Limba-cerbului (năvalnic): ce afecțiuni poți trata cu această plantă medicinală

Limba-cerbului, cunoscută și sub denumirea de năvalnic, este o specie de ferigă care crește în pădurile de fag, în zonele umbrite, și care este folosită adesea în scopuri terapeutice.

Este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale recomandate atât în uz intern, cât și uz extern, datorită conținutului ridicat de vitamine. Această plantă medicinală este eficientă în mod deosebit în tratarea afecțiunilor digestive, precum și a celor urinare, însă efectele sale terapeutice nu se opresc aici, oferind propietăți terapeutice deosebite.

Remediile pe bază de limba cerbului, năvalnic, sunt populare în medicina tradițională românească, fiind folosite încă de demult pentru tratarea bolilor de plămâni și în calmarea tusei. Planta de năvalnic, având un efect expectorant, este folosită, inclusiv, pentru degajarea căilor respiratorii.

Recomandările experților DOC.ro

Cel mai puternic efect terapeutic îl au frunzele ferigii de limba-cerbului care sunt bogate în enzime, tanini, mucilagi, izoflavone și vitamine. Aceste frunze pot să fie preparate sub formă de ceai de limba cerbului, care este recunoscut pentru efectul sau diaforetic (adică induce transpirația) și diuretic, fiind indicat în reducerea febrei și în bolile de rinichi.

Ceaiul de limba cerbului este folosit și ca tratament naturist adjuvant în obstrucțiile vezicii biliare, dar și pentru a ușura eliberarea bilei în duoden, grație rolului său colagog.
În Grecia Antică, năvalnicul era folosit pentru tratarea diareei și a dizenteriei. În zilele noastre, această plantă are o mulțime de utilizări.

Frunzele de năvalnic se culeg pe timpul verii și se lasă apoi la uscat pentru utilizarea pe tot parcursul anului. După uscare, acestea pot fi folosite atât sub formă de infuzie, cât și pe post de unguent sau tinctură, ce poate fi folosită la nivel cutanat pentru tratarea arsurilor ori a altor leziuni.

Beneficii limba cerbului

Tratează diareea 

Dacă ai de-a face cu episoade de diaree și vrei să le tratezi natural, limba-cerbului este remediul de care ai nevoie. Prepară o infuzie din câteva frunze de năvalnic și consum-o pe parcursul zilei. Crampele abdominale vor fi ameliorate și diareea va dispărea.

Are efect diuretic 

Proprietățile diuretice fac din planta de limba-cerbului un aliat al sănătății rinichilor tăi. Dacă ai de-a face cu o infecție urinară, ceaiul de limba-cerbului nu ar trebui să lipsească din rutina ta zilnică. Totodată, și silueta ta va avea de câștigat de pe urma consumului de năvalnic, întrucât acesta elimină apa reținută în țesuturi și te poate scăpa de câteva kilograme în plus.

Elimină pietrele de la rinichi

Ai nevoie de ajutor pentru eliminarea pietrelor de la rinichi? Bea ceai de năvalnic în fiecare zi, într-o cantitate cât se poate de mare. Această plantă te va ajuta să elimini mai repede și cu mai puține dureri pietrele de la rinichi.

Ameliorează tusea productivă 

Un alt avantaj al năvalnicului constă în proprietățile expectorante ale acestuia. Consumul de limba-cerbului tratează tusea productivă, fiind de mare ajutor în timpul virozelor.

Este un eficient decongestionant nazal 

Folosit în timpul unei răceli, năvalnicul ajută nu numai în ameliorarea tusei, ci totodată acționează și precum un decongestionant nazal.

Scade febra

Limba-cerbului are capacitatea de a reduce febra, de aceea se recomandă folosirea sa în paralel cu antitermicele sau chiar pe cont propriu, dacă febra este foarte mică și apare pe fondul unei răceli.

Tratează afecțiunile vezicii biliare

În paralel cu tratamentul recomandat de medic, limba-cerbului poate fi folosită pentru tratarea afecțiunilor biliare.

Vindecă leziunile cutanate 

Începând de la arsuri și până la zgârieturi sau alt fel de răni, năvalnicul folosit la nivel cutanat poate accelera procesul de vindecare a pielii. Poți folosi o dischetă demachiantă îmbibată în infuzie de limba-cerbului, însă poți folosi și tinctură sau unguent pe bază de năvalnic.

Sănătate orală 

De asemenea, ceaiul de limba cerbului poate fi folosit și pe post de apă de gură, având efecte de prevenție în formarea plăcii bacteriene.

Combate scalpul uleios 

Ai părul gras? Decoctul de năvalnic te poate ajuta, eliminând sebumul de la nivelul scalpului și reducând, totodată, secreția de uleiuri naturale la nivelul pielii. Fierbe câteva frunze de năvalnic într-un ibric plin cu apă, apoi folosește acest decoct pentru clătirea părului, după ce ai îndepărtat deja șamponul.

Hidratează și îngrijește pielea sensibilă 

Ai pielea sensibilă? Frigul iernii și soarele verii îți usucă pielea și îți provoacă iritații? Folosește o mască pe bază de limba-cerbului pentru a hidrata pielea, dar și pentru a calma iritațiile.

Ameliorează durerile în caz de hernie 

În plus, Limba cerbului, năvalnicul, se poate aplica sub formă de compresă pe spate pentru ameliorarea durerii cauzate de hernie.

Contraindicații limba cerbului

Această plantă este una sănătoasă și sigură, însă în timpul sarcinii și alăptării nu e indicat să fie consumată, întrucât nu au fost studiate efectele pe care le poate avea asupra fătului.

De asemenea, limba cerbului nu trebuie administrată în timpul tratamentului cu medicamente care conțin (și) litiu. Asta pentru că această plantă medicinală afectează modul în care organismul poate elimina litiul, iar în acest fel poate crea o mulțime de probleme. În plus, se pare că această plantă, administrată pe termen lung, poate conduce la un deficit de vitamina B1 în organism. 

Mai mult, este important de reținut, să nu începi un tratament cu ceai de limba cerbului înainte de a cere sfatul medicului tău sau a unui fitoterapeut.

Cum se prepară ceaiul de limba cerbului

Ceaiul de limba cerbului se prepară ca infuzie a plantei. Pentru o cană de 250 ml, se fierbe apă, iar când aceasta clocotește, se oprește focul, și se adaugă 1-2 lingurițe de plantă uscată. Ceaiul se lasă la infuzat aproximativ 15 minute, după care se strecoară și se lasă la racit. Este recomandat să se consume maxim 2 - 3 căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere.

Ceaiul de limba cerbului sau de năvalnic accelerează vindecarea rănilor, datorită efectului sau cicatrizant. Astfel, fiind potrivit și pentru vindecarea eczemelor prin tamponarea zonei cu o fașă îmbibată bine în ceaiul preparat. De asemenea, ceaiul de limba cerbului poate să fie utilizat și pentru probleme cu scalpul, fiind recomandat să se clătească părul cu decoctul preparat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
A review of the use of pteridophytes for treating human ailments - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5833325/ 
Selective Anticancer Properties, Proapoptotic and Antibacterial Potential of Three Asplenium Species - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8225096/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0