COVID-19: Standardizarea masurarii nivelului de anticorpi

Testele de anticorpi SARS-CoV-2 au fost și continuă să fie esențiale în gestionarea pandemiei de COVID-19. Pentru că în lume există multe variante de teste serologice, se simțea nevoia unui standard internațional pentru măsurarea anticorpilor.

În prezent, testarea anticorpilor poate oferi date valoroase despre imunizarea populației împotriva bolii COVID-19, diagnosticarea cazurilor suspecte cu test ARN viral negativ la sensibilitatea diagnostică crescută pentru pacienții cu COVID-19, selectarea plasmei hiperimune pentru terapia cu plasmă convalescentă, dar și despre dezvoltarea și evaluarea anticorpilor terapeutici și evaluarea răspunsurilor imune și durabilității vaccinurilor anti-COVID-19.

Testele de anticorpi¹ SARS-CoV-2 sunt, deci, relevante în gestionarea pandemiei de COVID-19, prin oferirea acestor date importante. Cu toate acestea, testele serologice actuale variază foarte mult, datorită caracteristicilor diferite și a lipsei materialelor de referință. Metodele utilizate în măsurarea nivelului de anticorpi pot fi CLIA (chemoiluminescență), ECLIA (electrochemoiluminescență), ELISA (test imuno-absorbant legat de enzimă), FEIA (metodă imunoenzimatică cu detecţie prin fluorescenţă), CMIA (chemoiluminescență pe bază de microparticule).

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

BAU, unitatea de măsură internațională pentru măsurarea anticorpilor

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a introdus unitatea de măsură pentru măsurarea anticorpilor (BAU - binding antibody unit), care poate fi utilizată ca echivalare a tuturor metodelor. Scopul primului Standard Internațional² al OMS pentru imunoglobulina anti-SARS-CoV-2 este de a armoniza evaluarea răspunsului imun umoral după infecția naturală sau după vaccinare și de a recomanda raportarea rezultatelor pentru activitatea de legare în BAU.

Concret, Standardul Internațional de anticorpi al OMS este menit să servească drept reactiv de referință la nivel mondial, față de care preparatele de referinţă din fiecare țară sau standardele secundare pot fi calibrate. Calibrarea va facilita compararea rezultatelor testelor (de exemplu, a răspunsului anticorpilor neutralizanți la vaccinurile anti-COVID-19) efectuate în diferite țări. 

Utilizarea acestor standarde este de așteptat să contribuie la o mai bună înțelegere a răspunsului imun și în special a nivelului de protecție în fața bolii. Studiile de până în prezent confirmă efectul standardului internațional în reducerea variabilității rezultatelor diverselor metode de măsurare a nivelului de anticorpi

Potrivit oamenilor de știință, este important ca, în urma stabilirii Standardului Internațional, să se asigure utilizarea corectă a standardului de anticorpi în studiile clinice ale vaccinurilor pentru a ajuta la interpretarea rezultatelor, oferind baza pentru exprimarea titrurilor de anticorpi în unitate internațională (UI). Această abordare este o oportunitate pentru explorarea și eventual definirea corelațiilor de protecție în UI/mL.

Standardul internațional permite compararea seturilor de date dintr-o gamă largă de teste prin referire la UI. Această comparație este deosebit de importantă deoarece sunt în curs de dezvoltare multe alte vaccinuri; ca urmare a aprobării primelor vaccinuri pentru SARS-CoV-2, trebuie luată în considerare proiectarea studiilor clinice de non-inferioritate. 

În aceste cazuri, rolul Standardului Internațional ar fi deosebit de important în eforturile de stabilire a corelațiilor de protecție. În viitor, autoritățile de reglementare ar putea lua în considerare utilizarea datelor imunologice pentru a extinde indicațiile de licență pentru a include grupuri suplimentare (de exemplu, vârste diferite și persoane imunodeprimate). Toți dezvoltatorii de vaccinuri ar trebui să raporteze rezultatele anticorpilor din studiile clinice în raport cu Standardul Internațional OMS.

