Infectiile de tract urinar (ITU): cauze, simptome, tratament

Cu precădere în sezonul rece, foarte multe persoane, mai ales femeile tinere, se confruntă cu infecțiile de tract urinar (ITU) generate de regulă de Escherichia Coli, însă și de alte microorganisme patogene. Persoanele afectate resimt instalarea treptată a unor dureri difuze la nivel lombar, pelvian, urmate de disconfort la urinare, micțiuni dese, în cantități mici, senzația frecventă de a urina. Starea generală este proastă și se pot instala febra sau frisonul.

Primul gest care trebuie făcut este vizita la medic, care va efectua un examen clinic, o ecografie abdominală, precum și o urocultură și examinarea compoziției urinei prin sedimentul urinar, cu măsurarea ph-ului. Aceste analize vor depista prezența leucocitelor și hematiilor în urină, a germenilor patogeni, modificări ale pH-ului, prezenta litiazei urinare si tipul acesteia etc. Este posibilă și evaluarea funcționalității aparatului renal printr-o radiografie pelviană cu substanță de contrast, dacă se suspicionează prezența unei pietre (litiaza urinară) care blochează undeva, pe parcurs, tractul urinar.

La persoanele sănătoase, urina din vezica urinară sau uretre este sterilă și spre deosebire de intestin, nu există alte bacterii sau organisme infecțioase prezente. În momentul instalării infecției în orice parte a tractului urinar, se generează infecția tractului urinar (ITU).

Localizarea poate fi superioară - la rinichi, ambii sau doar unul (pielonefrită) - sau inferioară (cistita), dar este uneori dificil sau imposibil pentru medici să facă o astfel de determinare. În aceeași categorie sunt înscrise și infecții ale uretrei (uretrită) și de prostată (prostatită). ITU pot apărea la copii cât și la adulți.

Cauzele infecțiilor urinare

Microorganismele care cauzează infecția intră de obicei la nivelul tractului urinar prin una dintre cele două căi. Cea mai frecventă cale este prin capătul inferior al tractului urinar, la nivelul meatului (deschiderii uretrei), la vârful penisului, respectiv, iar la femei, la nivelul vulvei. Infecția urcă pe uretră la vezica urinară și uneori, la rinichi. Cealaltă cale posibilă este prin fluxul sangvin, ajungând de obicei direct la rinichi.

ITU sunt aproape întotdeauna cauzate de bacterii, cu toate că, de asemenea, pot infecta tractul urinar și unele virusuri, ori unii fungi și paraziți. Mai mult de 85% dintre infecțiile urinare sunt cauzate de bacteriile din intestin sau vagin. În mod normal, bacteriile care intră în tractul urinar sunt spălate și evacuate de către urină, în cadrul micțiunii. Un motiv în plus de a merge regulat la toaletă și de a nu permite urinei să stagneze în vezică, devenind un mediu proprice pentru eventualele bacterii prezente la nivelul meatului urinar.

Factorii care contribuie la infecțiile bacteriene ale tractului urinar

Litiaza urinară reprezintă unul dintre principalii factori de risc, generând blocarea tractului, parțială sau totală, cu stagnarea urinei ori iritarea mucoasei atunci când dimnesiunile sunt foarte mici (așa numitul nisip urinar). De asemenea, unele disfuncții sau anomalii ale supapei de închidere completă între uretere și vezică permit urinei și bacteriilor să urce înapoi în uretere, un mecanism întâlnit mai frecvent la copii.

Inserția unui cateter urinar sau orice instrument de către un medic, poate chiar și după examinările clinice cu instrumente la ginecolog sau urolog. Mulți tineri se confruntă cu infecția urinară după actul sexual, mai ales dacă nu micționează imediat după acesta. De asemenea, folosirea unei diafragme cu spermicid se pare că favorizează ITU. Pătrunderea bacteriilor poate fi favorizată și de prezența unei conexiuni anormale (fistule) între vagin și vezică sau între intestin și vezica urinară. Printre bărbați, mărirea prostatei în cazul prezenței adenomului favorizează ITU. Infecțiile răspândite la nivelul tractului urinar din sânge sunt mai puțin frecvente.

