Necesitatea screening-ului cancerului colorectal, boala care ucide aproape 10.000 de romani anual

Cancerul colorectal se situeaza pe locul al treilea in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer la nivel mondial. In Statele Unite, in 2017, au fost diagnosticate peste 130.000 de cazuri noi de cancer colorectal iar decesele datorate acestei afectiuni au depasit 50.000. Incidenta cancerului colorectal este variabila la nivel global, cu crestere semnificativa in tarile dezvoltate. In Romania decesele prin cancer colorectal se apropie de 10.000 pe an.

Din aceste motive, implementarea urgenta a unui program de screening national, pentru identificarea tumorilor in stadii incipiente, curabile, este mai mult decat urgenta pentru reducerea mortalitatii prin acest cancer. Implementarea unui asemenea program in Statele Unite cu ani un urma, a dus la o scadere semnificativa a mortalitatii punctand asupra importantei preventiei primare dar si a diagnosticului precoce.

Ce trebuie sa stii despre cancerul colorectal

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asemenea altor cancere, cancerul colorectal este o boala heterogena, fundamental genetica, consecinta acumularilor diverselor mutatii sau modificari epigenetice si care in final duc la proliferarea necontrolata a celulelor maligne.

Conceptul de evolutie in carcinogeneza de tip "adenom-carcinom" este cunoscut de peste 30 de ani. Principala caracteristica a acestei evolutii este reprezentata de instabilitatea cromozomiala. Mutatii ale genelor APC, KRAS, P53 acumulate progresiv, contribuie la transformarea epiteliului colonic normal in diferite tipuri de adenoame si in final, adenocarcinoame. Deoarece acest proces de transformare este estimat la aproximativ 10 ani, se recomanda ca indivizii cu risc mediu de a dezvolta un cancer colorectal sa efectueze colonoscopie de screening odata la 10 ani. Exceptie fac pacientii cu polipoza familiala multipla, sindrom genetic autozomal dominant, care prezinta sute sau chiar mii de polipi la nivelul colonului si rectului. Acesti indivizi trebuie sa intre in programul de screening prin efectuarea colonoscopiei deja de la varsta adolescentei. Nu de putine ori, in cazurile cu risc mare de dezvoltare a cancerului colorectal, se recomanda colectomia totala profilactica.

Alti factori implicati in aparitia cancerului colorectal sunt reprezentati de mutatiile liniei germinale ale  genelor reparatoare ADN care conduc la instabilitate mcrosatelitara. Aceasta stare este cunoscuta sub numele de sindrom Lynch sau cancer colorectal ereditar non-polipos. Pacientii cu sindrom Lynch prezinta un risc de cancer colorectal de peste 80%, de cancer endometrial de peste 60 % precum si de aparitia de cancere la nivelul diverselor organe precum stomac, ovar, intestin subtire, trac urinar, cai biliare, etc. Indivizii diagnosticati cu Sindrom Lynch trebuie sa inceapa programul de monitorizare prin colonoscopie odata la 1-2 ani incepand cu varsta de 20-25 de ani sau la o varsta cu 5 ani mai mica decat cea la care a fost diagnosticat cu cancer colorectal un membru al familiei purtatoare de Sindrom Lynch.

Modalitatile de screening

In ultimii ani, disponibilitatea efectuarii de teste multigenice reprezinta un instrument promitator pentru stratificarea riscului pacientilor de a dezvolta un cancer colorectal. Aceasta cu atat mai mult cu cat studii recente au aratat ca 1 din 5 pacienti cu cancer colorectal diagnosticat la varste sub 50 de ani sunt purtatori ai unei mutatii a liniei germinale ceea ce induce ideea potrivit careia toti pacientii tineri cu cancer colorectal trebuie testati pe linie germinala. De asemenea, medicina de precizie poate individualiza riscul de cancer colorectal pe baza factorilor de risc genetici si ambientali, prin dezvoltarea de modele de risc care se bazeaza pe istoricul familial, stilul de viata, factori de mediu si factori genetici. Prin prisma acestor elemente se pot identifica mai bine categoriile de risc si se pot individualiza strategiile de screening.

Majoritatea societatilor profesionale recomanda initierea screeningului cancerului colorectal pentru indivizi cu risc mediu in intervalul de varsta 50-75 de ani. Cu toate acestea, tot mai multe voci recomanda scaderea pragului de varsta la 45 de ani. De asemenea, se discuta despre extinderea intervalului de varsta pentru screening si pentru categoria de varsta 75-85. Principalele proceduri care intra in screeningul colorectal includ colonoscopia sau sigmoidoscopia, examenul computer tomograf, analiza scaunului pentru hemoragiile oculte si testarea fecala imunohistochimica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca pentru colonoscopie recomandarea este sa se efectueze odata la 10 ani, sigmoidoscopia ca si colonografia computer tomografica se recomanda odata la 5 ani. In ceea ce priveste testul de identificare al hemoragiilor oculte, ca si testarea fecala imunohistochimica ar trebui efectuate anual.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0