Manifestari reumatologice la pacientii cu hiperlipoproteinemie

Tulburarile metabolismului lipidic reprezinta factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Lipidele sunt reprezentate de acizi grasi liberi, trigliceride, fosfolipide, colesterol  iar lipoproteinele sunt cele care transporta lipidele plasmatice. Mai mult decat atat, pacientii cu hiperlipoproteinemii pot avea si manifestari articulare secundare persistentei unor valori crescute ale colesterolului, trigliceridelor, LDL (low density lipoprotein), VLDL (very low density lipoprotein).

Ce manifestari reumatologice se pot intalni?

Pacientii cu hiperlipoproteinemii pot prezenta xantoame (la nivelul tendoanelor, la nivelul osului sau pe suprafetele extensoare), pot avea afectare articulara de tipul artritelor acute sau cronice (care se manifesta prin dureri articulare) sau  afectare articulara secundara prezentei cristalelor de colesterol.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Xantoamele se formeaza prin depunerea de lipide la nivelul pielii si diferitelor tesuturi. Mecanismul acumularii lipidelor la nivelul diferitelor tesuturi este similar cu cel al aparitiei placilor de aterom la nivelul vaselor de sange. Xantoamele au consistenta moale, semisolida sau solida, au dimensiuni de cativa mm sau mai mari si au tendinta de a se uni unele cu altele.

Xantoamele tendinoase reprezinta noduli subcutanati, aderenti la tendoane si mobili sub piele. Acestea sunt localizate pe fata dorsala a mainii (la nivelul tendoanelor muschilor extensori ai degetelor), la nivelul tendonului Achile (la calcai), la nivelul suprafetelor de extensie (cot, triceps). Pot fi asimptomatice (doar se vizualizeaza cu ochiul liber) dar pot fi si cauza unor inflamatii ale tendoanelor determinand tendinite sau tenosinovite. Cel mai frecvent, xantoamele la nivelul tendonului lui Achile pot determina o iritatie locala la nivelul calcaiului produsa de incaltamintea rigida de iarna. Rareori se poate ajunge pana la ruptura tendonului. Solutia la indemana este cea de a purta o incaltaminte comoda.

Exista si xantoame care se dezvolta in interiorul tendoanelor, printre fibre si care se misca odata cu tendoanele.

Xantoamele osoase sunt diagnosticate pe radiografie si apar ca niste formatiuni rotunde sau ovalare, bine delimitate la nivelul oaselor lungi (de exemplu la nivelul femurului sau humerusului si pot determina fractura patologica pe aceste oase afectate). Xantoame pot aparea si la nivelul altor oase (craniu, pelvis).

Xantoamele tuberoase reprezinta mase subcutanate, aflate pe suprafetele extensoare (cot, genunchi, mana sau la nivelul feselor si coapselor).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul xantoamelor se bazeaza in special pe modificarea regimului alimentar, in sensul reducerii consumului de  grasimi. Ca tratament medicamentos se recomanda administrarea de medicamente care reduc nivelul lipidelor din sange. Îndepartarea xantoamelor pe cale chirurgicala este considerata o solutie cu efecte pentru o scurta perioada de timp, deoarece exista risc de recurenta in aparitia acestora. Interventia chirurgicala de indepartare a xantoamelor este recomandata pentru cele cu localizare la nivelul tendonului lui Achile. Esential in aceste complicatii ale hiperlipoproteinemiilor este sa fie corectat dezechilibrul lipidic declansat de boala de baza.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0