Cum ameliorezi cu metode naturiste simptomele neplacute din menopauza

Simptomele menopauzei dau bătăi de cap multor femei care trec prin această perioadă a vieții. Unele au nevoie de tratament recomandat de medic, în timp ce pentru altele pot fi suficiente unele schimbări în stilul de viață. În articolul de astăzi, îți propunem câteva remedii naturiste pentru menopauză pe care ai putea să le iei în calcul pentru gestionarea mai bună a simptomelor.

Scăderea progresivă a estrogenului din timpul menopauzei face ca menstruațiile să devină treptat neregulate și mai puțin consistente și, totodată, să apară o serie de simptome neplăcute. Acestea pot fi combătute cu unele ajustări ale stilului de viață, dar și cu o serie de remedii naturiste pentru menopauză.

Simptomele menopauzei

Mai multe semne indică menopauza, însă fiecare femeie o trăiește în felul său. În vreme ce pentru unele aceste simptome sunt puternice și le afectează grav calitatea vieții, pentru altele sunt mai ușor de suportat. Simptomele menopauzei sunt:

  • bufeurile și transpirațiile nocturne
  • palpitațiile
  • o stare de oboseală
  • anxietate
  • scăderea capacității de concentrare sau a memoriei
  • uscăciunea vaginală
  • vaginita atrofică
  • usturimea sau durerea în timpul actului sexual
  • tulburările de somn
  • tulburările de dispoziție
  • încetinirea metabolismului și îngrășarea

Majoritatea femeilor sunt foarte deranjate în special de bufeuri și transpirații nocturne, dar și de durerile musculare și articulare și acele stări emoționale cu iritabilitate și indispoziție marcată.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Posibilitățile terapeutice de substituție hormonală

Unele femei pot avea nevoie de terapie hormonală, așa că medicii recomandă două categorii de medicație cu rol de substituție hormonală, care combat eficient simptomele menopauzei:

  • terapia de substituție combinată secvențială, cu administrare orală de estrogen și progestogen;
  • terapia de substituție combinată continuă.

Opțiunea de a urma o terapie de substituție hormonală trebuie cântărită cu atenție de medic și de pacientă. Din cauză că administrarea orală de estrogen și progestogen prezintă multiple efecte secundare și contraindicații, multe femei refuză din start acest gen de terapii. 

Remediile naturiste pentru menopauză 

Unele femei nu se adresează medicului atunci când se confruntă cu simptomele menopauzei și recurg direct la remedii naturiste pentru menopauză. Acestea le pot ajuta să gestioneze mai bine bufeurile și restul manifestărilor neplăcute caracteristice acestei perioade, dar sfatul nostru este ca, dacă vrei să încerci oricare dintre aceste remedii, să ceri înainte sfatul medicului de familie sau al unui medic fitoterapeut. Mai ales dacă faci tratamente pentru diverse boli cronice, e important să fii informată despre posibilele interacțiuni dintre medicamente și suplimentele naturale.

Rădăcina de lemn dulce

Rădăcina de lemn dulce se găsește în farmacie fie sub formă de tinctură, fie ca pulbere sau ceai. Tinctura se poate prepara și acasă într-o sticluță cu dop potrivit, dintr-o treime plantă și două treimi alcool alimentar de 50°, care se lasă la macerat o săptămână. Lichidul se strecoară apoi și se păstrează în recipiente închise la culoare. Doza zilnică este de câte 1 linguriță diluată în 100 ml de apă, de trei ori pe zi, înainte de masă, trei săptămâni la rând și una pauză.

Pulberea de lemn-dulce se poate administra ca atare, de 3 ori pe zi, sub limbă, după care se bea multă apă.

Pentru a face un ceai din rădăcină de lemn dulce, se fierb 250 ml de apă și se pun peste o jumătate de linguriţă de plantă uscată; se lasă 5-10 minute la infuzat, apoi se strecoară. 

Rădăcina de lemn dulce nu este recomandată, însă, la femeile cu fibrom uterin, chisturi ovariene, fibroză chistică mamară și noduli, și nici pentru cele care suferă de hipertensiune, hipotiroidie, litiază biliară sau colecistită ori afecțiuni grave ale ficatului, precum ciroza.

Cohoșul negru

Și cohoșul negru se numără printre acele remedii naturiste pentru menopauză. Această plantă are efecte similare estrogenului și ajută la calmarea bufeurilor și a stărilor de iritabilitate și anxietate, la reducerea uscăciunii și subțierii mucoasei vaginale, și are efect vasodilatator, îmbunătățind circulația cerebrală. Acesta se găsește în magazine naturiste sub formă de capsule cu extract standardizat. De obicei, se recomandă o capsulă pe zi, dacă medicul nu recomandă altfel.

Salvia

Un alt remediu pentru a calma simptomele menopauzei este și salvia. Aceasta se administrează sub formă de pulbere de 3 ori pe zi: se ține sub limbă circa 5 minute, după care se bea apă. Este administrată 2 săptămâni pe lună, cu pauze, și ajută la reducerea bufeurilor, a transpirației excesive ziua și mai ales noaptea, reglează activitatea endocrină generală și are un rol detoxifiant.

Brânca ursului

Brânca ursului, folosită ca pulbere din rădăcină sau semințe, stimulează activitatea ovarelor, putând fi administrată în perimenopauză, când contribuie la prelungirea activității acestora. Se recomandă o linguriță de pulbere de trei ori pe zi, sub limbă, urmată de consumul unui pahar plin de apă.

