Vaccinul experimental anti-HIV dezvoltat de Moderna va începe studiile umane

Moderna a anunțat că va începe testarea vaccinului său experimental anti-HIV pe bază de mARN, potrivit unei comunicări a Institutului Național al Sănătății din SUA. Candidatul la vaccin este similar din punct de vedere funcțional cu sistemul ARNm care a avut atât de mult succes în vaccinul COVID-19 produs de Moderna.

Vaccinul este o colaborare între Moderna, Inițiativa Internațională pentru Vaccinul împotriva SIDA (IAVI) și Fundația Bill și Melinda Gates (BMGF).

De ani de zile, cercetătorii investighează potențialul vaccinurilor cu ARNm, dar vaccinurile anti-SARS-CoV-2 Pfizer și Moderna sunt primele care au fost utilizate la om și ambele s-au dovedit a fi sigure și cu succes în general în prevenirea și reducerea severității infecției cu SARS-CoV-2.

În timp ce pandemia COVID-19 continuă să facă victime în întreaga lume, este promițător să vedem că o parte din tehnologia pe care au dezvoltat-o companiile pentru a o combate ne-ar putea ajuta și la prevenirea altor virusuri devastatoare în viitor.

38 de milioane de oameni din lume trăiesc cu virusul HIV

Un virus foarte stigmatizat, HIV nu mai este o condamnare la moarte, dar este responsabil pentru sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA), o boală progresivă pe tot parcursul vieții, fără o  vindecare eficientă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Potrivit Moderna, aproximativ 38 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc în prezent cu HIV. Aproximativ două milioane de noi infecții cu HIV sunt înregistrate în întreaga lume în fiecare an și aproximativ 690.000 de persoane mor anual din cauza complicațiilor generate de HIV/SIDA.

Cele mai frecvente căi de transmitere sunt relațiile sexuale și consumul de droguri, ceea ce înseamnă că persoanele mai tinere prezintă cel mai mare risc de infecție.

HIV reprezintă o povară economică semnificativă - din 2000 până în 2015, la nivel global s-au cheltuit 562,6 miliarde de dolari pentru îngrijirea, tratamentul și prevenirea infectării cu HIV.

Au existat mai multe încercări de vaccin până acum, dar multe s-au dovedit a fi nesigure și majoritatea nu au reușit să-și arate eficacitatea - s-a constatat că două studii care au evaluat vaccinurile vectorizate cu adenovirus de tip 5 pentru HIV (Ad5) în anii 2000 au crescut efectiv riscul de infecție cu HIV.

Moderna va testa două variante ale potențialului vaccin

Moderna va testa două versiuni ale noului său potențial vaccin, numit oficial mRNA-1644 (varianta este cunoscută sub numele de mRNA-1644v2-Core). Acesta este primul vaccin ARNm împotriva HIV care a fost testat pe om.

„Anul 2020, plin de provocări pentru întreaga societate, s-a dovedit a fi o perioadă extraordinară pentru a arăta ce potențial are Moderna”, a declarat Stéphane Bancel, CEO al Modernei, într-o actualizare din ianuarie 2021 despre programele de vaccinare ale firmei.

"Chiar dacă am arătat că vaccinul nostru pe bază de mARN poate preveni Covid-19, acest lucru ne-a încurajat să urmărim programe de dezvoltare mai ambițioase în cadrul modalității noastre de vaccinuri profilactice”, mai precizează Bancel. Compania a anunțat trei noi programe de vaccinare care abordează gripa sezonieră, HIV și virusul Nipah, rezistente la programele tradiționale de vaccinare, care pot fi abordate cu tehnologia de ARNm. 

Faza 1 implică 56 de persoane, la care va fi monitorizat răspunsul imun

Procesul va implica patru grupuri - două care primesc un amestec de versiuni de vaccin și două care primesc doar una din variante.

Faza 1 a studiilor clinice va implica 56 de adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani care nu au HIV și se va testa siguranța vaccinului, precum și răspunsul imun de bază.

În acest stadiu incipient, procesul nu este „orb”, ceea ce înseamnă că toți cei care primesc vaccinul vor ști ce primesc. Această primă fază va dura aproximativ 10 luni și cercetătorii vor doar să se asigure că tehnologia folosită este sigură și declanșează un răspuns imun de bază.

