Remedii din plante (fitoterapie) pentru afecțiuni dermatologice

Afecțiunile pielii sunt numeroase și tot ele reprezintă o problemă de sănătate des întâlnită, afectând persoanele de toate vârstele, începând de la nou-născuți și până la vârstnici. Menținerea sănătății pielii este importantă, iar din fericire, unele plante medicinale (și anumite părți ale acestora) sunt folosite în mod frecvent pentru a trata numeroase afecțiuni dermatologice.

Astăzi ne vom îndrepta atenția asupra câtorva remedii obținute din plante medicinale, care pot fi folosite pentru a trata anumite boli de piele.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Medicamentele naturale obținute din plantele medicinale câștigă tot mai multă popularitate, deoarece au numeroase avantaje, cum ar fi faptul că au mai puține efecte adverse, remediile sunt mai bine tolerate de pacient, sunt accesibile pentru orice buzunar, majoritatea acestora, și se găsesc cu ușurință în orice magazine tip plafar. Cercetările arată că numeroase plante medicinale sunt eficiente în tratarea diverselor afecțiuni dermatologice. Cu toate acestea, dacă te confrunți cu o problem de piele severă, este important să consulți sfatul medicului și să urmezi un tratament conventional, dacă se impune.

1. Ceapa

Ceapa este deosebit de bogată în nutrienți și este un aliment recomandat pentru consum frecvent, datorită proprietăților antibacteriene, antiseptice și antivirale.

Un studiu¹ efectuat pe un grup de pacienți cu keratoză seboreică, cu scopul de a evalua capacitatea gelului cu extract de ceapă de a îmbunătăți aspectul cicatricilor ca urmare a exciziei, a aratat că extractul de ceapă poate ameliora cu succes roșeața pielii, precum și textura cicatricei și aspectul general al zonei unde a avut loc excizia.

2. Usturoiul

Usturoiul este, la rândul său, un super aliment, care oferă gust bun mâncării și susține sănătatea sistemului imunitar. În cadrul unui studiu² elvețian efectuat pe șoareci, ingestia de usturoi a întârziat formarea papiloamelor (negilor) pe piele în cazul animalelor și, simultan, usturoiul a redus dimensiunea și numărul papiloamelor, lucru care s-a reflectat și în histologia pielii șoarecilor tratați.

3. Aloe vera

Planta de aloe vera este bogată în ingrediente emoliente, umectante și antibacteriene, iar gelul de aloe a demonstrat, pe parcursul timpului, rezultate foarte bune în tratamentul multor afecțiuni ale pielii. De asemenea, extractul de aloe este deseori administrat și sub formă de băutură, pentru susținerea digestiei. Totodată, aloe vera s-a dovedit a fi eficient în atenuarea ridurilor de expresie și a liniilor fine, a vergeturilor și a petelor pigmentare. Nu în ultimul rând, planta poate să accelereze vindecarea rănilor, prin faptul că stimulează circulația sangvină la nivelul zonei afectate și împiedică, așadar, distrugerea celulelor pielii lezate în urma rănirii. Cremele pe bază de aloe vera pot reduce și anumite semne de pe piele asociate cu psoriazisul.

4. Gălbenelele - Calendula officinalis

Florile de gălbenele au zeci de proprietăți benefice, care au fost atribuite decocturilor și tincturilor obținute încă din cele mai vechi timpuri. Principalele întrebuințări ale produselor pe bază de extract de gălbenele sunt drept remedii pentru arsuri (inclusiv pentru arsurile solare), vânătăi și leziuni cutanate, deoarece gălbenelele au un puternic caracter antiseptic și antibacterian.

5. Echinacea

Planta de echinacea este adesea aplicată, în mod direct, pe zone de piele lezată și folosită pentru a trata o serie de probleme dermatologice, cum ar fi furunculul, tăieturile și alte tipuri de răni, ulcerațiile, arsurile, herpesul, hemoroizii și psoriazisul. Echinacea este disponibilă sub mai multe forme, inclusiv ca tablete, sucuri și ceai.

