Mai mult de o treime din pacienții cu COVID-19 pot prezenta simptome pe termen lung (studiu)

Un studiu recent al cercetătorilor de la Oxford a evaluat incidența simptomelor de COVID-19 pe termen lung și a constatat că mai mult de una din trei persoane a prezentat astfel de simptome la 3-6 luni după primirea unui diagnostic de infecție cu COVID-19.

Astfel, persoanele cu COVID-19 pe termen lung prezintă simptome persistente, cum ar fi oboseală și confuzie, care persistă dincolo de perioada tipică de recuperare de 3-4 săptămâni după debutul simptomelor. Studiul a folosit date extrase din fișele electronice de sănătate.

Mai mult de o treime din pacienții cu COVID-19 pot prezenta simptome pe termen lung (studiu)

La câteva luni după debutul pandemiei, oamenii de știință, inclusiv dr. Anthony Fauci, unul din principalii experți în boli infecțioase din SUA, au avertizat despre un sindrom post-viral care se manifestă la persoanele care și-au revenit după boala COVID-19. Prezența simptomelor persistente în urma unei infecții acute, cunoscută sub numele de sindrom post-viral, este o caracteristică comună a altor infecții virale. Pentru a evalua specificul simptomelor lungi de COVID, cercetătorii au comparat rata de incidență a simptomelor lungi de COVID-19 după COVID-19 cu cele observate după gripă.

Dar noul studiu, apărut în revista PLOS Medicine, concluzionează că riscurile de a resimți simptome de COVID-19 la câteva luni după stadiul acut al bolii au fost de peste două ori mai mari decât în cazul gripei.

Echipa de cercetători de la Universitatea Oxford a constatat, de asemenea, că persoanele care au avut o formă de COVID-19 mai gravă au un risc ridicat să dezvolte simptome de COVID-19 pe termen lung. De asemenea, pacienții de sex feminin și adulții tineri au prezentat, de asemenea, un risc crescut pentru simptomatologia pe termen lung. Autorii studiului nu au găsit însă nicio diferență între pacienții albi și cei asiatici sau de culoare.

Studiul a analizat dosarele medicale ale 273.618 pacienți care s-au recuperat după COVID-19

Mai multe studii au investigat rata de incidență a COVID-19 prelungit și simptomele acestuia. Cu toate acestea, studiile anterioare aveau anumite limitări.

De exemplu, unele dintre studii au folosit date auto-raportate colectate folosind sondaje telefonice sau bazate pe aplicații. Pe lângă potențialul subiectivism caracteristic auto-raportărilor, datele colectate în cadrul acestora au fost limitate la pacienții care au acceptat să participe la cercetare.

Alte studii au folosit date de urmărire colectate de la indivizi spitalizați cu COVID-19 în timpul fazei acute, limitând generalizarea constatărilor. Mai mult, multe dintre acestea nu au avut un grup de control.

Pentru a rezolva aceste neajunsuri, cel condus de echipa de cercetători de la Universitatea Oxford din Regatul Unit a folosit înregistrări medicale neidentificate de la 273.618 de supraviețuitori COVID-19 pentru a evalua riscul de a prezenta simptome de COVID-19 în cele 6 luni de la diagnosticul inițial.

Studiul a constatat că mai mult de o treime dintre pacienții cu COVID-19 au avut simptome persistente de COVID la 3-6 luni după o infecție cu SARS-CoV-2. 

„Acesta este un studiu foarte important care arată din nou că COVID-ul de lungă durată este des întâlnit la persoanele care au avut o infecție cu coronavirus. Cercetătorii au făcut, de asemenea, o analiză comparativă, care arată că riscul de complicații post-acute este mult mai mare la cei cu COVID-19 decât la cei cu gripa sezonieră”, a spus dr. Ziyad Al-Aly, șeful Serviciului de cercetare și educație la Veterans Affairs St. Louis Health Care System din St. Louis, care nu a fost implicat în studiu.

