Ingrijirea paliativa in cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar apare atunci cand celulele de la nivelul plamanilor incep sa se multiplice in mod necontrolat, formand o tumoare. Daca nu este tratat si tumoarea nu este indepartata cu succes, in timp, celulele canceroase pot migra catre alte zone din organism, intrand in faza denumita metastaziere.

Ingrijirea paliativa este abordarea care permite imbunatatirea calitatii vietii pacientului si a familiei acestuia, in stadiile terminale ale bolii. Ingrijirea paliativa se concentreaza pe ameliorarea durerii fizice si psihice, dar ofera atentie si laturii spirituale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul paliativ nu poate vindeca boala, fiind folosit in tratarea bolilor incurabile. Acesta poate fi folosit in paralel cu tratamentul pentru cancer, atunci cand boala nu este in stadiu terminal, ori poate fi chiar unic tratament atunci cand boala este in faza terminala si medicii nu mai pot face nimic pentru pacient. Ingrijirile paliative nu pot prelungi viata bolnavului, insa o pot face mai usoara.

Ingrijirile paliative sunt oferite de o echipa de specialisti, alcatuita din medici, asistente, terapeuti si voluntari. Aceasta echipa de specialisti lucreaza in parteneriat cu medicul pacientului, pentru a imbunatati situatia acestuia.

Ingrijirile paliative si chimioterapia

Atunci cand chimioterapia face parte din tratamentul pentru cancer pulmonar, ingrijirile paliative pot ameliora reactiile adverse ale acestui tratament. Greata, varsaturile, durerile, oboseala, constipatia, diareea, insomniile si depresia sunt cele mai comune reactii adverse care apar in urma chimioterapiei. Echipa de specialisti care ofera ingrijiri paliative va ajuta pacientul sa se simta mai bine si sa faca fata acestor simptome neplacute.

Ingrijirile paliative si durerile postoperatorii

Tratamentul paliativ poate ajuta pacientul sa faca fata mai bine durerilor ce apar in urma unei operatii. Acesta poate reduce anxietatea specifica acestei perioade. Medicamentele, terapia prin masaj si tehnicile de relaxare sunt adesea folosite in ajutorul pacientilor care sufera de pe urma durerilor cauzate de o interventie chirurgicala.

 

 

Ingrijirile paliative si tulburarile psihice

Aproximativ 85% dintre cazurile de cancer la plamani sunt asociate cu fumatul, de aceea multi pacienti se invinovatesc pentru aparitia bolii si refuza sa isi accepte diagnosticul. Specialistii in ingrijiri paliative pot ajuta pacientii sa isi accepte mai usor diagnosticul si sa scape de sentimentele de vinovatie ce nu le dau pace.

Teama, anxietatea si depresia apar adesea ca o consecinta a primirii unui diagnostic atat de dur precum cel de cancer la plamani. Psihologii care fac parte din echipa de ingrijiri paliative vor ajuta pacientii sa se lupte cu aceste tulburari psihice.

Ingrijirile paliative oferite familiei bolnavului

Familia pacientului care sufera de o boala incurabila poate avea de suferit de pe urma diagnosticului primit de o persoana draga, dar si din cauza durerilor si suferintei prin care trece aceasta. Asadar, rudele celui bolnav pot intampina dificultati si pot avea nevoie de sprijinul unor specialisti.

Specialistii in tratamentul paliativ pot ajuta, de asemenea, familia pacientului bolnav, sa ia deciziile necesare la momentul potrivit.

Dupa intreruperea tratamentului pentru cancer, in loc sa dispere cu gandul la viitor, pacientul cu cancer pulmonar in faza terminala ar putea sa profite de ultimele momente petrecute alaturi de cei dragi. Insa este extrem de dificil pentru un pacient sa isi accepte moartea, de aceea este necesar ca o echipa de specialisti sa ii fie aproape bolnavului, precum si familiei acestuia, astfel incat experienta traita de toti sa fie una cat mai usor de suportat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0