Testarea anticorpilor la persoanele care au trecut prin COVID-19

Persoanele care au testat pozitiv pentru COVID-19 încep de obicei să dezvolte anticorpi măsurabili la 7-14 zile după debutul bolii; la trei săptămâni după debutul bolii, majoritatea persoanelor vor testa pozitiv pentru anticorpi. Testarea anticorpilor poate fi utilă pentru a susține diagnosticul bolii COVID-19 sau complicațiile COVID-19 în următoarele situații:

  • Un test de anticorpi pozitiv la cel puțin 7 zile după debutul acut al bolii la persoanele care au avut anterior un test negativ de anticorpi (de exemplu, seroconversie), dar nu au primit un test viral pozitiv, ar putea indica infecția cu SARS-CoV-2 între datele negative și testele de anticorpi pozitive.
  • Un test de anticorpi pozitiv poate ajuta la susținerea unui diagnostic atunci când pacienții prezintă complicații ale bolii COVID-19, cum ar fi sindromul inflamator multisistemic sau alte sechele ale COVID-19.

Testarea anticorpilor la persoanele vaccinate anti-COVID-19

La persoanele vaccinate, testarea pozitivă pentru anticorpi împotriva antigenului țintă al vaccinului, cum ar fi proteina S, și negativă pentru alți antigeni (de exemplu, N) sugerează că acestea au produs anticorpi induși de vaccin și că nu au fost niciodată infectate cu SARS-CoV-2. Testarea pozitivă pentru alți anticorpi decât anticorpul indus de vaccin (cum ar fi proteina N), indică rezolvarea sau infecția anterioară cu SARS-CoV-2 care ar fi putut avea loc înainte sau după vaccinare.

Vaccinurile actuale autorizate induc anticorpi la proteina S. Astfel, prezența anticorpilor la proteina N indică o infecție anterioară, indiferent de starea de vaccinare a unei persoane, în timp ce prezența anticorpilor la proteina S indică fie infecția anterioară, fie vaccinarea.

Un test negativ al anticorpilor nu înseamnă că persoana testată nu a fost niciodată infectată anterior. O parte dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 ar putea să nu dezvolte anticorpi măsurabili, limitând astfel sensibilitatea oricărui test de anticorpi pentru a detecta infecția anterioară la acești indivizi. 

Cum se face testul pentru măsurarea nivelului de anticorpi SARS-CoV-2?

Un profesionist din domeniul sănătății ia o probă de sânge de la persoana care dorește testul, de obicei printr-o înțepătură în deget sau prin extragerea de sânge dintr-o venă a brațului. Apoi, proba este testată pentru a se afla dacă persoana a dezvoltat anticorpi împotriva SARS-CoV-2, adică proteine produse de sistemul imunitar esențiale pentru combaterea și eliminarea virusului.

Un beneficiu al testării precise a anticorpilor este că persoanele care s-au recuperat după COVID-19 pot fi eligibile să doneze plasmă, adică o componentă a sângelui. Această plasmă ar putea fi folosită pentru a trata pacienții cu COVID-19 în formă gravă și pentru a le crește capacitatea de a lupta împotriva virusului.

Autoritățile sanitare afirmă că nu este necesar ca titrul de anticorpi sa fie măsurat înainte de vaccinare. Până în prezent nu s-a stabilit care este titrul de anticorpi care conferă protecție împotriva COVID-19, deci nu este recomandat ca titrul de anticorpi să reprezinte un argument pentru a amâna vaccinarea anti-COVID-19. Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), studiile arată că persoanele care au anticorpi de la o infecție anterioară cu SARS-CoV-2 își pot îmbunătăți nivelul de protecție prin vaccinare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - The WHO International Standard for COVID-19 serological tests: towards harmonization of anti-spike assays
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8403673/
1. Studiul „The WHO International Standard for COVID-19 serological tests: towards harmonization of anti-spike assays”, apărut în Int Immunopharmacol. 2021 Nov; 100: 108095. Published online 2021 Aug. 30. doi: 10.1016/j.intimp.2021.108095, autori: Maria Infantino et sl.
The Lancet - WHO International Standard for evaluation of the antibody response to COVID-19 vaccines: call for urgent action by the scientific community
https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(21)00266-4/fulltext
2. Studiul „WHO International Standard for evaluation of the antibody response to COVID-19 vaccines: call for urgent action by the scientific community”, apărut în The Lancet, 26 oct. 2021, DOI:https://doi.org/10.1016/S2666-5247(21)00266-4, autori: Ivana Knezevic et al.
CDC - Interim Guidelines for COVID-19 Antibody Testing
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/resources/antibody-tests-guidelines.html
Mayo Clinic - How do COVID-19 antibody tests differ from diagnostic tests?
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/expert-answers/covid-antibody-tests/faq-20484429


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0