Infectarea cu COVID-19 în timpul sarcinii îți poate afecta bebelușul?

COVID-19 este o afecțiune încă nouă, care nu a fost îndeajuns studiată. Nu este pe deplin cunoscut modul în care afectează femeile însărcinate și copiii în curs de dezvoltare. Dar înainte de a intra în panică, hai sa vedem ce trebuie să știi despre noul coronavirus dacă ești însărcinată sau plănuiești să rămâi gravidă.

Sarcina este o perioadă frumoasă, dar și stresantă. Poți avea un milion de întrebări și preocupări, de la ușoare (dar nu prostești - nu există întrebări prostești când ești însărcinată) până la foarte serioase.

Ce este coronavirusul?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care circulă atât la oameni, cât și la animale și pot provoca de la o răceală obișnuită până la boli respiratorii mai grave.

La sfârșitul anului 2019, un nou coronavirus, numit sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), a apărut la oameni în Wuhan, China. Experții nu sunt siguri cum a apărut sau s-a răspândit virusul, dar bănuiesc că s-ar fi transmis la oameni din contactul cu un animal. Virusul provoacă o boală respiratorie numită COVID-19.

Ce tratamente medicale sunt sigure pentru femeile însărcinate, care au  coronavirus?

Tratamentul pentru COVID-19 este similar cu tratamentul altor boli respiratorii. Indiferent dacă ești însărcinată sau nu, medicii recomandă:

  • acetaminofen (Paracetamol) pentru o febră de 38°C sau mai mare
  • hidratare cu apă sau băuturi cu conținut scăzut de zahăr
  • odihnă

Dacă Paracetamolul nu reduce febra, ai dificultăți de respirație sau începi să vomiți, sună medicul pentru îndrumări suplimentare.

Sunt femeile însărcinate mai susceptibile să ia acest virus?

Virusul încă nu a fost studiat suficient, așa că nimeni nu poate spune asta cu siguranță.

Dar Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) observă că femeile însărcinate sunt mai susceptibile decât altele la toate tipurile de infecții respiratorii, cum ar fi gripa. Acest lucru se întâmplă deoarece sarcina îți schimbă sistemul imunitar. 

Chiar și așa, nu există dovezi concrete care să sugereze că femeile însărcinate sunt mai predispuse la COVID-19 decât alte persoane, relevă un studiu din 2020. Și chiar dacă se infectează, cercetătorii continuă să sublinieze, nu sunt mai susceptibile ca alții să facă complicații severe ale bolii, cum ar fi pneumonia.

Cât de periculos este pentru o femeie însărcinată să ia coronavirus?

Din nou, pentru că virusul este atât de nou, există puține date în acest sens. Dar experții pot trage concluzii din trecut. CDC observă că femeile însărcinate care au avut alte coronavirusuri înrudite au o șansă mai mare de a avea o formă mai gravă decât femeile însărcinate care nu au făcut aceste infecții.

Probleme precum avortul spontan, nașterea prematură, nașterea unui făt mort și apariția unei infecții mai severe au fost toate observate la femeile însărcinate cu alte coronavirusuri. Iar o febră mare în primul trimestru de sarcină, indiferent de cauza acesteia, poate duce la malformații congenitale.

Poate sună alarmant, dar nu este cazul să te sperii, aceste probleme sunt extrem de rare după infectarea cu COVID-19. Potrivit unui raport OMS, majoritatea femeilor gravide nu au avut forme severe de COVID-19. Dintre cele 147 de femei studiate, doar 8% au avut o formă severă de COVID-19 și 1% au fost în stare critică.

De ce simptome trebuie să fie conștiente femeile însărcinate sau care alăptează?

COVID-19 este în principal o boală respiratorie. Simptomele apar de obicei între 2 și 14 zile după expunerea la noul coronavirus. Datele de la persoanele care au dobândit COVID-19 în China arată o perioadă medie de incubație de 4 zile. Cele mai frecvente simptome - indiferent dacă ești gravidă sau nu - sunt tuse, febră, dificultăți de respirație, oboseală. 

