Ingrijirile paliative ar putea prelungi viata pacientului cu cancer

Se știe deja că ingrijirile paliative ameliorează suferința pacienților diagnosticați cu cancer la plămâni, precum și cu alte afecțiuni incurabile, în stadiu avansat. Ceea ce nu se știa până acum, însă, este că aceste îngrijiri pot prelungi chiar și speranța de viață a pacientului care suferă de o asemenea boală.

Ce reprezintă îngrijirile paliative?

Îngrijirea paliativă este un termen umbrelă pentru tratamentele care au ca sarcină să îmbunătățească calitatea vieții, să amelioreze durerea, dar și să ofere o alinare suferinței emoționale cauzate de o boală gravă, cum este cancerul.

Este important de menționat că scopul îngrijirilor paliative nu este acela de a vindeca boala, ci de a face simptomele mai ușor de suportat, de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului, de a-l ajuta pe acesta să își accepte boala și, totodată, de a combate anxietatea și depresia asociate adesea cu diagnosticul de cancer.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cu toate că noțiunea de îngrijiri paliative este veche de 20 de ani, abia recent acest tip de tratament a devenit cunoscut, medicii de peste Ocean recomandând tot mai des pacienților oncologici să apeleze la o echipă specializată în îngrijiri paliative. O asemenea echipă este alcătuită din medici, asistente, psihologi, psihoterapeuți, nutriționiști și farmaciști, care lucrează împreună pentru a concepe un plan ce se potrivește pacientului, ameliorându-i acestuia suferință.

De exemplu, nutriționistul poate ajuta la prevenirea pierderii în greutate, situație care poate provoca malnutriție, iar fizioterapeutul îl poate ajuta pe pacient prin recomandarea unor exerciții specifice, pentru a scădea riscul dezvoltării cardiomiopatiei, o afecțiunea care provoacă slăbirea inimii.  

În ce afecțiuni sunt recomandate îngrijirile paliative?

Așa cum am menționat mai sus, îngrijirile paliative sunt necesare în ameliorarea vieții pacienților cu cancer. Însă, acestea sunt recomandate în numeroase afecțiuni. De exemplu, o echipă de îngrijire paliativă poate ajuta la tratarea unor simptome care sunt comune la pacienții cu boala Alzheimer, cum ar fi insomnie, anxietate și depresie. Specialistul îl poate învăța pe pacient, cât și pe ceilalți membri ai familiei cum să facă față acestor probleme. 

Pot beneficia de îngrijirile paliative și pacienții diagnosticați cu boli cronice precum boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii cronice, SIDA, diabet, insuficiență renală, boli hepatice cronice, scleroză multiplă, boala Parkinson, artrită reumatoidă, boli neurologice, demență, anomalii congenitale și tuberculoză rezistentă la medicamente.

Durerea și dificultățile de respirație se numără printre cele mai grave simptome cu care se confruntă pacienții care au nevoie de îngrijiri paliative. De exemplu, 80% dintre pacienții cu SIDA sau cancer și 67% dintre pacienții cu boli cardiovasculare sau cu boală pulmonară obstructivă cronică se vor confrunta cu dureri moderate și chiar severe spre finalul vieții, potrivit statisticilor. 

Există vreo diferență între îngrijirile paliative și sanatoriu?

Da, există câteva diferențe în ceea ce privește îngrijirea paliativă și sanatoriul. Scopul îngrijirii paliative este de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului, reducând simptomele acestuia, ameliorându-i durerile. La astfel de îngrijiri pacientul poate apela în orice moment, inclusiv imediat după diagnosticarea cancerului sau după finalizarea tratamentului pentru cancer.

Sanatoriul este un loc special de îngrijire recomandat persoanelor care se așteaptă să trăiască șase luni sau mai puțin. Scopul îngrijirii din sanatoriu este de a îmbunătăți calitatea vieții și de a oferi confort în etapele finale ale unei boli, cum ar fi cancerul. 

