Ce semne arată că suferi de oboseală mintală și ce soluții te ajută

Oboseala psihică poate să apară la orice persoană care se confruntă cu stresul, pe termen lung. Persoana se poate simți copleșită și "secată" de puteri din punct de vedere emoțional, iar problemele și responsabilitățile din viața de zi cu zi par imposibil de depășit

Stresul este un lucru pe care toată lumea îl simte uneori și există tot felul de situații stresante care pot face parte din viața de zi cu zi. Stresul la nivel scăzut poate fi chiar util sau motivațional, dar în schimb, pe termen lung poate duce la oboseală psihică. Există o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a te ajuta să faci față evenimentelor stresante și pași simpli pe care îi poți urma pentru a face față stresului sau epuizării.

Ce simptome are oboseala mintală sau psihică

Acest tip de oboseală poate cauza apariția unor simptome de natură fizică, dar și emoțională. Oboseala la nivelul psihicului poate să afecteze comportamentul, iar cei din jur observă acest lucru chiar înaintea noastră. Bineînțeles, simptomele oboselii psihice variază de la o persoană la alta și de cele mai multe ori debutul lor este lent, ele încep să apară treptat, făcându-și simțită prezența în perioadele extrem de stresante.

Semne de natură emoțională ale oboselii mintale pot fi:

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

 Semnele fizice ale oboselii mintale pot fi:

  • durerile de cap
  • stomacul deranjat
  • dureri în tot corpul
  • oboseală cronică
  • probleme cu somnul
  • pofta de mâncare se modifică
  • insomnia
  • creșterea în greutate sau scăderea în greutate
  • îmbolnăviri mai dese, cum ar fi răceli și gripă.

Semne în ceea ce privește comportamentul, care pot fi atribuite oboselii mintale

Oboseala psihică poate să determine o persoană să se comporte într-un anumit mod, care nu îi este caracteristic. Semnele acestei oboseli pot fi:

  • o slabă performanță la locul de muncă și amânarea sarcinilor delegate
  • izolarea socială
  • consumul de alcool în exces sau de alte substanțe nocive
  • incapacitatea de a respecta angajamentele personale sau pe cele de la locul de muncă
  • persoana își ia mai des zile libere, pe motiv de "boală", de la școală sau de la serviciu.

Ce soluții te ajută să combați epuizarea și oboseala mintală

Dacă vrei să ai mai multă energie și să reduci aceste stări, întreabă-ți medicul dacă este cazul să iei anumite suplimente pentru oboseală cronică.

Există anumite suplimente pe piață care te pot ajuta să combați stările de epuizare psihică:

Coenzima Q10

Coenzima Q10 joacă un rol în producția de energie în celule. S-a demonstrat că poate să reducă oboseala în cazul anumitor pacienți. Când nivelul coenzimei Q10 din organism scade, corpul nu mai poate produce energia de care celulele au nevoie, iar acest lucru contribuie la stările de oboseală și de epuizare.

Curcumina

Curcumina este o substanță activă din turmeric, un condiment foarte îndrăgit în bucătăria indiană. S-a demonstrat că această substanță reduce oboseala în cazul bărbaților vârstnici și în cazul femeilor în vârstă. Este disponibilă sub formă de suplimente. 

Ginsengul

Ginsengul este un ingredient popular, care se găsește în numeroase suplimente care îți dau mai multă energie și vitalitate.

Vitamina B12

Vitamina B12 ajută la transformarea alimentelor pe care le mănânci în energie, pe care o folosesc apoi celulele din corp. Ea ajută la prevenirea unui tip de anemie care te face să te simți slăbit și obosit, arată studiile. Anumite grupuri de persoane (adulții vârstnici, persoanele vegane și pacienții cu afecțiuni gastrointestinale) au un risc mai mare de a suferi de un deficit de vitamina B12, așa că întreabă-ți medicul dacă este cazul să iei suplimente sau dacă organismul tău reușește să absoarbă suficientă vitamina B12 din alimentație.

Acizii grași Omega 3 

Creierul nostru este o structură gelatinoasă, alcătuită în mare parte din grăsimi. Pentru că neuronii să poată fi bine conectați și pentru a se permite o mai bună comunicare între sinapse, organismul are nevoie de acizi grași Omega 3, pentru că aceștia să fie principala sursă de grăsimi bune din membranele celulelor.

Acidul folic

Acidul folic, numit și vitamina B9, este un compus sintetic care poate fi administrat sub formă de tabletă. Corpul uman are nevoie de acid folic pentru a avea loc anumite reacții biologice, pentru a se susține funcționarea eficientă a creierului. Deficitul de acid folic poate duce la stări de confuzie, depresie, la alte semne ce indică slaba funcționare a creierului. Dacă te simți obosit tot timpul, studiile arată că o doză optimă de vitamina B9, zilnic, duce la reducerea simptomelor de acest gen.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uita să discuți mai întâi cu medicul tău înainte de a lua orice fel de suplimente și vitamine pentru oboseală și stres.

Prin ce alte metode poți să previi și să depășești epuizarea și oboseala mintală

Practică autoîngrijirea - bunăstarea mentală și îngrijirea de sine te poate ajuta să depășești mai ușor momentele de oboseală mentală, pentru o minte sănătoasă. Poate fi orice, de la o alimentație sănătoasă, la exprimarea recunoștinței, exerciții fizice și chiar citirea unei cărți.

Ia pauze frecvente - în loc să te împingi până la limita epuizării - ia timp din programul tău încărcat pentru tine, poți face chiar niște întinderi sau câteva exerciții fizice.

Meditează - te poate ajuta să rămâi concentrat și motivat, pe lângă faptul că te ajută să te detensionezi. Chiar și 15-30 de minute de meditație pot face minuni pentru sănătatea ta mentală și te pot ajuta să previi și să depășești oboseala mentală.

Încearcă terapia cognitiv-comportamentală - poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului de oboseală cronică. Terapia cognitiv-comportamentală este la fel de bună și de eficientă ca și alte terapii psihologice. Aceasta ajută la rezolvarea problemelor prin modificarea modului de gândire și de acționare.

Odată ce sunteți conștient de semnele de avertizare ale oboselii mentale, veți ști unde să acționați pentru a o depăși. Și, bineînțeles, nu ezitați niciodată să solicitați ajutor profesional dacă simptomele persistă pentru o perioadă lungă de timp. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mental fatigue in stress-related exhaustion disorder: Structural brain correlates, clinical characteristics and relations with cognitive functioning - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7348057/
Feeling stressed? - https://www.nhs.uk/every-mind-matters/mental-health-issues/stress/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0