COVID-19: Efectele coronavirusului asupra cavității bucale [studiu]

SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, a avut un impact major asupra sănătății umane la nivel global, infectând un număr mare de oameni, provocând boli severe și având urmări pe termen lung, asupra sănătății, întrerupând serviciile medicale de rutină, perturbând călătoriile, comerțul, educația.

Sindromul respirator acut sever coronavirus 2, cunoscut și sub denumirea de SARS-CoV-2, virusul care cauzează boala COVID-19, a dus la morbiditate și mortalitate substanțială în întreaga lume, în special în rândul populațiilor mai în vârstă și vulnerabile. 

Deja ești familiarizat cu cele mai frecvente simptome ale bolii COVID-19, precum febră, tuse uscată, oboseală, pierderea gustului și mirosului sau alte simptome asemănătoare gripei. Dar probabil ai auzit și de unele dintre simptomele mai necunoscute asociate cu noul coronavirus, cum ar fi durerile de la nivelul urechii, țiuitul urechilor sau amețeala. Totodată, se pare că acum există și un alt semn al bolii la care trebuie să te aștepți și anume, așa-zisa „limbă-COVID”.

Ce este „limba-COVID”?

Boala COVID-19 a fost asociată cu mai multe manifestări cutanate. O echipă de dermatologi care lucrează ca voluntari medicali a efectuat un studiu transversal între 10 și 25 aprilie 2020 pentru a evalua manifestările cutanate ale acestor pacienți. Potrivit unui studiu1 publicat în British Journal of Dermatology, un număr semnificativ de pacienți diagnosticați cu boala COVID-19 dezvoltă iritații, inflamații și umflături ale limbii în timp ce sunt bolnavi.

Aceste simptome nu sunt surprinzătoare, pentru că este obișnuit ca virusurile să provoace atât erupții cutanate, cât și modificări ale membranelor mucoase, cum ar fi ulcere sau pete la nivelul cavității bucale. În cadrul cercetării desfășurate, medicii spanioli au descris tratarea unui număr semnificativ de pacienți cu simptome manifestate la nivelul pielii. Din cei peste 660 de pacienți analizați pe o perioadă de două săptămâni 46% au avut diverse manifestări mucocutane.

Dintre acești pacienți, mai mult de 25% au prezentat simptome orale, iar cel mai frecvent au fost identificate umflăturile de pe limbă, urmate de inflamația, roșeața limbii și aftele. Un număr de pacienți au raportat, de asemenea, o senzație de arsură în gură sau o pierdere a gustului.  Cu toate acestea, simptomele orale s-au dovedit a fi temporare.

De asemenea, potrivit experților, este probabil ca acestea cazuri de „limbă-COVID” să nu fie raportate, pentru că în unele situații medicii nu cer pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 să-și deschidă gura, pentru a le examina cavitatea bucală, deoarece o astfel de examinare crește riscul de infectare. În plus, pacienții își păstrează de obicei, masca pe față, pentru că această măsură de protecție este crucială pentru a reduce răspândirea virusului.

Cauze posibile ale „limbii-COVID”?

„Limba-COVID” ar putea fi rezultatul unor receptori inflamatori ai bolii la nivelul gurii, întocmai cum explică specialiștii. Receptorii ACE2 sunt enzime care acționează ca punct de intrare pentru virusul SARS-CoV-2 și alte virusuri, și există în număr mare pe limbă și pe mucoasele gurii. După ce ai fost expus la virus, acești receptori pot provoca umflături, bube, bășici etc. asociate cu „limba-COVID”.
O altă explicație în această privință ar fi că noul coronavirus poate provoca inflamații în vasele de sânge, în general, iar acest fapt poate duce la simptome apărute la nivelul cavității bucale și în alte părți ale corpului. Cu alte cuvinte, în loc să inflameze acei receptori ACE2, virusul ar putea să se încurce cu vasele de sânge din limbă și gură declanșând „limba-COVID”.

Alte cauze care provoacă „limba-COVID” ar fi:
•    tratamentul primit în tratarea bolii COVID-19 – pentru pacienții care nu sunt capabili să mănânce sau să bea în mod normal din cauza bolii sau pentru cei care se află în spital și necesită un tub de alimentare, ar putea exista, de asemenea, leziuni sau iritații ale țesuturilor limbii cauzate de traume, aer uscat sau chiar deficiențe nutriționale, cum ar fi vitamina B12, din cauza faptului că nu se pot alimenta corespunzător. 
•    gura uscată – receptorii ACE2 vizați de virusul SARS-CoV-2 sunt prezenți în plămâni și în mai multe zone ale gurii, inclusiv în glandele salivare. O infectare cu noul coronavirus  ar putea scădea secreția de salivă în gură,  provocând uscarea gurii. La rândul său, gura uscată ar putea determina alte probleme orale care au fost, de asemenea, legate de boala COVID-19.
•    alte infecții virale – boala COVID-19 crește inflamația, care poate activa indirect alte infecții virale, cum ar fi virusul herpes simplex, care poate provoca ulcere bucale.

Importanța igienei orale pentru sănătatea organismului

Sănătatea orală este esențială pentru a atenua formarea oricărei inflamații potențiale legate de boala COVID-19. Cel puțin, dacă a existat un răspuns inflamator acut, experții spun că o sănătate orală bună nu va agrava problema. Până în prezent, nu există suficiente date pentru a recunoaște modificările apărute la nivelul limbii și gurii ca simptome oficiale ale bolii COVID-19, dar există numeroase date pentru a trezi interesul oamenilor de știință. 

Cu toate acestea, simptomele legate de cavitatea bucală nu înseamnă că ai neapărat COVID-19, dar ar trebui să discuți cu medicul tău pentru a fi sigur de acest aspect. Întâi de toate, nu trebuie să intri în panică, pentru că simptomele orale pot fi cauzate de o multitudine de factori inclusiv stres, alergii, iritanți și infecții. Așa că dacă ai o limbă inflamată nu înseamnă neapărat că aveți COVID-19, pentru că ai avea probabil alte simptome despre care se știe că sunt asociate bolii, cum ar fi febră, tuse, dificultăți de respirație și pierderea gustului și a mirosului. 

Însă dacă ești îngrijorat de orice schimbări neobișnuite pe care le observi la nivelul cavității bucale, consultă-ți medicul, care îți poate recomanda să te testezi de COVID-19. Odată ce vei avea rezultatele testului, specialiștii în domeniul sănătății te vor putea ghida cu privire la pașii pe care să îi urmezi mai departe.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „Prevalence of mucocutaneous manifestations in 666 patients with COVID‐19 in a field hospital in Spain: oral and palmoplantar findings”, publicat în British Journal of Dermatology (2020), autori: Nuno‐Gonzalez, A., et al.
Very Well Health: „What Is 'COVID Tongue'?”, https://www.verywellhealth.com/covid-tongue-symptoms-5111310 
Prevention: „‘COVID Tongue’ Might Be a Strange Coronavirus Symptom to Keep on Your Radar”, https://www.prevention.com/health/a35430630/covid-tongue-coronavirus-symptom/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0