cremele vaginale (aplicare locală) și doar ovulele. Medicamentele cu administrare orală (medicamente care se iau într-o singură doză) nu s-au dovedit a fi sigure în timpul sarcinii și în perioada de alăptare. Reține, însă, că nu toate cremele vaginale și nu toate ovulele sunt recomandate a fi folosite în sarcină, așa că cel mai bine ar fi să întrebi medicul sau farmacistul despre ce fel de produs îți recomandă.

2.1. Tratament medicamentos candidoză în sarcină

În majoritatea cazurilor, candidoza vaginală este ușor de tratat cu o cremă antifungică sau cu ovule. Medicamentele ar trebui să îți calmeze simptomele în interval de 7 zile.

Chiar și așa, în timpul sarcinii, ar trebui să te consulte medicul tău înainte de a începe tratamentul pentru candidoza vaginală. Medicul ginecolog poate confirma dacă ai, de fapt, o infecție fungică și se poate asigura că vei folosi un tratament care este sigur (nu prezintă pericole în timpul sarcinii). 

Creme antifungice

Medicamentele topice (adică cele care se aplică local) antifungice care sunt considerate sigure pentru a fi folosite în sarcină sunt: clotrimazol, miconazol și terconazol.

Respectă întocmai indicațiile medicului tău ginecolog în ceea ce privește numărul de aplicări și numărul de zile în care trebuie să folosești aceste creme. Mare atenție și la concentrația de substanță activă! Folosește doar ceea ce ți-a prescris medicul tău pentru a trata candidoza vaginală în sarcină. 

Ovule

Ovulele sau supozitoarele vaginale reprezintă o altă formă sub care găsești substanțele active care ajută în tratamentul candidozei vaginale. Nu folosi ovule "după ureche", ci doar dacă medicul tău îți recomandă acest tip de ovule antifungice, pentru a trata candidoza. 

Comprimate antifungice

Atât medicamentele cu administrare orală, cât și cremele topice antifungice sunt folosite pentru a trata infecțiile fungice la femeile care nu sunt însărcinate. Reține, așadar: medicamentele orale s-ar putea să nu fie sigure pentru a fi folosite pe perioada sarcinii. 

Un studiu din 2016 publicat în JAMA a arătat că există o asociere între riscul mai mare de avort spontan și unele medicamente orale folosite în sarcină. Totodată, antifungicele orale au fost asociate cu malformații congenitale.

Cât durează tratamentul

Poate dura între 10 și 14 zile pentru a ameliora simptomele sau pentru a elimina definitiv infecția din organism atunci când ești însărcinată. După ce infecția a trecut și orice urme de inflamație și de iritație au dispărut, este important să respecți indicațiile medicului ginecolog, pentru a preveni reapariția candidozei.

2.2. Când să eviți tratamentul naturist

Anumite remedii făcute din plante, uleiuri esențiale combinate și diverse remedii care presupun introducerea în vagin a unor așa-zise remedii "minune" trebuie evitate. Anumite remedii pe care femeile care au candidoză vaginală le încearcă acasă sunt sigure pentru a trata această infecție fungică, însă există și contraindicații.

De exemplu, următoarele persoane nu ar trebui să apeleze la remedii naturiste, care pot fi testate acasă:

  • femeile gravide
  • femeile care au fost expuse unei boli/infecții cu transmitere sexuală
  • femeile care au infecție fungică recurentă (au făcut de mai multe ori candidoză, într-un anumit interval de timp)
  • femeile care nu sunt sigure dacă simptomele lor sunt cauzate de o infecție fungică (de exemplu, candidoza vaginală).

2.3. Suplimente candidoză în sarcină

Suplimentele cu probiotice pot să ajute uneori. Unele suplimente de acest gen pot să îți ofere o soluție naturală pentru a trata infecția fungică de care suferi. Există unele produse special concepute pentru sistemul reproducător al femeii și obiectivul lor este de a reda echilibrul bacteriilor și fungilor din vagin. Aceste suplimente pot fi luate pe cale orală sau pot fi introduse în vagin. 
Înainte de a încerca orice fel de suplimente, întreabă medicul dacă este în regulă și dacă suplimentele reprezintă un pericol pentru dezvoltarea bebelușului.

2.4. Recomandări privind igiena intimă a femeii gravide care are candidoză

Cele mai multe infecții cu Candida albicans pot fi, de obicei, evitate, dacă vei respecta următoarele recomandări și sfaturi (pe care, cel mai probabil, ți le-a detaliat medicul tău curant): 

  • Poartă lenjerie intimă lejeră, care permite pielii să respire; să fie întotdeauna lenjerie intimă de bumbac; 
  • Spală-te în mod regulat în zona intimă, spală bine zona la exterior, folosind un produs cu acțiune blândă, fără parfum, hipoalergenic. 
  • După ce mergi la toaletă, șterge-te întotdeauna dinspre față spre spate. 
  • Fă duș imediat după ce ai înotat, dacă mergi de regulă la piscină. Schimbă-te de costumul de baie, de hainele în care te antrenezi la sală sau de alte haine umede, cât mai repede cu putință, și ia-ți haine și lenjerie intimă curate.