În timp ce îngrijirea paliativă poate fi acordată împreună cu tratamentul convențional pentru cancerul, specialiștii din sanatoriu se concentrează de cele mai multe ori pe tratamentele care pot oferi confort pacientului. 

De ce îngrijirea paliativă este importantă în gestionarea cancerului

Este important de menționat că, în cazul pacienților cu cancer, efectele bolii și tratamentul administrat pot fi foarte diferite de la o persoană la alta. Echipa de specialiști care oferă îngrijiri paliative ar putea fi de ajutor în: 

  • Gestionarea simptomelor fizice și a efectelor secundare
  • Gestionarea emoțiilor care apar pe toată durata tratamentului
  • Sprijinirea celorlalți membri ai familiei și explicarea modalităților prin care să facă față schimbărilor apărute
  • Îngrijirile paliative pot începe imediat ce pacientul a primit diagnosticul, căci boala îl poate afecta în mai multe feluri.  

Îngrijirile paliative pot prelungi viața pacienților cu cancer 

Un studiu mai vechi, făcut de cercetătorii de la Universitatea Tulane din New Orleans, Statele Unite ale Americii (SUA), arată că îngrijirile paliative oferite pacienților care suferă de cancer pulmonar sau gastrointestinal pot prelungi viața acestora 1.

Studiul acesta a fost făcut pe un eșantion de 2.000 de pacienți cu cancer în stadiu avansat, mai ales la plămâni și gastrointestinal. Medicii au împărțit pacienții în două grupuri – dintre care unii au beneficiat de îngrijiri paliative, în timp ce alții au primit doar îngrijirile medicale obișnuite. După un an, specialiștii au descoperit că 56% dintre pacienții care au primit îngrijiri paliative au supraviețuit, în timp ce în cazul celor care au urmat doar tratamentul clasic, rata de supraviețuire a fost de 42%.

Cercetătorii care au făcut acest studiu recunosc că e nevoie de cercetări suplimentare pentru a fi siguri că îngrijirile paliative pot prelungi viața pacienților cu cancer. Un alt studiu recent, făcut de cercetătorii de la Clinica Cleveland și Universitatea Chicago a arătat că îngrijirile paliative pot îmbunătăți atât calitatea vieții pacientului, cât și pe cea a apropiaților acestuia 2. Totodată, medicii susțin că îngrijirile paliative pot fi oferite în paralel cu tratamentul convențional și că nu este nevoie ca pacientul să se afle în ultimul stadiu al bolii pentru a apela la asemenea îngrijiri.

Mai mult, o cercetare mai veche a arătat că pacienții cu cancer pulmonar care au primit îngrijiri paliative împreună cu tratamentul standard pentru cancer au trăit cu aproape trei luni mai mult decât cei care nu au primit îngrijiri paliative.

Dintre cei 151 de pacienți care au fost incluși în studiu 27 au murit în 12 săptămâni și 107 (86% dintre pacienții rămași) au supraviețuit până la finalul celor 11 luni de cercetare. Prognosticul estimat după stabilirea diagnosticului de cancer pulmonar este mai mic de 1 an.

Ajută la ameliorarea suferințelor fizice

Pacienții diagnosticați cu cancer se confruntă adesea cu neuropatia periferică, o tulburare nervoasă care poate provoca amorțeală sau durere, chiar și la mai multe luni și ani după chimioterapie. În acest caz, îngrijirea paliativă este mai mult decât necesară, întrucât poate ameliora aceste suferințe fizice cu care pacienții riscă să se confrunte. 

Printre alte suferințe fizice care ar putea fi abordate cu îngrijirile paliative se numără: 

  • Probleme digestive, cum ar fi greață, pierderea poftei de mâncare, malnutriție, diaree sau constipație
  • Dificultăți de mișcare cauzate de durerile articulare, rigiditatea musculară, metastazele canceroase  
  • Insomnie 
  • Pierderi de memorie
  • Oboseală

Dar îngrijirile paliative îl pot ajuta pe pacient să fie cât mai independent. De exemplu, specialiștii pot face câteva recomandări, cum ar fi modificări la domiciliu, de exemplu, instalarea unei rampe sau balustrade sau folosirea unor echipamente medicale, cum ar fi un cadru de mers.

