COVID-19 ar putea provoca disfuncție erectilă

Cercetătorii continuă să afle mai multe despre impactul pe termen lung al COVID-19 asupra corpului nostru. Acum analizează legătura dintre virus și disfuncția erectilă, un sindrom în cadrul căruia unui bărbat îi este greu să obțină sau să-și mențină penisul suficient de ferm pentru actul sexual. Efectele pot fi temporare sau de lungă durată.

Cauze disfuncție erectilă

Cercetătorii cred că trei lucruri pot declanșa disfuncția erectilă la pacienții care au trecut printr-un episod COVID-19:

1.  Probleme cardiovasculare. Disfuncția erectilă poate fi un semn precoce al bolilor de inimă. Cercetările arată, de asemenea, că infecția cu SARS-CoV-2 poate afecta sănătatea inimii. Acest lucru se datorează faptului că produce inflamații în diferite părți ale corpului. Aceasta include inima și vasele de sânge din apropiere.

COVID-19 a fost, de asemenea, legat de disfuncția endotelială. Atunci, mucoasa interioară sau peretele vaselor de sânge rămâne rigidă în loc să se extindă și să se contracte pentru a permite fluxul de sânge. Acest lucru poate afecta modul în care sângele este pompat și transportat în corp, inclusiv țesuturile din penis. Întreruperea alimentării cu sânge a penisului poate face dificilă obținerea sau menținerea unei erecții.

2.  Probleme de natură psihologică. Stresul, anxietatea și depresia legate de COVID-19 pot avea, de asemenea, un impact asupra sănătății sexuale și, eventual, pot duce la disfuncție erectilă.

3.  Sănătatea generală alterată. Experții spun că disfuncția erectilă este de obicei un simptom al unei alte afecțiuni medicale, precum diabetul sau alte boli cornice sistemice. Dacă sănătatea dvs. este deja compromisă de boli sistemice și cronice, este mai probabil să aveți simptome severe sau nedorite de la COVID-19, cum ar fi disfuncție erectilă.

Vârsta mai înaintată vă poate crește riscul atât pentru disfuncție erectilă cât și pentru o formă severă de infecție cu COVID-19.

Care sunt dovezile din spatele asocierii?

Un studiu a constatat că bărbații infectați cu virusul au fost de peste cinci ori mai predispuși să dezvolte disfuncție erectilă. Într-un alt studiu mic, cercetătorii au prelevat probe din țesutul penisului de la doi bărbați care fuseseră infectați cu COVID-19. Unul a avut simptome severe, iar celălalt ușoare. Probele au fost prelevate înainte ca ambii bărbați să fie operați pentru simptome ale disfuncției erectile severe. Oamenii de știință au descoperit particule virale COVID-19 și disfuncție endotelială la mult timp după ce cei doi bărbați au avut prima dată infecțiile cu SARS-Cov-2.

Este încă prea devreme pentru a ști cu siguranță care sunt efectele pe termen lung ale virusului asupra sănătății sexuale și reproductive.

Ce poți face?

Disfuncția erectilă ca efect secundar al COVID-19 poate fi pe termen scurt sau lung. Dar experții nu sunt siguri dacă aceste complicații pot duce la probleme cu fertilitatea.

Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră urolog dacă credeți că aveți disfuncție erectilă, mai ales după o infecție COVID-19. Vă va întreba despre istoricul medical și vor face un examen fizic. De asemenea, ar putea comanda teste de laborator sau vă pot adresa unui specialist în tratarea problemelor din tractul reproductiv masculin sau unui specialist în boli cardiovasculare. Medicii își vor da seama ce vă provoacă disfuncția erectilă și vor veni cu un plan de tratament.

Experții recomandă administrarea vaccinului COVID-19 pentru a reduce riscul de disfuncție erectilă ca efect secundar.


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Andrology: “Mask up to keep it up”: Preliminary evidence of the association between erectile dysfunction and COVID‐19.”
World Journal of Men's Health: “COVID-19 Endothelial Dysfunction Can Cause Erectile Dysfunction: Histopathological, Immunohistochemical, and Ultrastructural Study of the Human Penis.”
https://health.clevelandclinic.org/yes-covid-19-can-cause-erectile-dysfunction/
https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/e/erectile-dysfunction-(ed)
https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/blood-heart-circulation/endothelial-dysfunction.html
https://www.medscape.com/viewarticle/948788 - “Risk for Erectile Dysfunction Sixfold Higher in Men With COVID-19.”


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0