2.5. Recomandări privind regimul alimentar al gravidei care are candidoză vaginală

Întreabă medicul dacă nu ești sigură ce modificări trebuie să faci în dieta ta în perioada următoare, pentru că bebelușul tău să nu ducă lipsa de anumiți nutrienți. Dacă medicul confirmă diagnosticul de candidoză vaginală, este important să: 

  • Incluzi iaurtul (surse de probiotice) în dieta ta, mai ales iaurt cu lactobacili; 
  • Limitează consumul de zahăr și de dulciuri, pentru că zahărul este cel care încurajează dezvoltarea fungilor.

2.6. Cum afectează infecția cu Candida bebelușul

Chiar și în sarcină, infecțiile fungice precum candidoza vaginală nu au, de regulă, efecte periculoase asupra viitoarei mame. Cu toate acestea, femeia poate transmite Candida albicans bebelușului ei, în timpul nașterii (dacă naște pe cale vaginală). 

Riscuri pentru bebeluș asociate candidozei

Majoritatea bebelușilor care dezvoltă o infecție fungică de acest gen au doar în cavitatea bucală (în gură) sau în zona scutecului. Așadar, cel mic poate face o formă de candidoză bucală. Chiar și așa, deși se întâmplă rar, o infecție fungică la bebeluși poate deveni foarte gravă, deoarece sistemul imunitar al nou-născuților nu este încă suficient de bine dezvoltat.

Infecția cu Candida se poate răspândi prin corpul sugarului și poate afecta, de exemplu, respirația sau ritmul cardiac. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea în cazul nou-născuților care au sistemul imunitar afectat, cum ar fi bebelușii care s-au născut prematur sau cei care au și o altă infecție în organism.

3. Prevenirea candidozei vaginale în sarcină

Poți să îți reduci riscul de a avea în viitor alte episoade de candidoză vaginală, atât timp cât ai grijă de câteva aspecte: să menții zona vaginală uscată (pentru că un mediu cu multă umezeală este un mediu în care bacteriile și fungii se pot dezvolta în exces), să eviți să faci baie în cadă cu spumă, să eviți să folosești spray-urile pentru igiena feminină și să eviți spălăturile vaginale și, nu în ultimul rând, să porți lenjerie intimă din bumbac, pentru că permite pielii să respire. 

Deși candidoza vaginală nu este o boală cu transmitere sexuală (BTS), evită măcar pentru o perioadă situația în care partenerul îți face sex oral, deoarece îți poate agrava infecția fungică, iar această infecție îl poate afecta și pe partenerul tău.

3.1. Respectarea unor reguli de igienă intimă de către femeia gravidă 

Pe lângă faptul că este important dușul zilnic, medicii subliniază că există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a preveni candidoza vaginală, cum ar fi să folosești lenjerie intimă curată sau să îți schimbi absorbantele zilnice în mod regulat, pentru că aceste măsuri pot ajuta la reducerea riscului de infecție cu Candida. După ce ai folosit toaleta, stergete dinspre față înspre spate și nu uita să îți menții zona vaginală uscată. 

3.2. Haine și lenjerie intimă care permit pielii să respire

Nu uita să optezi pentru haine și lenjerie intimă din bumbac, din materiale naturale și nu din materiale sintetice, pentru că acestea permit pielii tale din zona intimă să respire.

Schimbă-ți lenjeria intimă zilnic, iar dacă porți pantaloni mulați, alege să faci asta pe o perioadă cât mai scurtă de timp.

Spală lenjeria intimă în apă fierbinte, la mașina de spălat setată la o temperatură cât mai mare și ar fi bine să setezi mașina de spălat ca să limpezească hainele de două ori, pentru a te asigura că detergentul a fost îndepărtat, înainte de a purta hainele.
Dacă folosești absorbante zilnice, schimbă-le cât mai des și evită produsele de acest gen care sunt parfumate.

Nu face niciodată spălături vaginale - excepție este situația în care medicul ți-a prescris să faci o astfel de spălătură, pentru a trata o infecție. Spălăturile vaginale îți cresc riscul de iritație în această zonă și nu sunt recomandate în timpul sarcinii.

3.3. Dieta femeii gravide, pentru a preveni recurența candidozei vaginale

Înainte de a face orice fel de modificări majore în dieta ta, trebuie să știi sigur că suferi de infecția cu Candida și că nu este vorba doar de un disconfort care a apărut din cauza sarcinii. Dacă medicul ți-a confirmat că ai candidoză vaginală, poți incerca să adopți o dietă sănătoasă, pentru a reduce simptomele infecției. Nu uita să îi ceri sfatul medicului ginecolog înainte de a începe orice nou regim alimentar în timpul sarcinii, ca să nu existe riscuri să ai carențe în privința nutrienților de care ai nevoie acum. 

