Ai suferit o fractura? Afla cum sa recuperezi mai rapid integritatea osului

Fracturile pot afecta și un os sănătos, în cazul unui traumatism puternic, însă de multe ori apar pe fondul preexistenței unui proces de osteoporoză. De aceea, imobilizarea prelungită după tratamentul chirurgical pentru fractură poate accentua la unele persoane procesele de osteoliză, dacă pacientul nu respectă o serie de recomandări medicale. În acest articol discutăm despre cât de importante, după o fractură, sunt alimentația adecvată (care să conțină calciu și vitamina D), dar și păstrarea unei greutăți corporale bune și exercițiul fizic.

Tratarea unei fracturi depinde de severitatea și tipul fracturii. Prima prioritate este de a stabiliza fractura pentru a preveni mai multe daune și pentru a reduce durerea. Acest lucru poate fi realizat prin imobilizarea zonei afectate cu un ghips, un dispozitiv de fixare extern sau prin intervenție chirurgicală pentru a fixa oasele rupte cu șuruburi, plăci sau alte dispozitive.

Odată ce fractura a fost stabilizată, este important ca pacientul să înceapă recuperarea și mobilizarea. Acest lucru poate implica exerciții de fizioterapie pentru a restabili mobilitatea și forța în jurul zonei afectate. Faza de refacere trebuie completată și de o alimentație corespunzătoare, care să includă surse de calciu și vitamina D. 

Este esențial ca pacientul să urmeze îndrumările medicului și ale terapeutului fizic pentru a evita complicațiile și pentru a asigura o recuperare completă. De asemenea, e necesar ca acesta să urmeze indicațiile legat de supravegherea postfractură. Acest lucru poate implica radiografii de urmărire pentru a monitoriza progresul vindecării, schimbare de ghips sau alte dispozitive de imobilizare, și alte recomandări specifice. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Alimentația, esențială în refacerea osoasă

În procesul de refacere osoasă, un rol important îl joacă alimentația, aceasta influențând direct procesul de osteogeneză și menținerea unei densități minerale osoase adecvate. 

Vitamina D

E bine de știut că osul este supus permanent unor procesele de osteosinteză și osteoliză, în care este implicat direct aportul de calciu, dar și alte minerale și vitamine, precum magneziul și vitamina D. Pentru persoanele cu o densitate minerală mai scăzută, care de multe ori este descoperită de radiolog după fractură, este importantă schimbarea alimentației și completarea acesteia, la recomandarea medicului, cu anumite suplimente alimentare benefice.

Calciu

Dacă nu există intoleranță la lactoză, sursele cele mai importante de calciu le reprezintă laptele și produsele lactate fermentate, precum brânzeturile și iaurtul, dar și ouăle, laptele din soia și tofu, susanul, migdalele și verdețurile precum spanac, pătrunjel și varză Kale. Acest lucru nu înseamnă ca pacientul trebuie să mănânce exagerat brânză sau alte lactate, ori ouă, ci doar să mănânce zilnic cantități rezonabile (30 g de brânză, 150 g de iaurt grecesc, un ou - sau mai mult, dacă așa recomandă medicul, în funcție și de greutatea și înălțimea pacientului).

Legume și verdețuri proaspete

Întrucât un mediu prea acid al sângelui are drept rezultat tocmai extragerea calciului din principalele surse, adică osul, este important ca în perioada de recuperare post fractură pacientul să reușească să combată acidoza, printr-o hidratare corespunzătoare și furnizând organismului cât mai multe legume și verdețuri: sfeclă elvețiană, bame, broccoli, varză, mazăre proaspătă. 

Carne slabă, inclusiv pește

De asemenea, trebuie evitate proteinele în exces, care produc sulfați ce necesită calciu pentru eliminare. Acest lucru nu înseamnă că proteinele animale trebuie eliminate complet, ci se pot consuma de 2‑3 ori pe săptămână carne slabă - curcan, pui, bucăți de vită slabă. Ca surse de proteine animale, care joacă rolul lor în fortificarea osoasă, pe lângă lactate, nu trebuie ca pacientul să insiste numai pe carne de pasăre ori vită, ci să mănânce și pește, preferabil sardine, hamsii, ton, somon, dar și pește alb (doradă, barbun, stavrid).

Mesele principale ar trebui să fie alcătuite din multe legume, alături de cantități moderate de carne și de lactate, pentru ca pacientul care a avut o fractură să primească un aport suficient de calciu și alte minerale, precum magneziu și zinc.

Zinc

Zincul este responsabil de refacerea colagenului din jurul calusului fracturii și de activarea celulelor osoase de calciu, care sunt depozitate în țesutul colagen. De aceea sunt recomandate din belșug salata verde, cruciferele, brocoli-ul, conopida, varza, varză de Bruxelles, pătrunjelul, sparanghelul, ardeiul gras, fasolea verde sau galbenă păstăi, dar și fasolea uscată, năutul, meiul și lintea, sfecla, ceapa roșie și ridichea neagră. În salatele de legume crude e bine să se adauge și roșii, semințe de dovleac ori semințe de floarea soarelui.

