Hirsutismul - excesul de par pe corp: cauze si solutii

Hirsutismul este afectiunea caracterizata de cresterea excesiva a parului facial si corporal la femei, pe zone in care numai barbatii au pilozitate. De exemplu, parul de pe barbie, de pe piept si de pe abdomen pot trada hirsutism.

Cauze hirsutism

Mostenirea genetica – hirsutismul se poate mosteni genetic, ceea ce inseamna ca daca mama ta a suferit de aceasta afectiune, sunt sanse mari sa ai si tu aceasta problema.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dezechilibrele hormonale – adesea, aceasta afectiune este asociata cu un nivel prea mare de hormoni androgeni, specific masculini, care in mod normal ar trebui sa se regaseasca in cantitati reduse in organismul femeii. Pe langa hirsutism, acesti hormoni in exces pot determina ingrosarea vocii, dar pot cauza si acnee.

Factori de risc hirsutism

Sindromul ovarelor polichistice – femeile care sufera de aceasta afectiune sunt predispuse unei forme, fie ea usoara sau agresiva, de hirsutism.

Sindromul Cushing expunerea indeungata la cortizol, cunoscut si sub denumirea de hormon al stresului, poate favoriza instalarea hirsutismului.

Anumite medicamente – unele tratamente medicamentoase folosite pentru endometrioza sau depresie pot favoriza hirsutismul.

Obezitatea – supraponderalitatea determina cresterea productiei de hormoni androgeni, favorizand astfel hirsutismul.

Complicatii hirsutism

Hirsutismul creste riscul de depresie in randul femeilor. Parul nedorit de pe corp poate cauza o serie de complexe si probleme emotionale femeii, de aceea, ea ar trebui sa apeleze la ajutorul medicului pentru tratarea problemei.

Diagnosticare hirsutism

Dupa examinarea fizica si stabilirea diagnosticului de hirsutism, medicul poate face o serie de teste si analize hormonale, astfel incat sa identifice prezenta hormonilor androgeni in exces, daca este cazul. Glandele suprarenale si ovarele trebuie, de asemenea, examinate cu ajutorul unei ecografii, astfel incat sa se verifice daca exista chisturi sau formatiuni tumorale.

Medicii care pot diagnostica aceasta afectiune sunt: medicul generalist, medicul dermatolog, medicul ginecolog si medicul endocrinolog. O echipa alcatuita din acesti medici poate oferi cele mai bune solutii pacientei.

Tratament hirsutism

In functie de cauza depistata sau suspectata a hirsutismului, medicul va stabili tratamentul.

Contraceptivele orale pe baza de estrogen si progesterol pot combate hirsutismul, daca acesta este cauzat de un exces de hormoni masculini in organismul femeii.

Tot pentru hirsutismul cauzat de excesul de hormoni androgeni se recomanda si tratamentul cu antiandrogeni. Acesta e recomandat daca varianta cu contraceptivele orale nu este eficienta.

Exista si creme care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala ce pot combate cresterea parului excesiv pe fata.

Printre metodele definitive de indepartare a parului facial si corporal se numara terapia cu laser si electroliza.

In cazul femeilor supraponderale, scaderea in greutate este obligatorie pentru tratarea hirsutismului. Asta pentru ca supraponderalitatea contribuie la dezechilibrele hormonale ce sunt responsabile pentru aceasta problema.

Solutii la indemana in caz de hirsutism

Parul facial si corporal poate fi indepartat prin urmatoarele metode:

  • Prin pensare: penseta este in mod deosebit folosita pentru indepartarea firelor de par nedorite de pe fata.
  • Prin radere: folosirea unui aparat de ras poate rezolva temporar problema parului in exces de pe corp.
  • Prin epilarea cu ceara (calda sau rece): spre deosebire de metodele de mai sus, epilarea cu ceara are rezultate ce se mentin mai mult timp – pana la 3 saptamani. Cu ceara se pot epila atat zone de pe fata, cat si portiuni de piele de pe corp.
  • Cu crema depilatoare: cremele depilatoare distrug firul de par, facand indepartarea acestuia foarte usoara. Insa rezultatele nu persista.

Prevenire hirsutism

Avand in vedere ca nu intotdeauna sunt depistate cauzele care declanseaza hirsutismul, de multe ori acesta nu poate fi prevenit. Insa prin adoptarea unui stil de viata sanatos, prin mentinerea greutatii corporale in limitele sanatoase si prin tratarea afectiunilor ginecologice, riscul de hirsutism poate fi diminuat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0