Mănâncă porții mici de fructe 

Alege fructe care au un indice glicemic scăzut, cum ar fi fructele de pădure, merele verzi și perele. Nu fi tentată să bei suc de fructe, pentru că acestea îți vor crește și mai mult glicemia și nu conțin fibrele valoroase pe care le găsești în fructele întregi.

Alege carbohidrați de calitate 

Nu uita că aceștia sunt importanți pentru a avea cât mai multă energie, însă contează și ce fel de carbohidrați alegi să mănânci în sarcină (asta nu înseamnă că este bine să mănânci cartofi prăjiți). Alege fasole boabe, cartofii dulci, păstârnacul și dovleacul, pentru că este vorba de surse de carbohidrați complecși, care îți vor da energie în mod constant, fără să ai "vârfuri" glicemice.

Evită adaosurile de zahăr 

Acum e momentul să elimini unele dintre alimentele procesate din dieta ta, mai ales pe cele cu un conținut mare de zahăr. Sucurile acidulate, cărnurile procesate, sosurile, ketchup-ul, iaurtul cu fructe și cu arome, prăjiturile din comerț, etc. Când ești la cumpărături, la supermarket, verifică lista de ingrediente și încearcă să nu cumperi produse pe eticheta cărora scrie sirop de porumb, glucoză, sucroză. 

Alege proteine slabe 

Este important să mănânci bucăți de carne proaspătă și bine preparată termic, cum este carnea de vită, de pui și de miel, pentru că acestea sunt acceptate în regimul tău alimentar dacă ai candidoză sau vrei să o previi. Poți să te bucuri de proteine și dacă mănânci ouă, mai ales dacă sunt de proveniență ecologică. 

Consumă mai multe probiotice 

Știai că probioticele care se găsesc în iaurt te pot ajuta să ții infecțiile fungice la distanță? Pentru că este vorba de bacterii bune, lactobacilii din iaurt te pot ajuta să îți îmbunătățești rezistența organismului, mai ales în zona canalului vaginal. 

Dacă iaurtul nu este în topul preferințelor tale, întreabă-ți medicul ginecolog sau farmacistul despre gelurile pe bază de probiotice pe care le poți aplica în vagin. Folosește acest tip de produs doar dacă îți recomandă medicul!

3.4. Odihna suficientă 

Este important să dormi suficient în timpul nopții. Un somn de calitate îți va crește rezistența organismului în fața infecțiilor fungice. În plus, un somn odihnitor este vital pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului tău. În plus, o sugestie bună ar fi să încerci să dormi fără lenjerie intimă, astfel încât zona predispusă la candidoză vaginală să nu transpire în timpul nopții.

3.5. Control ginecologic periodic pentru monitorizarea sarcinii 

Nu rata niciun control ginecologic, mergi la medic la intervalele la care acesta ți-a spus să revii la cabinetul său, mai ales pentru că este important să îți monitorizeze sarcina. Iar dacă ai candidoză vaginală recurentă în timpul sarcinii, este cu atât mai important să mergi la controale, la medicul ginecolog. 

În plus, nu uita să respecți recomandările medicului. Dacă el sau ea ți-a prescris vitamine sau suplimente pentru a contracara infecția fungică vaginală, asigură-te că le iei întocmai. 

Dacă rezistența scăzută a organismului tău în fața infecțiilor se datorează stresului sau faptului că te-ai îmbolnăvit, Candida și microorganismele de acest tip pot să pătrundă cu ușurință în canalul vaginal. 

Dacă ești îngrijorată că ai deja candidoză vaginală, nu te trata singură și nu lua medicamente "după ureche", pentru că automedicația este cel mai mare dușman al tău în această perioadă. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "Vulvovaginal Candidiasis in Pregnant Women and its Importance for Candida Colonization of Newborns.", autori Zisova LG, Chokoeva AA, Amaliev GI, Petleshkova PV, Miteva-Katrandzhieva TМ, Krasteva MB, Uchikova EH, Kouzmanov AH, Ivanova ZV - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27552787/ 
American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/yeast-infections-during-pregnancy/ 
Studiul "Association Between Use of Oral Fluconazole During Pregnancy and Risk of Spontaneous Abortion and Stillbirth", autori Ditte Mølgaard-Nielsen; Henrik Svanström; Mads Melbye; et - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26746458/ 
The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/can-thrush-harm-my-baby-during-pregnancy/ 
NHS Inform - https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/vaginal-thrush 
Studiul "Vaginal yeast infections during pregnancy", autori Derrick Soong, Adrienne Einarson - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19282531/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0