Boala arteriala periferica: simptome, cauze, factori de risc, tratament

Maini si picioare reci, care amortesc frecvent si sunt greoaie? Acestea sunt doar cateva dintre simptomele problemelor circulatorii periferice, numite si arteriopatie obliteranta sau boala arteriala periferica.

Aproximativ 10% dintre pacientii romani care ajung la medic sunt diagnosticati cu aceasta afectiune, iar in 70% dintre cazuri, picioarele sunt zona cea mai afectata. Astfel, se poate spune ca 1 din 10 pacienti din Romania sufera de boala arteriala periferica.

Ce este arteriopatia obliteranta periferica

In arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare, arterele localizate in extremitatile corpului sufera modificari, se ingusteaza si chiar se blocheaza, prin depunerea unor placi de grasime pe peretii acestora. Circulatia sangelui este, astfel, ingreunata si chiar blocata, iar tesuturile nu sunt oxigenate suficient.

Care sunt factorii de risc

Desi boala arteriala periferica (arteriopatia) poate fi depistata la pacienti de orice varsta, este o afectiune frecventa in special la cei peste 60 de ani. Prezinta un risc crescut:

  • cei care au un istoric familial (o predispozitie genetica) de afectiuni cardiace,
  • cei care au hipertensiune arteriala,
  • cei care au valori mari ale colesterolului in sange (hipercolesterolemie),
  • cei care au avut in trecut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral,
  • cei care sunt supraponderali sau obezi,
  • cei care sunt sedentari (nu sunt activi din punct de vedere fizic),
  • fumatorii,
  • cei care au peste 50 de ani,
  • bolnavii de diabet, pentru ca diabetul iti creste foarte mult riscul de boala arteriala periferica.


Din pacate, este o boala diagnosticata de multe ori tarziu, fiindca simptomele sunt ignorate in primele stadii si puse pe seama oboselii, imunitatii sau carentelor nutritionale.

Simptome si evolutie

Durerile si crampele sunt principalul simptom care ar trebui sa va trimita la medic. Daca picioarele va dor atunci cand mergeti, chiar si pe distante mici sau medii, simtiti furnicaturi la talpi sau degete si aveti mai tot timpul picioarele reci, discutati cu un medic specialist cat mai repede, pentru a putea diagnostica si trata din timp aceasta afectiune.

Complicatii

Printre complicatiile bolii arteriale periferice se numara infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral, ambele favorizate de o circulatie deficitara. In cazurile grave, arteriopatia poate duce si la gangrene ale picioarelor, fiindca tesuturile mor din cauza lipsei oxigenarii. Ranile si infectiile sunt, de altfel, o complicatie frecventa la pacientii cu diabet, legatura dintre aceste doua boli fiind dovedita in ultimii ani de foarte multe studii.

Tratament

Tratamentul presupune, in special, evolutia bolii, prin eliminarea sau reducerea factorilor de risc si prin schimbarea stilului de viata. Se va renunta, in primul rand, la fumat, chiar si la cel pasiv, si se va pune accentul pe miscarea zilnica, cel putin 30 de minute spre o ora, fiindca sportul favorizeaza circulatia sangelui catre extremitati.

Se tin sub control colesterolul si tensiunea arteriala si medicul poate prescrie tratamente cu statine sau antiagregante plachetare. Ca ultima solutie pentru cazurile complicate de boala arteriala periferica, se poate recurge la angioplastie sau bypass arterial periferic.

Posibile simptome in arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare

Boala afecteaza foarte multi romani, insa chiar si asa, oamenii de cele mai multe ori nu o observa. Multi medici si pacienti trec cu vederea semnele subtile ale acestei afectiuni, care are loc cand depunerile de pe peretii vaselor de sange determina ingustarea acestora. Boala arteriala periferica afecteaza pacientii cu diabet de tip 2, care sunt, de asemenea predispusi, la colesterol marit si la boli cardiace.

De retinut: medicii diagnosticheaza cel mai adesea arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare atunci cand boala cauzeaza probleme la nivelul picioarelor sau la laba piciorului.

Semne posibile ale arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare:

  • o durere in gambe, pe care o simti cand mergi sau cand faci exercitii fizice sau miscare, si care dispare atunci cand esti in repaus / te odihnesti, trasatura care se numeste claudicatie;
  • amorteala, furnicaturi sau senzatia ca de intepatura, ca si cum simti niste ace in partea inferioara a picioarelor sau in zona labei piciorului;
  • taieturi sau leziuni de pe picioarele tale sau de pe laba piciorului care nu se vindeca ori care se vindeca prea lent.


Uneori, simptomele bolii arteriale periferice sunt atat de subtile, incat nici nu vei suspecta ca ai o problema de sanatate. In unele cazuri, vei considera durerea usoara de picioare (din boala arteriala periferica) ca fiind un semn al imbatranirii si nimic mai mult. Tocmai de aceea este important sa acorzi atentie semnalelor pe care ti le transmite corpul tau. Tratamentul precoce al bolii arteriale periferice este esential, pentru a-ti proteja sistemul vascular.

 

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0