Beneficiile nestiute ale drojdiei de bere

Cunoscută de pe vremea bunicilor noastre, drojdia de bere e o vedetă a fitoterapiei. Compusă din ciuperci microscopice, drojdia de bere inactivă se găsește sub formă de capsule sau pulbere, în magazinele naturiste sau la plafar. Este un probiotic natural foarte eficient care are grijă de imunitatea ta și te ajută atunci când ai probleme digestive. Totodată, este un aliat esențial pentru frumusețe, de aceea merită să îl încerci. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce conține drojdia de bere?

Proteinele reprezintă peste 50% din greutatea drojdiei, care este de asemenea foarte bogată în minerale și oligoelemente: calciu, magneziu, fosfor, zinc, fier, cupru, potasiu. Drojdia de bere  conține 17 vitamine, în special din categoria B - B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B5 (acid pantotenic), B8 (biotină) și B9 (acid folic) și E, precum și 14 tipuri de săruri minerale și 16 aminoacizi și aduce beneficii dovedite organismului.

Care sunt beneficiile drojdiei de bere?

Îți întărește sistemul imunitar

Datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține, drojdia de bere îți stimulează sistemul imunitar, îți îmbunătățește tonusul și te ajută în lupta împotriva oboselii în perioadele suprasolicitate.

Te ajută în problemele digestive

Drojdia de bere este un aliat foarte bun dacă te simți balonat. Balonarea este adesea un semn al digestiei lente și al unui intestin leneș, iar drojdia este un activator digestiv foarte bun. Conține o tulpină bacteriană, denumită Saccharomyces cerevisiae, care îți va stimula flora bacteriană, acționând asupra regenerării florei intestinale rapid și eficient, la fel cum o face un probiotic. De asemenea, drojdia de bere te ajută în tratarea diareei sau a altei afecțiuni ale intestinului. 

Îți calmează starea de greață

În același mod în care îmbunătățește confortul digestiv, drojdia de bere îți este de ajutor ca să îți calmezi stăriile de greață. În special femeilor însărcinate le este utilă, ajutându-le să le reducă vărsăturile și greața care apar pe parcursul sarcinii.

Ține sub control colesterolul și tensiunea

Datorită conținutului ridicat de potasiu, calciu și magneziu, drojdia de bere combate hipertensiunea, iar prin conținutul de niacină și beta-glucan ajută la reducerea colesterolului LDL (denumit colesterolul „rău”) și la creșterea celui de tip HDL (denumit colesterolul „bun”)

Te ajută să slăbești

Dacă vrei să slăbești, atunci e bine să știi că în drojdia de bere se găsește tot complexul de vitamine B, care are un rol important în descompunerea carbohidraţilor, a grăsimilor şi a proteinelor.

Îți scade glicemia

Dacă ai risc de diabet sau suferi de diabet, atunci consumă cât mai multă drojdie de bere. Este bogată în crom, un mineral esenţial care ajută la menținerea unui nivel normal al glucozei din sânge.

Combate sindromul premenstrual

Dacă te confrunți cu dureri premenstruale puternice, atunci drojdia de bere, datorită complexului de vitamina B6 și vitamina E pe care îl conține, îți va ameliora aceste dureri. 

Tratează anemia

Dacă te confrunți cu deficit de fier, dacă obosești ușor, dacă ești anemic, atunci e bine să faci o cură cu drojdie de bere pentru că drojdia este cea mai bună sursă de fier. De asemenea, te ajută și dacă ai probleme cu asimilarea mineralelor, în special a magneziului și a calciului.

Are grijă de frumusețea pielii, părului și unghiilor tale

Drojdia de bere este un aliat esențial pentru frumusețea pielii, părului sau unghiilor. Atunci când vorbim de sănătatea pielii, datorită aportului important de vitamine B și săruri minerale pe care le conține, drojdia de bere ajută la reglarea producției de sebum și o ajută să fie mai hidratată, mai luminoasă și mai netedă. Iar atunci când este combinată cu legume , cum ar fi morcovii, drojdia de bere protejează pielea împotriva razelor ultraviolete.

În ceea ce privește sănătatea părului, drojdia de bere favorizează sinteza keratinei care constituie 95% din fibra capilară. Acesta este motivul pentru care comprimatele care conțin drojdie ajută părul subțire, fragil, care și-a pierdut strălucirea, iar în același timp luptă împotriva căderii părului sau încetinește albirea lui. 

În ceea ce privește sănătatea unghiilor, după câteva săptămâni de utilizare a drojdiei de bere, vei vedea că unghiile tale devin mai rezistente, mai tari și nu o să ți se mai rupă așa ușor.

Utilă în infecțiile respiratorii

Cercetătorii spun că drojdia de bere este utilă în tratarea răcelii, gripei și altor infecții ale tractului respirator superior.  În plus, numeroase studii arată că suplimentele de drojdie de bere scad severitatea infecțiilor tractului respirator dacă sunt administrate la debutul îmbolnăvirii 1.

