8 motive pentru care transpiri excesiv dupa 40 de ani

Pe masura ce trec anii ai inceput sa dezvolti o problema cu transpiratia excesiva? Ei bine, menopauza nu este sigura care se face vinovata pentru bufeurile deranjante.

Perimenopauza, adica perioada de tranzitie catre menopauza, este una dintre cele mai comune cauze ale transpiratiei abundente, insa nu este singura. Potrivit specialistilor, transpiratia abundenta nu poate fi pusa numai pe seama dereglarilor si schimbarilor hormonale ce se petrec in organism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca observi ca transpiri abundent aparent fara niciun motiv, ar trebui sa ii spui medicului tau, pentru a descoperi impreuna daca exista un motiv anume pentru care acest lucru se intampla.

Cele mai comune cauze ale transpiratiei abundente dupa 40 de ani

Efect secundar al unui tratament medicamentos – exista o lista de medicamente care au ca si efect secundar bufeurile si transpiratia excesiva, printre care medicamentele pentru inima si medicamentele antidepresive. In medie, 22% dintre persoanele care urmeaza un tratament pe baza de antidepresive au de suferit de pe urma transpiratiei abundente.

Suferi de diabet – scaderea nivelului de zahar din sange este una dintre cele mai comune cauze ale transpiratiilor. Este adevarat ca nu este obligatoriu sa suferi de diabet daca ai nivelul de zahar din sange redus, insa la fel de adevarat este ca, dupa implinirea varstei de 40 de ani, riscul de diabet creste considerabil. Daca ai un stil de viata sedentar si cateva kilograme in plus, sansele sa dezvolti diabet de tip 2 sunt si mai mari.

Au aparut probleme la nivelul tiroidei hipertiroidismul, adica o tiroida mult prea activa, accelereaza metabolismul, declanseaza scaderea in greutate, dar produce si valuri de transpiratii. Dupa implinirea varstei de 40 de ani, fa-ti un control periodic la medicul endocrinolog pentru a verifica functiile tiroide.

 

 

Suferi de o infectie – infectiile grave precum tuberculoza isi pot ascunde simptomele, insa transpiratia excesiva este cea care le tradeaza. Osteomielita este o alta afectiune grava, a sistemului osos, care declanseaza transpiratii abundente. Si infectia cu virusul HIV declanseaza transpiratii abundente.

Ai de-a face cu tulburari ale somnului – si tulburarile somnului precuma apneea pot sta la baza transpiratiilor excesive.

Ai de-a face cu afectiuni neurologice – afectiunile neurologice precum neuropatia autonomica ori chiar accidentul vascular cerebral pot declansa, de asemenea, transpiratii excesive in timpul noptii.

Poate fi vorba despre cancertranspiratiile nocturne pot fi un simptom timpuriu al cancerului.

Suferi de hiperhidroza idiopatica – hiperhidroza idiopatica este o afectiune care determina organismul sa produca mai multa transpiratie decat e nevoie, fara ca aceasta sa aiba un rol in reglarea temperaturii corpului.

Pentru a preveni transpiratiile excesive ori macar pentru a le reduce, respecta cateva reguli simple, mai ales pe timp de vara:

  • Poarta numai haine din materiale naturale, de preferat in culori deschise
  • Hidrateaza-te corespunzator pentru a inlocui apa pierduta prin transpiratia excesiva
  • Foloseste numai lenjerii din materiale naturale pentru patul tau
  • Mentine o temperatura potrivita in birou, pe timpul zilei, dar mai ales in dormitor, pe timpul noptii
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca, in ciuda eforturilor tale de a reduce transpiratiile abundente, nu observi nicio ameliorare din acest pucnt de vedere, apeleaza la ajutorul medicului tau, care poate stabili si trata cauza.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0