Fructe

Se pot consuma citrice, portocale, grepfrut, mandarine, pomelo, pepene galben, kiwi, fructe de pădure, zmeură, afine, căpșune, coacăze negre, mure, smochine, banane, ananas. Pentru un aport crescut de enzime, după mese se recomandă câteva feliuțe de papaya și mango. Între mese, drept gustări se poate consuma câte o mână de oleaginoase, de preferință crude, neprelucrate termic sau sărate, ori, cel mult coapte fără ulei: nuci, alune, migdale, arahide.
3 exemple de meniu în perioada de recuperare după fractură

  • Mic dejun: Omletă cu legume (cum ar fi spanac, ardei gras și ciuperci) + pâine integrală
  • Gustare: Iaurt grecesc simplu amestecat cu fructe de pădure proaspete
  • Prânz: Supă de legume + salată de ton cu mix de frunzoase la alegere, roșii și avocado, cu dressing de ulei de măsline și oțet balsamic + o felie de pâine integrală
  • Gustare: O mână de migdale crude
  • Cină: Pui la grătar + legume la grătar așezate pe orez brun fiert, stropit cu lămâie și usturoi pisat

 

  • Mic dejun: Fulgi de ovăz cu lapte sau iaurt și o lingură de fructe uscate
  • Gustare: O banană cu o lingură de unt de arahide
  • Prânz: Pui sau curcan la cuptor cu legume pe orez brun fiert + salată verde cu mărar, un praf de sare și zeamă de lămâie
  • Gustare: O mână de semințe de dovleac crude sau coapte fără ulei
  • Cină: Tocăniță de legume (ceapă, roșii) cu carne de vită și fasole neagră + cartofi dulci la cuptor + o felie de ananas

 

  • Mic dejun: smoothie cu spanac, pătrunjel, banană, fructe de pădure + pâine integrală prăjită cu pastă de avocado, lămâie, puțină sare și felii de roșii
  • Gustare: Morcovi cruzi cu două linguri de humus
  • Prânz: Legume trase la tigaie (ciuperci, ardei gras, ceapă, morcovi, fasole verde etc.) cu bucăți de tofu și sos de soia + cartofi dulci la cuptor
  • Gustare: două linguri de alune de pădure + o felie mare de ananas
  • Cină: Supă de linte cu legume (ceapă, roșii, morcovi, rădăcină de pătrunjel, țelină etc.) + un sendviș din pâine integrală cu carne de curcan sau de pui (fiartă ori la cuptor), frunze de salată verde, felii de roșii

Ce alimente și băuturi ar trebui evitate după o fractură?

Pentru că în recuperarea după o fractură este importanță menținerea unei greutăți adaptate înălțimii și fiziologiei, unele persoane trebuie să evite luarea în greutate, favorizată de repausul îndelungat, iar altele ar trebui să piardă în greutate. De aceea, zahărul rafinat și dulciurile cu zahăr trebuie evitate, iar glucidele preferate în această perioadă de refacere ar trebui să fie fructele crude sau uscate, care sunt și surse importante de vitamina C și zinc, importante în absorbția corespunzătoare a calciului.

Din cauza problemelor legate de circulația vasculară și limfatică la nivelul mebrului afectat de fractură, se recomandă evitarea consumului de sare, una dintre consecințele neplăcute ale excesului de sodiu fiind edemul, cu perturbarea circulației și încetinirea vindecării. În plus, sarea în exces împiedică absorbția calciului.

Pentru evitarea problemelor legate de tranzitul intestinal pacienții pot consuma zilnic cereale integrale - grâu, orez, ovăz, fulgi de cereale - și germeni de grâu sau de diverse legume. Atenție, însă, la tărâțe și fibrele în exces, care pot elimina calciul atunci când este administrat sub forma suplimentelor; e indicat ca aceste cereale integrale să fie consumate la distanță de câteva ore de la administrarea tabletor.

În perioada de recuperare după o fractură, se recomandă evitarea băuturilor carbogazoase, sucurile prea dulci, cafeaua, alcoolul, tutunul, deoarece îngreunează absorbția de calciu și de vitamina D.

Suplimente alimentare utile după o fractură

Ca suplimente menite să ajute refacerea articulațiilor după fractură, medicii pot recomanda produse care conțin glucozamin sulfat, condroitin sulfat, metilsulfonilmetan (MSM), acid hialuronic, turmeric, aminoacizi L-metionină, L-cisteină, colagen hidrolizat, vitamine vitamine (A, C, B2, B6, B12, colină, niacină) coajă de salcie, zinc și mangan.

Sportul și scăderea în greutate

Din cauza imobilizării necesare pentru recuperarea după o fractură, nu numai osul este afectat, ci și musculatura, care se atrofiază, iar articulațiile capătă redoare, astfel încât se impun kinetoterapia și balneoterapia, care ajută la redobândirea tonusului muscular și mobilității articulare. Balneoterapia este o opțiune de luat în seamă, inclusiv de către pacienții mai tineri, care tind să asocieze această formă de terapie cu vârstnicii. în realitate, este extrem de utilă pentru aceste situații, apele minerale, în special cele clorurosodice, sulfuroase și termale, accelerând procesele de refacere la orice vârstă.

La noi în țară există câteva stațiuni cu centre de fizioterapie și kinetoterapie, specializate în recuperarea naturală post fractură, cu programe terapeutice intense și deosebit de eficiente în grăbirea vindecării, cum ar fi la Eforie Nord, Mangalia, Băile Herculane, Băile Felix, Amara, Lacul Sărat sau Techirghiol.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Roc - Nutrition after Orthopedic Surgery
https://www.renoortho.com/specialties/general-orthopedic-surgery/nutrition-for-healing/
Wiley Online Library - Advances and Promises of Nutritional Influences on Natural Bone Repair
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jor.24527
Studiul „Advances and Promises of Nutritional Influences on Natural Bone Repair”, apărut în Journal of Orthopaedic Research, Volume38, Issue4, April 2020, Pages 695-707, https://doi.org/10.1002/jor.24527, autori: Joseph L. Roberts, Hicham Drissi 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0