6. Mușețelul

Planta, care crește și pe meleagurile noastre, ajută la regenerarea mai rapidă a celulelor pielii și acționează ca un antioxidant, luptând contra radicalilor liberi care ne pot afecta pielea și pot duce la îmbătrânirea prematură a tenului – cea mai expusă parte a pielii noastre. În plus, ceaiul de mușetel, pe lângă capacitatea de a ne relaxa după o zi lungă, poate fi utilizat ca loțiune tonică naturală, deoarece calmează inflamațiile de la nivelul pielii, și este o alternativă naturală, blândă și eficientă pentru persoanele cu ten acneic. De asemenea, dacă obișnuiești să mergi la tratamente cosmetice, care presupun și extracție, poți tapota o compresă cu ceai de mușețel pe leziuni, pentru a accelera vindecarea, fără a rămâne cu cicatrici. 

7. Rozmarinul

Rozmarinul este o plantă folosită pentru a da aromă mâncărurilor, în multe părți ale lumii, însă este folosită, din ce în ce mai des, și în industria cosmetică. Cei mai importanți compuși din rozmarin sunt acidul cafeic și acidul rozmarinic. Acești acizi naturali au efect antioxidant și oferă o exfoliere blândă a pielii, suficient pentru a atenua liniile fine, a estompa petele hiperpigmentare și a reda luminozitatea naturală a pielii. În plus, s-a dovedit că extractul apos de rozmarin este eficient în prevenirea fotoîmbătrânirii (îmbătrânirea pielii în urma expunerii la razele ultraviolete). Totodată, uleiul de rozmarin s-a dovedit a fi eficient împotriva P. acnes, o bacterie care cauzează apariția acneei. Nu uita, pentru a-ți proteja pielea de fotoîmbătrânire, este important să folosești o cremă cu protecție solară, ca ultim pas, în fiecare, chiar și pe timpul anotimpului rece. Chiar dacă, pe timp de iarnă, soarele nu este la fel de prezent ca vara, razele UVA pot, în continuare, acționa în mod negativ asupra pielii.

8. Frunzele de salvie

Această plantă (cunoscută și drept Salvia officinalis) conține mai mulți acizi exfolianți naturali, precum și uleiuri esențiale și taninuri, care au proprietăți antioxidante. Frunzele de salvie sunt deosebit de complexe și pot servi mai multe scopuri, în special datorită proprietăților astringente și antiinflamatoare. În numeroase, uleiul de salvie a demonstrat proprietăți antibacteriene și antifungice. Frunzele de salvie sunt un remediu natural, folosit pentru a calma inflamațiile minore ale pielii și infecțiile bacteriene ale pielii. O metodă bună de a beneficia de proprietățile benefice ale salviei este atât prin consum intern, sub formă de ceai, sau sub formă de tinctură, ce poate fi aplicată topic, pe leziuni ale pielii.

Nu uita: cere sfatul unui medic specialist în fitoterapie înainte de a încerca remediile din plantele descrise mai sus, dar acest lucru este valabil pentru orice remediu fitoterapeutic. Unele dintre acestea sunt contraindicate, de exemplu, persoanelor sub 18 ani și femeilor în timpul sarcinii sau în perioada alăptării. În plus, chiar dacă este vorba de remedii din plante, și acestea pot avea efecte adverse, așa că medicul este cel mai în măsură să îți recomande astfel de tratamente naturiste pentru afecțiunile dermatologice de care suferi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.    Studiul "Plants Used to Treat Skin Diseases.", publicat în Pharmacognosy Reviews, în 2014, autori: Nahida Tabassum si Mariya Hamdani
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3931201/ 

2.    Studiul "Medicinal plants used in treatment of inflammatory skin diseases", publicat in Advances in Dermatology and Allergology, în 2013, autor: Renata Dawid-Pać
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834722/ 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0