Cancerul colorectal, cauzat și de sucurile carbogazoase?

Potrivit unui studiu american, a consuma prea multe băuturi îndulcite cu zahăr în adolescență și la vârsta adultă ar putea explica parțial creșterea rapidă a cazurilor de cancer colorectal cu debut precoce - cel puțin la femei.

Cancerul colorectal a fost considerat multă vreme o boală a persoanelor în vârstă, dar în ultimii ani a existat o creștere dramatică a cazurilor la adulții mai tineri din țările cu venituri ridicate. Cercetările arată că obiceiurile legate de alimentație, greutate și exerciții fizice sunt strâns legate de riscul de cancer colorectal.

Un studiu¹ publicat în jurnalul științific Gut a constatat că femeile adulte care și-au amintit că au consumat două sau mai multe băuturi zaharoase în fiecare zi în adolescență au avut o creștere de două ori a riscului de cancer colorectal înainte de vârsta de 50 de ani, comparativ cu cele care au consumat doar o băutură pe săptămână sau mai puțin. Cu toate acestea, experții avertizează că aceste constatări nu dovedesc o legătură directă.

Există însă dovezi puternice provenite din studiile efectuate pe șoareci și din diverse studii epidemiologice care susțin legătura dintre zaharurile care conțin fructoză și obezitate, diabet și anumite tipuri de cancer precum cel colorectal.

Băuturile zaharoase pot crește riscul de cancer colorectal

Studiul de față a analizat datele dintr-o cercetare aflată în desfășurare privind sănătatea asistentelor medicale. Acest studiu a analizat asocierea consumului de băuturi zaharoase în rândul a 95.464 femei cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani, la momentul la care s-au înscris în studiu, și le-au urmărit pentru dezvoltarea cancerului colorectal cu debut precoce, care a fost definit ca începând de dinainte de vârsta de 50 de ani.

Dintre participante, 41.272 au fost, de asemenea, întrebate despre câte băuturi zaharoase obișnuiau în mod normal să bea pe când aveau 13-15 ani. Asistentele medicale au completat chestionare alimentare la fiecare 4 ani, în care li se cereau informații despre băuturi răcoritoare, băuturi din fructe, băuturi sportive și ceai din comerț îndulcit.

De asemenea, au fost colectate informații despre potențiali factori de risc, inclusiv istoricul familial de cancer intestinal, stilul de viață, administrare regulată a aspirinei sau a altor antiinflamatoarele nesteroidiene și a suplimentelor de vitamine. Participantele au fost, de asemenea, întrebate despre sănătatea lor în timpul adolescenței, inclusiv greutatea pe care au avut-o și stilul de viață.

Urmărindu-le pe o perioadă de până la 24 de ani, cercetătorii au descoperit printre ele 109 cazuri de cancer colorectal și un risc de 2,2 ori mai mare în rândul femeilor care au raportat că beau două sau mai multe băuturi zaharoase pe zi, comparativ cu cele care au raportat că au consumat mai puțin de una pe săptămână.

Oamenii de știință afirmă că aceste rezultate consolidează importanța, din punct de vedere al sănătății publice, a încurajării populației să limiteze băuturile zaharoase pentru a avea o sănătate mai bună. Rezultatele susțin recomandările ghidurilor de sănătate în care se precizează ca atât copiii, cât și adulții, ar trebui să consume cât mai rar zahăr, băuturi cu zahăr și dulciuri din comerț.

Cercetătorii concluzionează că studiul se adaugă cercetărilor care au adus dovezi puternice care au asociat consumul de băuturi zaharoase cu creșterea riscului de creștere în greutate și de diabet de tip 2. E bine ca atât persoanele sănătoase, cât și cele cu boli cronice să consume produse cu zahăr cât mai rar și în cantități mici pentru a contribui la o stare mai bună de sănătate și a scădea riscul de boli precum obezitatea, diabetul și cancerul.

Cum se poate preveni cancerul colorectal?

Cancerul colorectal ar putea fi prevenit printr-o serie de măsuri:

Screening pentru cancerul colorectal

Screening-urile sunt teste care caută existența unui cancerul înainte ca semnele și simptomele să apară. Aceste teste pot detecta cancerul de colon sau de rect mai devreme, când tratamentele pot avea mai mult succes. American Cancer Society recomandă testarea începând cu vârsta de 45 de ani pentru persoanele cu risc mediu. 

Unele teste de screening colorectal pot găsi și elimina formațiunile precanceroase care pot apărea în colon sau rect, care se numesc polipi. Polipii nu sunt cancer, dar, în timp, cancerul poate începe în aceștia, deci eliminarea lor scade riscul de boală. E bine ca persoanele care au în familie pe cineva cu cancer colorectal (un părinte, un frate) să ceară sfatul medicului de familie legat de ce teste ar trebui să facă și când.

Alimentație cu multe legume, fructe și cereale integrale

Stilurile alimentare care includ multe legume, fructe și cereale integrale au fost corelate cu un risc scăzut de cancer colorectal. De asemenea, e indicat ca aportul de carne roșie (vită, porc, miel) și carne procesată (crenvurști, salam etc.) să fie mai mic, deoarece aceste alimente au fost asociate cu un risc crescut de cancer colorectal.

Activitate fizică regulată

Persoanele sedentare, care nu sunt active fizic, au un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal. 30 de minute de mers pe jos zilnic pot reprezenta o activitate fizică potrivită și pentru persoanele care nu pot face exerciții fizice mai complexe.

O greutate corporală normală

A fi supraponderal sau obez crește riscul de a dezvolta cancer colorectal și scade șansele de vindecare în cazul în care boala chiar se instalează. O alimentație potrivită și mișcarea regulată contribuie la controlul greutății.

Evitarea fumatului

Fumătorii pe termen lung sunt mai predispuși decât nefumătorii să dezvolte cancer colorectal și să-și piardă viața din cauza acestei boli. Fumătorii care ar dori să se lase de acest viciu, dar nu știu cum să procedeze, pot cere sfatul medicului de familie pentru a face împreună un plan.

Evitarea alcoolului

Consumul excesiv de alcool este asociat cu multe probleme de sănătate, inclusiv cu cancerul colorectal. Persoanele aflate la risc pentru această boală ar trebui să evite complet alcoolul, iar persoanele fără risc e bine să respecte recomandările ghidurilor de sănătate în ceea ce privește consumul responsabil. Acest lucru înseamnă nu mai mult de un pahar cu vin sau bere pe zi în cazul femeilor și nu mai mult de două pahare de bere sau vin pentru bărbați.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMJ Journals Gut - Sugar-sweetened beverage intake in adulthood and adolescence and risk of early-onset colorectal cancer among women
 https://gut.bmj.com/content/early/2021/05/09/gutjnl-2020-323450
1. Studiul „Sugar-sweetened beverage intake in adulthood and adolescence and risk of early-onset colorectal cancer among women”, apărut în Gut Published Online First: 06 May 2021. doi: 10.1136/gutjnl-2020-323450, autori: Hur J., Otegbeye E., Joh H. et al.
American Cancer Society - Six Ways to Lower Your Risk for Colorectal Cancer
https://www.cancer.org/latest-news/six-ways-to-lower-your-risk-for-colon-cancer.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0