Testul de 1 minut care îți spune dacă ai candidoză și câteva soluții pentru tratarea infecției

Candidoza este o infecție cauzată de o ciupercă numită Candida albicans, instalată de obicei când există un sistem imunitar slăbit, de exemplu după un tratament cu antibiotice, la cei cu diabet, hepatită B, boli sistemice (tiroidită autoimună, lupus, etc), folosirea frecventă a steroizilor.

Acest tip de infecție poate apărea atât la bărbați, cât și la femei și se poate vindeca prin tratament cu unguente sau cu medicamente sistemice, după cum apreciază medicul curant.
Pentru că, de regulă, candidoza se poate confunda și cu alte infecții genitale, precum vaginită, herpes sau gonoree, iată câteva întrebări simple care te pot ajuta să decelezi cauza, urmărind simptomatologia care generează disconfort.

Testul pentru candidoză

1. Ai mâncărime intensă în regiunea genitală?
a. da
b. nu 

2. Prezinți eritem (înroșire) și umflături în regiunea genitală?
a. da
b. nu 

3. Te confrunți cu plăci albicioase la nivelul vaginului sau capului penisului?
a. da
b. nu 

4. Ai remarcat în zona vulvei o secreție albicioasă, cu aglutinări, precum bulgării de lapte bătut?
a. da
b. nu 

5. Simți durere sau ai o senzație de arsură atunci când urinezi?
a. da
b. nu 

6. Resimți disconfort sau durere în timpul și după contactul sexual?
a. da
b. nu 

Dacă ai răspuns afirmativ la cel puțin 5 dintre întrebările de mai sus, disconfortul este generat de infecția cu candida. Trebuie să mergi la medic pentru a-ți confirma diagnosticul, prin culturi specifice din secreții și recomandarea celui mai potrivit tratament.
  
De obicei, acest tip de ciupercă trăiește în corpul uman, dar sistemul imunitar are capacitatea de a preveni proliferarea excesivă. Atunci când organismul este mai slăbit sau suferă unele schimbări hormonale, cum ar fi sarcina, menstruația sau în sezonul rece, ori după un tratament cu antibiotice, aceste ciuperci se pot reproduce în mod exagerat, cauzând candidoza. Această boală nu este catalogată drept una cu transmitere sexuală, însă te poți contamina cu candida prin sex neprotejat cu un partener infectat. Candidoza se poate manifesta, de asemenea, în alte zone ale corpului, cum ar fi piele, gură sau intestine. 

Tratamentul candidozei se face, de regulă, cu unguente antifungice, atât la bărbat cât și la femeie. Aceste unguente ar trebui aplicate de 2-3 ori pe zi, pe o perioadă cuprinsă între 3 și 14 zile, în funcție de indicația medicului. Se mai recomandă următoarele:

  • Purtați lenjerie de corp din bumbac, deoarece aceasta permite pielii să respire;
  • Spălați-vă de minim 2-3 ori pe zi zona genitală doar cu apă și săpun, apoi aplicați unguentul recomandat de medic;
  • Dormiți fără lenjerie de corp, dacă este posibil, doar cu un pantalon scurt sau lung de pijama;
  • Evitați tampoanele igienice de zi cu zi, în afară ciclului menstrual; 
  • În perioada menstruației, nu folosiți absorbantul pentru mai mult de 3 ore la rând;
  • Evitați contactul intim neprotejat în timpul tratamentului pentru candidoza vaginală.

Aceste recomandări ajută la potențarea efectelor tratamentului și se pot aplica în paralel și alte remedii naturale, care sporesc efectele unguentelor recomandate de medic. Se pot face băi de șezut cu apă în care s-a pus oțet de mere sau se poate masa zona cu ulei de tea tree diluat în ulei de cocos.

În plus, se recomandă o dietă săracă în zahăr (inclusiv, îndulcitori naturali precum mierea sau artificiali precum aspartamul), care ajută organismul să lupte cu înmulțirea fungilor și grăbește vindecarea. De asemenea, e bine ca în timpul tratamentului pentru candida să nu se consume amidoanoase (precum cartofii, porumbul sau fasolea), fructe foarte bogate în zahăr (fructele uscate, bananele sau smochinele), cărnuri procesate (mezeluri, cârnați etc.), produse care conțin gluten, margarină, alcool, cafea și alte băuturi cu cofeină și stimulante (energizante, ceai negru etc.). În schimb, se recomandă consumul de iaurt grecesc, usturoi, legume verzi cu frunze (spanac, broccoli, pătrunjel, ceapă verde etc.), alimente bogate în vitamina C (ardei gras, kiwi, citrice etc.), carne slabă (pui, pește), ouă, orez, mei și grăsimi sănătoase (avocado, ulei de măsline).

În cazul în care simptomele nu dispar după două săptămâni, se recomandă o nouă vizită la medicul gincecolog sau urolog, deoarece poate fi necesar tratamentul sistemic, cu pastile antifungice, care elimină infecțiile fungice din interiorul corpului, obținându-se rezultate mai bune decât doar cu cele topice. De exemplu, Fluconazol (Diflucan) este un antifungic oral care poate fi administrat într-o doză unică, de regulă de două ori, la un interval de 7 zile.  

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0