Adresează-te medicului tău dacă ai oricare dintre aceste simptome și ești gravidă. Este posibil să ai nevoie să te prezinți la cabinet pentru a te testa, dar este important să avertizezi medicul înainte de a merge, astfel încât personalul să poată lua măsuri de precauție pentru a-și proteja sănătatea proprie și a celorlalți pacienți.

Poate virusul să treacă la copilul meu în timpul sarcinii sau al nașterii?

Judecând după femeile care au născut în timp ce erau infectate cu acest coronavirus, răspunsul este ”puțin probabil” – sau, mai exact, că nu există dovezi clare că s-ar transmite de la mamă la copil.

COVID-19 este o boală care se transmite în principal de la o persoană la alta prin picături (gândește-te la tusea și strănutul persoanelor infectate). Bebelușul tău poate fi expus la astfel de picături numai după naștere.

Într-un studiu mic, care a analizat nouă femei chineze însărcinate infectate cu noul coronavirus în ultimul trimestru de sarcină, virusul nu a apărut în probele prelevate din lichidul amniotic, din sângele din cordonul ombilical sau din tampoanele din gâtul nou-născuților.

Cu toate acestea, într-un studiu puțin mai amplu, trei bebeluși născuți de femei cu COVID-19 au fost testați pozitiv pentru virus. Ceilalți 30 de nou-născuți din grup au fost testați negativ, iar cercetătorii nu sunt siguri dacă bebelușii care au fost testați pozitiv au contractat cu adevărat virusul in uter sau dacă l-au luat la scurt timp după naștere.

Dacă am COVID-19 în momentul nașterii, voi avea nevoie de cezariană?

Nașterea copilului pe cale vaginală sau prin cezariană depinde de mulți factori, nu doar de COVID-19.

Dar experții spun că o naștere vaginală este de preferat unei nașteri prin cezariană, cu condiția să fii eligibilă pentru o naștere naturală și să nu ți se fi recomandat o cezariana din cauza altor factori. Efectuarea unei intervenții chirurgicale pe un corp deja slăbit de un virus ar putea provoca complicații suplimentare mamei, notează ei.

Poate trece coronavirusul prin laptele matern?

În puținele studii care au fost făcute pe femeile care alăptează fiind infectate cu coronavirus, răspunsul pare să fie că nu. Dar experții avertizează că trebuie făcute mai multe cercetări înainte de a putea spune cert că nu există niciun risc.

CDC recomandă proaspetelor mame care au COVID-19 (sau bănuiesc că ar  putea avea), să discute cu medicul despre avantajele și dezavantajele alăptării. Dacă vrei să alăptezi, poți contribui la limitarea expunerii copilului la virus prin:

  • purtarea unei măști
  • spălarea temeinică a mâinilor înainte de a atinge copilul
  • spălarea mâinilor înainte de a manipula pompa de sân sau biberonul

Care sunt cele mai bune strategii pentru evitarea coronavirusului?

Fără îndoială că le-ai mai auzit, dar ți le repetăm:

  • Spală mâinile timp de 20 de secunde cu apă și săpun. În caz contrar, utilizează dezinfectant pentru mâini cu cel puțin 60% alcool. Și ai grijă cu șervețelele pentru bebeluși - nu dezinfectează.
  • Păstrează distanța socială
  • Evită să îți atingi fața, în special gura, ochii și nasul.
  • Evită aglomerațiile. De fapt, cu cât poți limita mai mult expunerea la oameni, cu atât mai bine.
  • Ai grijă de tine. Mănâncă bine. Odihnește-te suficient. Fă exerciții fizice dacă medicul spune că este în regulă. Un corp sănătos este mai apt decât unul slăbit să prevină tot felul de boli.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0