Bacterii frecvente

Infecțiile bacteriene ale tractului urinar inferior, cistita, sunt destul de frecvente la femeile tinere, sau la bărbații tineri, activi sexual. Escherichia Coli este cea mai des întâlnită în buletinul de analize al uroculturii. La persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, infecțiile tractului urinar bacteriene sunt de aproximativ 50 de ori mai frecvente în rândul femeilor decât al bărbaților. La bărbați, uretra este mai lungă, așa că pentru bacterii este mai dificil de escaladat tractul urinar pentru a provoca o infecție. La bărbații cu vârste cuprinse între aproximativ 20 și 50 de ani, se întâlnesc mai des uretrita sau prostatita. La persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, infecțiile tractului urinar devin la fel de frecvente și la bărbați și la femei, iar neglijate pot duce în timp a instalarea insuficienței renale cronice.

Virusuri

Tipul de virus herpes simplex 2 (HSV-2) poate infecta uretra, generând disconfort la urinarea și golirea vezicii.

Fungi

Anumite ciuperci pot infecta tractul urinar și inflama vaginul (vaginita). Candida este organismul cel mai susceptibil de a provoca infecții ale tractului urinar (candidoza). Ciupercile și bacteriile pot infecta rinichii în același timp.

Paraziți

Tricomoniaza, cauzată de un tip de parazit microscopic este o boală cu transmitere sexuală, care poate provoca secreții abundente galben verzui la nivel vaginal. Ocazional și vezica urinară sau uretra pot fi infectate. Și la bărbați, tricomonas poate infectă uretra, însă nu provoacă, de obicei, niciun simptom, însă partenera poate fi infectată în timpul actului sexual.

Tratamentul

Se efectuează o urocultură care pune în evidență prezența microorganismului generator și antibiograma, care depistează sensibilitatea sau rezistența la antibiotic. Se va administra antibioticul la care bacteria este cel mai sensibilă. în cazul infecțiilor cu herpes, se vor administra sistemic, antivirale (acyclovir, brival, valtrex). Tratamentul poate fi completat cu antiinflamatoare nesteroidiene, de regulă supozitor și un antispastic. Sunt recomandate căldura locală și repausul. Sub antibioterapia adecvată, ITU de origine bacteriană se remit în 2-3 zile.
 

Tratamente complementare

Suplimentele care pot ajuta alaturi de tratamentul recomandat de medic, bazat pe antibiotice, antifungice si antiinflamatoare pot fi pe bază de

  • merișor sau afine conțîn proantocianidine de tip A, eficiente împotriva bacteriilor cauzatoare de infecții ale tractului urinar. Pentru a fi eficiente, este nevoie de o concentrație extrem de mare de afine și merișor pentru a preveni adeziunea bacteriană, deci simplul consum de fructe sau suc nu sunt suficiente, ci este necesar aportul acestora prin suplimente, iar cantitatea de extract aferenta dozei zilnice este echivalenta cu aproximativ 144.000 mg de fructe proaspete. Un studiu a constatat că administrarea de capsule a redus riscul de infecții ale tractului urinar cu 50 % la femeile care au fost cateterizate în timpul intervențiilor chirurgicale ginecologice. Și ceaiurile diuretice pot ajută la grăbirea vindecării și „spălarea infecției”, dacă sunt dublate și de un consum hidric crescut. Sunt recomandate ceaiurile din cozi de cireșe, păpădie, coada șoricelului, mătase de porumb, flori de soc.
  • Acizi grasi omega 3- Peștele de apă rece conține acizi grași omega-3, care pot ajuta la reducerea inflamației cauzate de ITU. Suplimentele cu ulei de pește sunt o alternativă excelentă pentru persoanele care nu mănâncă pește; consultați întotdeauna medicul înainte de a adăuga orice suplimente la dieta dumneavoastră. Puteți lua și un supliment care contine cel putin 1000mg acizi grasi omega 3, zilnic, in timpul meselor principale.
  • Vitamina C- poate preveni prin doua cai de actiune infectaia si inflamatia urinara. In primul rand  previne creșterea bacteriilor datorita cresterii aciditatii urinare, apoi prin stimularea nespecifica a imunitatii. Puteți lua zilnic un supliment de vitamina C de pana la 1.000 de miligrame sau chiae 2000 mg. Puteți adăuga alimente bogate în vitamina C în dieta, cum ar fi portocale, lămâi, grapefruit, căpșuni și legume cu frunze verzi.

  • Probiotice-  conțin bacterii bune care împiedică dezvoltarea bacteriilor rele. Puteți găsi probiotice în alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul simplu grecesc, brânza și chefirul. Puteți lua și suplimente cu probiotice.

  • D-Manoză- care este un tip de glucoza ce impiedică bacteriile să adere de mucoasa sistemului urinar, precum cel continut in merisoare și afine, dar si in  mere, portocale, piersici, broccoli și fasole verde. Puteți lua și un supliment care contine d-manoză.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0