Ce este pecinginea barbii sau Tinea Barbae?

In pecinginea barbii este implicat un dermatofit, mai precis o ciuperca, ce determina infectarea pielii in zona barbiei, unde sunt prezenti foliculi pilosi, atat la barbati cat si la femei. Ciuperca se poate inmulti intr-o leziune preexistenta, zona fiind mai expusa agresiunii la barbati, prin radere.

Tinea barbae este cel mai adesea cauzată de Trichophyton mentagrophytes sau Trichophyton verrucosum. Tinea barbae provoaca, de obicei, leziuni superficiale, circulare, atat la barbati cat si la femei, dar pot sa apara si infectiile cu caracter mai profund.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De exemplu, se poate dezvolta un kerion inflamat, ceea ce poate duce la cicatrici si la pierderea pilozitatii, mai usor de remarcat la barbati in zona respectiva, cand ramane o gaura circulara la nivelul barbii.

Tinea barbae este destul de rara; cele mai multe infectii ale pielii in zona barbii sunt cauzate de bacterii, care suprainfecteaza o leziune a folicului, si mai putin sunt generate de ciuperci.

Diagnostic si tratament

Medicii diagnosticheaza "tinea barbae" prin examinarea unei probe de piele, obtinute prin razuirea pielii cu lama, sau a firelor de par. Examinarea se face sub microscop sau se poate face o cultura sau biopsie.

Tratamentul consta in medicamente antifungice administrate pe cale orala sau locala. Uneori, in cazul unei inflamatii mari, se poate adminstra un corticosteroid. Tratamentul oral al Tinea barbae se face cu medicamente antifungice, cum ar fi griseofulvina, terbinafina sau itraconazol.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul în care zona este grav inflamata, medicii pot adăuga pe termen scurt un corticosteroid, cum ar fi prednisonul, de asemenea administrat oral, pentru a reduce simptomele si sansele de cicatrizare cheloida.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0