La ce afectiuni esti predispus dupa 40 de ani si cum le previi

Multe afectiuni au un risc mai mare sa apara pe masura ce avansam in varsta. Astazi ne indreptam atentia in directia decadei a patra de viata si asupra celor mai frecvente boli care pot sa apara in acest interval.

 

Mentinerea greutatii corporale la un nivel optim poate reduce riscul de a dezvolta artrita (sa nu uitam ca artroza este tot o forma de artrita), cardiopatie ischemica (numita si boala arteriala coronariana) si alte afectiuni asociate, cum ar fi durerea de spate, diabetul de tip 2, accidentul vascular cerebral si multe forme de cancer.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dupa varsta de 40 de ani, cele mai comune afectiuni pe care le poti dezvolta sunt:

Vezica urinara devine hiperactiva la femei

Pe masura ce inaintezi in varsta, la nivelul vezicii urinare pot sa apara unele schimbari, spun medicii urologi. Avansand in varsta, este posibil ca nervii care ajuta vezica urinara sa nu mai functioneze la fel de bine, iar muschii vezicii urinare se pot ingrosa, reducandu-i capacitatea.

Pentru a preveni problemele in aceasta sfera, exista multe solutii pentru incontinenta urinara si vezica urinara hiperactiva: exercitiile Kegel pot fi de ajutor, dar si medicamentele si cremele vaginale pe baza de estrogen prescrise de medicul urolog.

Artroza

In jurul decadei a patra de viata, poate sa apara artroza, numita si osteoartrita. Pe masura ce cartilajul articular se uzeaza si se subtiaza in interiorul articulatiilor, apar durerile si disconfortul. Persoanele care sunt predispuse la o artroza generalizata incep sa observe probleme aparute in zona lombara si cervicala, in zona soldurilor si in zona genunchilor.

Artroza este cea mai intalnita forma de artrita, iar cea mai buna modalitate de a o evita este sa adopti o dieta sanatoasa si echilibrata si sa faci miscare, pentru ca obezitatea este un factor care iti creste riscul de a dezvolta osteoartrita.

Simptomele perimenopauzei

O parte dintre femei vor incepe, dupa jumatatea decadei a patra de viata, sa observe simptome ale perimenopauzei. Chiar daca perimenopauza nu este, conform definitiei, o boala, simptomele ei pot provoca multe neplaceri femeilor: bufeuri, menstruatii neregulate, sangerari abundente la menstruatie, libidoul scazut si alte schimbari provocate de dereglarile hormonale.

Solutii: terapia de substitutie hormonala poate calma unele dintre aceste simptome, insa cel mai indicat ar fi sa discuti cu medicul ginecolog, pentru ca fiecare femeie este diferita si organismul raspunde in mod diferit la tratamente.

Hipertensiunea arteriala

 
 

Medicul tau de familie cu siguranta te-a pus in tema in legatura cu tensiunea arteriala mare (sau hipertensiunea). Este important sa tii aceasta afectiune sub control, pentru ca daca este lasata netratata, ea iti creste riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.

Daca vrei sa previi hipertensiunea, exista cateva strategii pe care medicul ti le poate recomanda: redu consumul de sare, adopta o dieta sanatoasa, fa miscare in mod regulat, redu stresul.

Pietre la rinichi (calculi renali)

Pietrele la rinichi - acestea se pot forma in tractul urinar si sunt extrem de dureroase. De multe ori, pe masura ce avansam in varsta, suntem din ce in ce mai deshidratati. Sa nu uitam ca deshidratarea, impreuna cu alti factori de risc, pot duce la cresterea predispozitiei de a dezvolta calculi renali dupa 40 de ani. Ca sa previi recurenta pietrelor la rinichi, este nevoie sa faci unele modificari in regimul alimentar si sa mergi la medic, pentru ca in cazul in care calculii renali sunt prea mari, uneori este nevoie de o interventie chirurgicala.

Infectii ale tractului urinar la barbati si infectii ale prostatei

Atat femeile, cat si barbatii se confrunta cu mai multe infectii in decada a patra de viata. La femei, este posibil ca numarul infectiilor tractului urinar sa creasca, cel mai posibil din cauza subtierii peretilor vaginali si din cauza schimbarilor pH-ului din vagin. Daca esti femeie si vrei sa previi infectiile de tract urinar, incearca sa te hidratezi corespunzator si nu uita sa urinezi inainte si dupa ce faci sex.

Barbatii pot sa aiba infectii ale prostatei dupa 40 de ani, mai ales daca au un stil de viata sedentar, spun medicii urologi. Durerea ce apare in zona testiculelor, in jurul anusului sau o durere aparuta in zona dintre osul pelvian si buric reprezinta un simptom major, pe care barbatii nu trebuie sa il ignore, impreuna cu simptome precum urinarile frecvente sau senzatia de arsura in timpul urinarii.

Infectiile urinare la barbat se rezolva cu ajutorul medicamentelor antibiotice prescrise de medic, iar acesta va recomanda pacientului sa ejaculeze mai des.

Alergiile alimentare

Medicii alergologi descopera ca din ce in ce mai multi adulti dezvolta alergii la anumite alimente. Crustaceele si nucile (fructele cu coaja tare) sunt principalii vinovati. Expertii nu sunt siguri ce anume declanseaza acest numar mare de cazuri observate la adultii care dezvolta alergii alimentare, asa ca preventia este practic imposibila.

Disfunctia erectila

Multi barbati incep sa observe, dupa varsta de 40 de ani, ca este afectata capacitatea de a mentine erectia. Acest lucru se datoreaza si altor afectiuni medicale, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arteriala, sindromul metabolic, mai ales ca acestea au drept rezultat reducerea fluxului de sange catre penis. Pentru un tratament corect, este important ca barbatul sa mearga la medic, pentru ca exista solutii.

Important!

Este recomandat sa mergi in mod regulat la medic, la controale de rutina. Un astfel de control este recomandat si pentru a identifica riscul tau de diabet de tip 2.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0