Păducelul

Păducelul sub formă de tinctură sau ulei poate ajuta în profilaxia bolilor de inimă și a hipertensiunii (riscul cardiovascular este mai crescut pentru femeile aflate la menopauză), ameliorând și palpitațiile și bufeurile. De asemenea, păducelul poate combate insomnia și starea de iritabilitate.

Cimbrișorul

Cimbrișorul sub formă de infuzie și ulei este foarte eficient dacă, pe lângă bufeuri, te confrunți și cu amețeli generate de o suferință biliară, dar și cu tensiunea oscilantă. Pentru a prepara un ceai de cimbrișor, toarnă 250 ml apă clocotită peste 1 linguriță de cimbrișor uscat. Acoperă vasul și lasă la infuzat 15 minute, apoi strecoară și bea. Se pot consuma două, cel mult trei căni pe zi.

Menta

Când discutăm despre remedii naturiste pentru menopauză, includem și menta. Această plantă ajută la ușurarea simptomelor digestive ale menopauzei, în special la reglarea tranzitului intestinal, dar și la calmarea bufeurilor și a transpirației, dacă se consumă sub formă de ceai. De asemenea, tâmplele se pot masa ușor cu ulei de mentă în cazul stărilor de nervozitate, știut fiind că și acestea se numără printre simptomele menopauzei.

Newsletter DOC dedicat

Pentru a prepara un ceai de mentă, ai nevoie ori de frunze proaspete, ori de frunze uscate. Dacă e vorba de cele proaspete, 5-6 frunze se pun ca atare în 250 ml de apă clocotită și se lasă 5 minute la infuzat. Dacă e vorba de frunze uscate, infuzia se prepară din 250 ml apă clocotită turnată peste 1 linguriță de mentă uscată și se lasă cel mult 5 minute (dacă se lasă mai mult, ceaiul devine mai concentrat și, în funcție de cât de mult bei, te poți confrunta cu constipația).

Ginsengul

Cercetările arată că și ginsengul poate fi de ajutor în cazul unor simptome ale menopauzei, cum ar fi cele asociate cu dispoziția și tulburările de somn. Poți lua ginseng sub formă de capsule (urmează instrucțiunile de pe etichetă legate de câte să iei și de câte ori pe zi), de tinctură (la fel, vezi pe sticluță câte picături se recomandă să iei) sau sub formă de ceai.

Pentru a pregăti un ceai de ginseng, pui un pliculeț de ginseng în 250 ml apă clocotită, acoperi cana și lași la infuzat cel mult 3 minute. Apoi, scoți pliculețul și bei ceaiul călduț. Se pot bea două, cel mult trei căni pe zi.

Semințele de in

Semințele de in măcinate sau uleiul de in pot fi utilizate ca remedii naturiste pentru menopauză, deoarece au beneficii în cazul bufeurilor. Semințele de in au în compoziție acizi grași Omega 3 și lignani, care acționează ca niște fitoestrogeni și unele studii arată că uleiul de in sau suplimentele cu in ar putea fi de ajutor în această perioadă a vieții. Semințele de in măcinate se pot pune în salate, iaurturi și smoothie-uri, de exemplu. Uleiul se in poate fi pus în salate sau se poate lua sub formă de capsule, din magazinele naturiste.

Așadar, există multiple remedii naturiste pentru menopauză pe care le poți încerca, totuși, reiterăm recomandarea noatră de a se cere sfatul medicului înainte de a utiliza orice remediu, chiar dacă e vorba de produse naturale, pentru a te asigura că nu îți faci mai mult rău decât bine.

Ce mai poți face pentru a gestiona simptomele menopauzei?

Poartă haine din bumbac, mai largi, mai aerisite, în straturi, pentru a te simți mai confortabil și pentru a mai putea scoate dintre ele când apar bufeurile.

Mănâncă mai multe legume proaspete, în special legume verzi frunzoase, preparate cu legume fierte sau la cuptor, fructe proaspete, soia (tofu, boabe fierte de soia adăugate în salate sau mâncăruri gătite, edamame), macrou, sardine cu tot cu oase, migdale. Evită pe cât poți condimentele, alcoolul, alimentele cu zahăr, pâinea albă și produsele cu cofeină.

Cere sfatul medicului legat de ce creme sau unguente poți folosi pentru reducerea uscăciunii vaginale și a durerilor în timpul actului sexual.

Caută să reduci pe cât posibil stresul. Fiecare persoană reușește să se relaxeze și să gestioneze stresul în felul ei: ar putea să te ajute o formă de mișcare (plimbările în parc, yoga sau un sport mai viguros), aromaterapia, cititul, muzica și conversațiile cu oameni care îți sunt dragi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - 6 Ways To Find Relief From Your Menopause Symptoms
https://health.clevelandclinic.org/natural-menopause-remedies/
NCBI - Investigation of the role of herbal medicine, acupressure, and acupuncture in the menopausal symptoms: An evidence-based systematic review study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7491766/
Studiul „Investigation of the role of herbal medicine, acupressure, and acupuncture in the menopausal symptoms: An evidence-based systematic review study”, apărut în J Family Med Prim Care. 2020 Jun; 9(6): 2638–2649. Published online 2020 Jun 30. doi: 10.4103/jfmpc.jfmpc_1094_19, autori: Abed Ebrahimi et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0