Entorsa si fractura de glezna: cum le deosebesti si cum se trateaza

Accidentarile usoare pot avea consecinte dureroase, ce necesita ingrijirea unui medic. Iata cum faci diferenta dintre o glezna rupta si una scrantita, adica dintre fractura si entorsa, dar si cum trebuie sa tratezi fiecare conditie in parte!

Entorsa la nivelul gleznei, cunoscuta in termeni populari si sub denumirea de “glezna scrantita”, este caracterizata de intinderea sau ruperea ligamentelor care sustin oasele. Pe de alta parte, fractura presupune ruperea unuia sau a mai multor oase de la nivelul gleznei. Tibia, fibula si talusul sunt cele 3 oase care alcatuiesc glezna – oricare dintre acesta se poate fractura.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptomele entorsei si ale fracturii sunt destul de asemanatoare, de aceea va fi foarte greu sa le diferentiezi inainte de a ajunge la medic.

Simptome entorsa a gleznei

 • umflarea gleznei
 • sensibilitate la atingere
 • invinetirea gleznei
 • durere
 • incapacitatea de a calca pe piciorul respectiv
 • rigiditate.

Simptome fractura a gleznei

 • producerea unui sunet in momentul accidentarii
 • umflare, invinetire
 • sensibilitate la atingere
 • dificultati la mers sau la miscarea piciorului
 • piciorul pare sa fie dislocat
 • ameteli cauzate de durere
 • sangerari, daca osul penetreaza pielea.

Cum poti face diferenta dintre entorsa si fractura la nivelul gleznei

Fracturarea gleznei provoaca dureri mai greu de suportat, insa daca este vorba despre o entorsa severa, durerile pot fi de asemenea intense.

De aceea, este important sa mergi la medic daca te-ai accidentat si suspectezi una dintre aceste conditii.

Pentru stabilirea diagnosticului corect, medicul va face examinarea fizica, in timpul careia va incerca chiar sa miste piciorul, astfel incat sa isi dea seama daca exista probleme de mobilitate, cat de grave sunt acestea, precum si care sunt locurile mai dureroase.

Radiografia este folosita de medic pentru stabilirea diagnosticului de fractura, precum si a severitatii rupturii.

Tomografia computerizata si RMN-ul pot fi uneori necesare pentru ca medicul sa obtina mai multe informatii cu privire la situatia gleznei pacientului.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale entorsei si fracturii de glezna

Caderea, impiedicarea, calcatul stramb, sporturile de contact, accidentele cu bicicleta, masina sau alt vehicul sunt cele mai frecvente cauze ale problemelor precum glezna rupta sau scrantita.

Tratament entorsa vs fractura a gleznei

In cazul unei entorse, de cele mai multe ori ligamentele se vindeca de la sine, iar tratamentul are rolul de a reduce simptomele si de a accelera procesul de vindecare. Se folosesc uneori medicamentele antiinflamatoare pentru reducerea durerilor, precum si cremele cu efect antiinflamator pentru combaterea inflamatiei si grabirea vindecarii.

Se pot folosi bandaje elastice pentru sustinerea gleznei, la recomandarea medicului. Este foarte important ca in perioada recuperarii sa nu se puna greutate pe glezna afectata – asta inseamna ca e indicat repausul la pat. Recuperarea in cazul unei entorse usoare este de cateva zile, poate chiar o saptamana, insa in cazurile mai grave, poate dura si cateva saptamani pentru ca procesul de vindecare sa se incheie.

Compresele cu gheata sunt de mare ajutor in caz de entorsa, acestea oprind procesul inflamator si totodata ameliorand durerile.

Foarte rar este necesara interventia chirurgicala pentru repararea unor ligamente care au fost foarte afectate si care nu se recupereaza altfel.

In cazul unei fracturi insa, este absolut necesar sa mergi la medic intrucat, de cele mai multe ori, va fi necesara imobilizarea gleznei rupte intr-un ghips, astfel incat oasele sa se sudeze la loc asa cum trebuie. Daca fractura este foarte severa, poate fi necesara o interventie chirurgicala inainte de punerea ghipsului.

Compresele cu gheata sunt recomandate inainte de a ajunge la medic. Totodata, in paralel cu ghipsul, se pot folosi si medicamentele calmante daca pacientul are dureri.

O glezna fracturata se vindeca, in general, in 6 saptamani. Daca e vorba despre o fractura care a necesitat tratament chirurgical, perioada de recuperare se poate extinde pana la 12 saptamani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0