„COVID lung afectează o mulțime de oameni. Îmi fac griji că există o mulțime de oameni în lume care nu primesc ajutor, nu sunt diagnosticați și nu primesc îngrijirea de care au nevoie. Este foarte important să începem să luăm asta mai în serios”, a adăugat dr. Al-Aly.

Care sunt simptomele persistente de COVID lung

În prezent, există o lipsă de consens în cadrul comunității științifice cu privire la definiția COVID lung și momentul apariției simptomelor specifice. Deși COVID-ul lung este ambiguu definit, au fost analizate simptome precum durerea în piept/gât, probleme de respirație sau schimbări de dispoziție. Cercetătorii au folosit studii anterioare pentru a identifica cele mai frecvente nouă simptome și diagnostice asociate cu COVID lung.

Aceste simptome sunt:

•    dureri în piept
•    respirație dificilă
•    dureri musculare
•    anxietate sau depresie
•    oboseală
•    alte dureri
•    simptome abdominale
•    durere de cap
•    dificultăți cognitive

Cercetătorii au evaluat incidența acestor simptome în primele 6 luni de la debutul simptomelor. De asemenea, au cuantificat apariția acestor simptome în timpul „fazei lungi” a COVID-19, care a fost definită ca perioada cuprinsă între 90 și 180 de zile după diagnostic.

Care sunt principalele constatări?

•    1 din 3 pacienți au avut una sau mai multe caracteristici ale COVID-ului de lungă durată înregistrate între 3 și 6 luni după un diagnostic de COVID-19
•    Astfel, aproape 37% dintre indivizi au avut cel puțin un simptom de lungă durată de COVID 3-6 luni după infecția cu SARS-CoV-2.
•    Dintre persoanele care au prezentat simptome de COVID în timpul fazei prelungite, aproximativ 60% au prezentat, de asemenea, unul sau mai multe dintre aceste simptome în primele 90 de zile.
•    Cu alte cuvinte, restul de 40% din acest grup de indivizi care au prezentat simptome COVID-19 persistente în faza lungă nu au prezentat niciunul dintre aceste simptome în primele 3 luni.
•    Cercetătorii au descoperit că anumite simptome, cum ar fi dificultățile de respirație, au fost mai frecvente în primele 3 luni. Pe de altă parte, simptomele precum anxietatea și depresia au fost mai frecvente în timpul fazei lungi.
•    Similar cu rapoartele anterioare, persoanele care s-au confruntat cu o formă gravă în timpul fazei acute a infecției au avut un risc mai mare de a se confrunta cu COVID de lungă durată.

Cum se tratează COVID pe termen lung?

Până în prezent, nu există un tratament specific. Tratamentul este foarte individualizat și depinde de principalele simptome pe care le are pacientul. Deoarece nu există tratamente specifice în acest moment, este deosebit de important să te asiguri că nu există niciun alt diagnostic adiacent, înainte de a pune diagnosticul de COVID lung.

Cum îl poți preveni ?

Prevenția este cheia! Dacă nu te îmbolnăvești de COVID, nu poți dezvolta COVID pe termen lung. Cel mai eficient mod de a reduce riscul de infecție cu COVID și COVID persistent pe termen lung este vaccinarea.

În plus, purtarea unei măști care să acopere gura și nasul, distanțarea socială și evitarea aglomerației și a spațiilor interioare slab aerisite sunt alte modalități de a te proteja și de a ajuta la prevenirea răspândirii COVID-19.

 

Surse foto: Shutterstock
Bibliografie:

https://www.npr.org/sections/coronavirus-live-updates/2021/09/29/1041501387/coronavirus-long-covid-study-plos-medicine?t=1634382605910

https://www.ctvnews.ca/health/coronavirus/at-least-one-long-term-symptom-seen-in-37-per-cent-of-covid-19-patients-study-finds-1.5605052
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003773


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0