Consumul de alcool si cancerul

Fara indoiala, consumul de alcool este nociv asupra organismului si aceasta atat prin riscul aparitiei diverselor afectiuni digestive, cardiovasculare, etc, cat si prin riscul dovedit de a dezvolta diverse forme de cancer printre care cancerul cavitatii bucale, esofagului, faringelui, laringelui, ficatului, colonului sau glandelor mamare. De asemenea alcoolul poate creste riscul dezvoltarii cancerelor gastrice si pancreatice. In Marea Britanie se estimeaza ca anual, alcoolul este raspunzator pentru 4% dintre cancere cu peste 12000 cazuri. Desigur nu oricine consuma alcool va dezvolta si un cancer. Elementul esential ramane cantitatea de alcool ingerata si mai putin tipul de alcool ingerat.

In ceea ce priveste cancerele orale, faringolaringiene si esofagiene, impactul alcoolului in privinta cresterii incidentei acestora este fara echivoc. Obiceiul fumatului insotit de consumul de alcool dubleaza riscul aparitiei acestor cancere si aceasta probabil datorita "permeabilizarii" mucoasei cavitatii bucale, jonctiunii aerodigestive si esofagului secundar actiunii alcoolului care permite penetrarea compusilor chimici rezultati din degradarea nicotinei la nivelul mucoasei acestor structuri. In plus, alcoolul poate limita capacitatea de reparare a ADN, alterat de actiunea agentilor chimici din fumul de tigara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Consumul de alcool pe termen lung creste de asemenea riscul dezvoltarii cancerului hepatic. Consumul excesiv de alcool induce modificari de tip inflamator la nivel hepatic care in timp induce steatoza, ciroza si in final, cancer hepatic. Nu de putine ori, acesti pacienti sunt infectati cu virusuri hepatitice de tipul hepatitei B si/ sau C, riscul acestora fiid crescut exponential.

Consumul de alcool creste de asemenea riscul cancerului colorectal, cu un plus pentru sexul masculin.

In ceea ce priveste cancerul mamar, consumul catorva bauturi saptamanal creste riscul acestei afectiuni, in special la femeile al caror aport zilnic de folat este deficitar. Explicatia ar putea consta in cresterea nivelului seric al estrogenilor.

Conteaza tipul de alcool ingerat?

Da si nu. Etanolul se regaseste in toate tipurile de bauturi alcoolice in concentratii diferite. In primul rand conteaza cantitatea de alcool ingerata, durata ingestiei si in subsidiar taria acestuia. Societatea Americana de Cancer accepta un consum zilnic a 330 ml bere, echivalentul a 100 ml vin.

Prin ce mecanisme creste alcoolul riscul aparitiei cancerului?

Modul prin care consumul de alcool creste riscul aparitiei cancerului nu este pe deplin cunoscut.

Probabil ca principalul mecanism este cel iritativ cronic la nivelul cavitatii bucale, zonei faringolaringiene si esofagului.

Pe de alta parte, bacteriile care colonizeaza colonul si rectul, convertesc etanolul in acetaldehida, produs chimic cu valente carcinogene dovedite, posibil factor determinant in cresterea incidentei cancerelor colorectale la consumatorii cronici de etanol.

Alcoolul poate interfera cu absorbtia diversilor nutrienti cum ar fi folatul, vitamina esentiala pentru mentinerea sanatatii organismului iar deficitul de folat creste riscul dezvoltarii cancerelor colorectale si mamare. Folatul este o vitamina esentiala care ajuta celulele de a sintetiza corect noi lanturi ADN.

Un alt mecanism posibil incriminat consta in cresterea nivelului circulant al estogenilor. Cresterea nivelului seric al acestora poate creste riscul dezvoltarii cancerelor mamare.

Consumul excesiv de alcool aduce un plus caloric care poate contribui la cresterea in greutate, excesul ponderal si obezitatea fiind binecunoscuti factori de risc ai diverselor cancere.

Suplimentar, se pare ca alcoolul insusi induce crestere tumorala dar fara identificarea unui mecanism bine stabilit. Se presupune sinteza unor molecule inalt reactive la nivel celular incriminate in degradarea ADN.

Exista variatii genetice legate de consumul de alcool si aparitia cancerului?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile demonstreaza ca genotipul ADH1C 1 este mai frecvent la pacientii cu cancere secundare consumului de alcool. De asemenea, au fost identificate variante genetice care confera protectie legata de riscul aparitiei cancerelor orale sau faringolaringiene in ciuda consumului de alcool. Tirosinemia de tip 1, alterare mostenita a metabolismului tirosinei, se asociaza cu un risc semnificativ crescut de dezvoltare a cancerului hepatic la populatia tanara inclusiv copii. De asemenea porfiria hepatica mostenita predispune la aparitia cancerului hepatocelular.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0