Benefică pentru cei cu rezistență la insulină

Drojdia de bere poate ajuta corpul să absoarbă insulina din sânge.  Acest lucru ar putea ajuta la tratarea rezistenței la insulină, o afecțiune care poate duce la diabet de tip 2. Insulina este un hormon care ajută la transformarea zahărului în energie. Într-un mic studiu mai vechi care a implicat 84 de adulți cu diabet zaharat de tip 2,  cercetătorii au descoperit că după cele 12 săptămâni de cercetare, glicemia, hemoglobina și sensibilitatea la insulină au fost semnificativ diferite între cele două grupuri de pacienți. Grupul care a primit drojdie de bere a experimentat o scădere de 12,4 grame pe decilitru a glicemiei a jeun, în timp ce grupul care a primit un placebo a înregistrat creșteri ale zahărului din sânge.

Îmbunătățește starea de spirit

Fluctuațiile hormonale și schimbările de dispoziție fac parte din sarcină și maternitate. Se spune că drojdia de bere reglează starea de spirit, ajutându-le pe proaspetele mame să rămână optimiste și să se concentreze mai ușor. Două ingrediente-cheie din drojdia de bere pot combate senzațiile de depresie - vitaminele B și cromul. Se spune că aceste două elemente țin la distanță baby blues. Vitamina B12, în special, s-a dovedit că produce substanțe chimice în creier care influențează pozitiv starea de spirit a femeilor. De asemenea, este interesant de observat că nivelurile scăzute de B12 și B6 sunt adesea legate de depresie. Și nu este surprinzător faptul că cromul le poate ajuta pe proaspetele mămici să se simtă bine, deoarece acest supliment este legat de producția de serotonină de către creier.

Efecte secundare posibile

Drojdia de bere este sigură pentru majoritatea oamenilor atunci când este administrată pe cale orală. Doza recomandată este de 500 mg-1.000 mg timp de 12 săptămâni. Cura cu drojdia de bere inactivă nu trebuie să depășească acest interval de timp. 

Există cazuri în care drojdia de bere poate provoca dureri de cap, discomfort stomacal și gaze (flatulență).

De asemena, evită să iei drojdie de bere dacă:

  • ai alergie la drojdie
  • ai colită ulceroasă sau boala Crohn 5. Drojdia de bere poate agrava boala inflamatorie a intestinului.
  • ai sistemul imunitar slăbit (inclusiv pentru cei care au HIV). Consumul de drojdie de bere poate provoca declanșarea unei infecții fungice.
  • Te confrunți deseori cu infecții vaginale cu fungi. 

Dacă ai o alergie la drojdie, te vei confrunta cu simptome la scurt timp după ce ai consumat un supliment de drojdie de bere, precum: respiraţie şuierătoare, urticarie, piele iritată, mâncărime la nivelul gurii și gâtului, blocaj nazal și umflarea/constricția gâtului

Dacă ai oricare dintre aceste simptome după ce ai consumat drojdie de bere, sună la Salvare, iar apoi va trebui să eviți mereu drojdia de bere și orice mâncare sau băutură care conține drojdie de bere.
În plus, este important să știi că drojdia de bere poate interacționa cu mai multe tipuri diferite de medicamente. 

Discută cu medicul tău înainte de a lua drojdia de bere dacă utilizezi: 

  • Medicamente pentru diabet. Drojdia de bere poate scădea nivelul glicemiei. În asociere cu medicamente, aceasta poate provoca hipoglicemie.
  • Inhibitori de monoaminooxidază - aceștia se găsesc în medicamentele care sunt utilizate pentru tratarea depresiei. Cantitatea mare de tiramină din drojdia de bere poate provoca o criză hipertensivă atunci când este amestecată cu aceste substanțe. Această reacție cauzează creșterea tensiunii arteriale și poate provoca atac de cord sau accident vascular cerebral.
  • Meperidina: Este un medicament recomandat pentru durere narcotică. O criză hipertensivă poate apărea atunci când drojdia de bere interacționează cu acest narcotic.

Cum se administrează drojdia de bere

Consumă regulat drojdie de bere, are un efect regenerator şi îți ajută organismul să se menţină în formă!  

De regulă, medicii recomandă să iei 1 până la 2 linguri (sau 15 până la 30 de grame) de drojdie de bere pe zi. Dacă consumi drojdie de bere sub formă de pudră, o poți include direct în mâncare sau poți să bei un pahar cu suc sau apă în care ai pus și drojdie de bere.  

Drojdia de bere naturală care se formează ca produs secundar al fabricării berii are un gust amar. Dacă drojdia de bere pe care o iei nu are acel gust amar, este probabil să fie contrafăcută și să nu conțină cantități semnificative de crom, mineral care este responsabil pentru unele dintre beneficiile pe care drojdia de bere le are pentru sănătate.

Desigur, cantitatea exactă de drojdie de bere care este potrivită pentru tine va depinde de starea ta de sănătate și de motivele pentru care ai te-ai hotărât să urmezi o cură cu drojdie de bere, așa că înainte de a începe acest tratament naturist discută cu medicul în privința dozajului. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul„ Effects of yeast (1,3)-(1,6)-beta-glucan on severity of upper respiratory tract infections: A double-blind, randomized, placebo-controlled study in healthy subjects”. J Am Coll Nutr. 2018;38(1):40-50. Dharsono T, Rudnicka K, Wilhelm M, Schoen C. 
https://doi.org/10.1080/07315724.2018.1478339
National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements - Chromium fact sheet for consumers
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-Consumer/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0