Dacă vaccinul trece de această fază, va trebui totuși să treacă și prin studiile de fază 2 și de fază 3 pentru a determina cât de bine funcționează la prevenirea infecției cu HIV la populația largă.

Deci, cum funcționează vaccinurile cu ARNm? 

Spre deosebire de vaccinurile tradiționale, care conțin de obicei o parte a unui virus slăbit sau inactiv, vaccinurile ARNm conțin o „broșură de instrucțiuni” care este transmisă în celulele noastre și le spune cum să producă fragmente de proteine specifice care se găsesc în exteriorul virusului țintă.

Pentru o perioadă scurtă de timp (de obicei 24 până la 48 de ore), celulele noastre încep să producă aceste proteine, iar corpul nostru le marchează ca străine și generează un răspuns imun. Asta înseamnă că, atunci când ești expus la virusul real, corpul tău va recunoaște proteinele spike și va fi suficient de rapid pentru a le combate înainte ca infecția să devină prea severă.

Potrivit comunicării studiului clinic Moderna despre candidatul său la vaccinul HIV: „Ipoteza este că vaccinarea secvențială de către un prim care vizează linia germinativă, urmată de imunogeni direcționali, poate induce clase specifice de răspunsuri ale celulelor B și poate îndruma maturizarea lor timpurie către anticorpi larg neutralizanți (bnAb) dezvoltare printr-o platformă mARN”.

Vaccinul stimulează anticorpii neutralizanți

Reprezentanții companiei susțin că sunt deja foarte buni la utilizarea antiviralelor pentru a trata HIV și a reduce riscul ca cineva expus să se infecteze. Totuși, realizarea unui vaccin împotriva virusului s-a dovedit a fi dificilă din cauza a cât de repede  infectează ADN-ul și este capabil să-și modifice ușor structura.

”Cea mai promițătoare abordare pe care o avem este de a stimula acești anticorpi în general neutralizanți, pe care unii oameni îi dezvoltă în mod natural împotriva HIV - dar pe care nu am reușit să-i declanșăm până acum cu un vaccin”, explică cercetătorii.

Cu toate acestea, o abordare a ARNm poate fi diferită. La începutul acestui an, cercetările din cadrul Inițiativei internaționale privind vaccinul împotriva SIDA și Scripps Research au testat o componentă a candidatului la vaccinul ARNm - imunogenul - dar utilizând un sistem non-ARNm.

Chiar dacă candidatul la vaccin nu a oferit răspunsul imun complet necesar, 97% dintre participanți au dezvoltat răspunsul imun dorit - stimularea timpurie a celulelor B.

Același imunogen va fi folosit acum în acest nou proces în coroborare cu sistemul de ARNm Moderna, care a fost atât de util împotriva SARS-CoV-2.

Speranța este că combinația va avea ca rezultat neutralizarea în general a anticorpilor care sunt capabili să combată infecția cu HIV în primul rând - și, de asemenea, pot fi eficiente împotriva unei game de alți viruși în viitor, care ar putea genera „următoarea pandemie”. 

Prima fază ar putea fi finalizată până în mai 2023

De-a lungul anilor, HIV a suferit diverse mutații. Un alt posibil beneficiu al abordării ARNm este că este considerat ușor modificabil, ceea ce înseamnă că ar putea avea un avantaj față de alte tehnici de vaccinare.

Moderna a menționat că procesul de fază I, care va fi realizat cu parteneri academici americani, inclusiv Universitatea din Texas la San Antonio, Universitatea George Washington, Fred Hutchinson Cancer Research Center și Emory University, se așteaptă să fie finalizat până în mai 2023.

Dacă se constată că vaccinul este sigur și prezintă semne de generare a unui răspuns imunitar, acesta va progresa către studii mai avansate și ar putea fi o soluție salvatoare la una dintre cele mai devastatoare pandemii din lume.

Într-un anunț adresat acționarilor în aprilie, Moderna a spus că dezvoltă, de asemenea, un alt candidat la vaccin HIV, în plus față de mARN-1644, numit mARN-1574. Vaccinurile ARNm sunt, de asemenea, cercetate pentru a preveni o varietate de alți viruși, cum ar fi Virus herpes simplex și virusul gripal.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.sciencealert.com/moderna-s-experimental-hiv-vaccine-could-begin-human-trials-as-soon-as-this-week, 
https://www.clinicaltrialsarena.com/news/moderna-hiv-vaccine/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0