Îngrijirea psihologică și spirituală a pacientului

Tratamentul paliativ include îngrijirea psihologică și spirituală a pacientului, oferirea informațiilor cu privire la boală și evoluția sa, ameliorarea simptomelor precum durerea, greața, constipația sau depresia, dar și ajutarea pacientului în luarea celor mai importante decizii cu privire la tratament.

Tratarea nevoilor emoționale ale pacientului poate necesita medicamente, precum și terapie individuală cu un terapeut. După ce sunt diagnoticați cu cancer, pacienții, dar și rudele cele mai apropiate caută adesea mai profund sensul vieții lor. Unii consideră că boala îi apropie de credința lor sau de credințele lor spirituale, în timp ce alții se străduiesc să înțeleagă de ce s-au îmbolnăvit. În asemenea momente intervine expertul în îngrijiri paliative. Acesta îl poate ajuta pe pacient să-și exploreze convingerile și valorile, astfel încât să își poată găsi pacea sau să își accepte situația la un moment dat. 

Informarea pacientului, mai mult decât necesară

Cancerul la plămâni este un cancer care adesea e diagnosticat în stadiu avansat, atunci când tratamentul este extrem de dificil, fiind foarte agresiv. De aceea, pacienții care primesc diagnosticul de cancer pulmonar ar trebui să își îndrepte atenția către tratamentul paliativ, pentru a putea face față mai ușor lucrurilor care li se întâmplă.

Din păcate, pacienții din România care primesc diagnosticul de cancer dețin foarte puține informații despre îngrijirile paliative – de multe ori, aceștia nu aud niciodată despre aceste îngrijiri, iar când o fac, nu înțeleg exact despre ce este vorba. Informarea pacientului este extrem de importantă, iar specialiștii în îngrijiri paliative îl pot ajuta pe acesta să primească informațiile corecte, în vederea luării celor mai înțelepte decizii. Partea proastă este că pacientului oncologic îi este foarte greu să ajungă să beneficieze de îngrijiri paliative.

Iar un studiu recent arată că două treimi dintre pacienții care trăiesc cu o boală gravă care ar putea beneficia de îngrijiri paliative nu beneficiază de astfel de îngrijiri 3. Din fericire, însă, tot mai multe asociații promovează tratamentul paliativ, ceea ce înseamnă că șansele pacientului român de a primi un asemenea tratament cresc de la o zi la alta.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul “Palliative care: earlier is better”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Kate Rowland si Sarah-Anne Schumann
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183935/
2 Studiul “Impact of interdisciplinary outpatient specialty palliative care in survival and quality of life in adults with advanced cancer: a meta-analysis of randomized controlled trials”, publicat pe academic.oup.com, autori: Michael Hoenger, Graceanne R Wayser, Gregory Schiwing, Ayako Suzuki si Laura M Perry
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6546936/#
3 Studiul „Knowledge of Palliative Care Among American Adults: 2018 Health Information National Trends Survey”, 2019, Jinhai Huo, Young-Rock Hong et al.
https://www.jpsmjournal.com/article/S0885-3924(19)30131-9/fulltext
National Cancer Institute - Palliative Care in Cancer
https://www.cancer.gov/about-cancer/advanced-cancer/care-choices/palliative-care-fact-sheet
American Cancer Society - Who Should Get Palliative Care and Why?
https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/palliative-care/who-should-get-palliative-care.html
World Health Organization - Palliative care
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/palliative-care
American Society of Clinical Oncology - Palliative Care in Oncology
https://old-prod.asco.org/news-initiatives/current-initiatives/cancer-care-initiatives/palliative-care-oncology


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0