Ce este si cum putem combate anxietatea

Anxietatea este raspunsul firesc al corpului uman la stres. Totodata, este un sentiment de teama si angoasa cu privire la ce va urma si poate fi resimtit in nenumarate ocazii – prima zi de scoala, prezentarea la un interviu de angajare sau tinerea unui discurs pot genera frica si nervozitate multor persoane.

Dar daca sentimentele de anxietate sunt extreme, tin mai mult de sase luni sau afecteaza calitatea vietii, ar putea fi vorba de tulburari anxioase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tulburarea anxioasa poate afecta pe oricine, la orice varsta, si este cea mai frecventa forma de tulburare emotionala. Daca suferi de tulburare anxioasa, poti fi in acelasi timp si deprimat. Se intampla deseori ca persoanele care sufera de tulburare anxioasa sa consume alcool in exces sau sa faca abuz de droguri pentru a se simti mai bine, insa acest lucru le asigura o usurare a simptomelor doar pe termen scurt.

Simptomele anxietatii

Anxietatea este foarte greu de descris. Te-ai putea simti ca si cum ai sta intr-o cladire care se prabuseste cu nimic altceva decat o umbrela care sa te protejeze sau ca si cum te-ai invarti intr-un carusel cu o viteza de 100 km/h si nu poti face nimic pentru a-l incetini. Ai putea sa simti “fluturasi” in stomac sau ca inima ta o ia razna. Poti avea cosmaruri, atacuri de panica sau ganduri ori amintiri dureroase pe care nu le poti reprima. De asemenea, poti avea un sentiment generalizat de frica si ingrijorare, sa iti imaginezi ca vor avea loc lucruri ingrozitoare cu tine sau cei dragi, pe care nu le poti opri, ori iti poate fi teama de un anume loc sau eveniment.

Anxietate cauze

De multe ori, "mostenim" anxietatea de la parinti sau bunici, dar nu neaparat pentru ca am fost crescuti de mici de cate o mamica mai grijulie si prapastioasa, care exagera cu protejarea noastra, ci fiindca bagajul genetic este implicat in mai mult de 30% din cazuri, mai ales cand anxietatea face parte dintr-un simptom mai larg de tipul tulburarii depresive.

Apoi, anxietatea poate fi rodul unor conflicte vechi, poate tot din copilarie, adolescenta, care nu au fost adecvat abordate si rezolvate. Un motiv in plus de a comunica cu copilul in cazul situatiilor mai tensionate, incurajare, suport, mai ales atunci cand traverseaza schimbari puternice (chiar si aparitia unui fratior), sau divortul rudelor apropiate, imbolnaviri grave sau decesul unei rude foarte apropiate, dar si situatii diverse - mutarea domicilului, scolii, orasului. Copilul resimte dramatic aceste schimbari, va trece peste ele, insa cand mai tarziu, ca adult, se va confrunta cu o situatie similara, cu rol de factor trigger ( sa zicem schimbarea profesiei, a domiciliului ori schimbare de rol - din copil devine parinte ) va resimti anxietatea resimtita in copilarie, careia nu ii putea face fata si pe care nu o intelegea, insa la o intensitate mult mai mare.  

Diferenta dintre anxietate si tulburarile anxioase

Anxietatea este un sentiment de frica resimtit in momentul in care te confrunti cu o situatie stresanta. Este normal sa fii anxios atunci cand te muti intr-un loc nou, ai un loc de munca nou sau dai un examen. Desi este un sentiment neplacut, anxietatea poate avea si efecte benefice. De exemplu, tot ea te poate ambitiona sa muncesti mai mult si mai bine. Anxietatea normala e un sentiment care apare si dispare, fara sa iti influenteze viata de zi cu zi.

In schimb, daca suferi de tulburari anxioase, sentimentul de frica te insoteste la fiecare pas, intr-un mod intens si debilitant. Aceasta afectiune te poate impiedica sa faci ceea ce iti place. In cazuri extreme, te poate impiedica sa intri intr-un lift, sa treci strada sau sa iesi din casa, iar lasata netratata aceasta afectiune se va agrava.

Tipuri de tulburari anxioase

Tulburarile anxioase pot lua multe forme, precum:

• atacul de panica: caracterizat prin crize de frica intensa sau teroare care escaladeaza repede si brusc

• fobia: frica excesiva fata de un anumit obiect, situatie sau activitate

• tulburare anxioasa sociala: frica extrema de a fi judecat de altii in situatii sociale

• tulburarea obsesiv-compulsiva: ganduri irationale recurente in urma carora exerciti un comportament repetat

• tulburarea anxioasa de separare: teama de a sta departe de casa sau de persoanele dragi

• ipohondria: anxietatea legata de propria sanatate

• stres posttraumatic: anxietate resimtita in urma unui eveniment traumatic, precum decesul unei persoane dragi, razboi, victima unei infractiuni

Tratamentul tulburarilor anxioase

La intrebarea "anxietatea poate disparea definitiv si poate fi vindecata?" raspunsul depinde de gravitatea suferintei. Tulburarile anxioase pot fi tinute sub control cu medicatie anxiolitica si poate depresiva, depinde de tipul acesteia, psihoterapie ori cu ajutorul unei combinatii intre cele doua. Unele persoane care sufera de o usoara tulburare anxioasa sau au un sentiment de teama cu privire la ceva ce pot evita cu usurinta, aleg sa traiasca cu acel sentiment si nu cer ajutorul medicului.

Este important sa se inteleaga insa ca tulburarile anxioase sunt afectiuni care pot fi tratate, chiar si cele grave. Tratamentul nu garanteaza o vindecare completa insa, in cele mai multe cazuri, simptomele pot fi tinute sub control astfel incat pacientii sa duca o viata normala.

Psihoterapia in anxietatea generalizata presupune desensibilizarea subiectului printr-o expunere graduala imaginara, sau poate chiar reala, dar in conditii de siguranta (depinde de situatie) la situatia generatoare de anxietate.

Si prin hipnoza se obtin rezultate bune ale tratarii anxietatii, obtinandu-se o relaxare profunda si rapida, prin care se modifica perceptia subiectului asupra situatiei generatoare de anxietate, in sensul cresterii increderii de sine si puterii de a depasi situatia. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0