13 motive pentru care transpiri excesiv după 40 de ani

Pe măsură ce trec anii observi cum dezvolți o problemă cu transpirația excesivă? Există mai multe motive care pot fi vinovate pentru bufeurile deranjante.

Transpirația este o funcție normală a corpului. Începând cu pubertatea, majoritatea oamenilor încep să folosească antiperspirante pentru a minimiza transpirația și mirosul neplăcut. Totuși, după o anumită vârstă, dacă acest lucru se întâmplă într-un mod excesiv, ar putea exista motive de îngrijorare. 

Recomandările experților DOC.ro
 

Ce înseamnă când transpiri excesiv sau când nu transpiri deloc? 

Hiperhidroza este o afecțiune de transpirație excesivă de la axile, mâini și picioare. Această condiție poate fi jenantă și vă poate împiedica să vă îndepliniți rutina zilnică.

Hipohidroza este absența transpirației. Transpirația este modalitatea corpului tău de a elibera căldura în exces. Puteți deveni deshidratat și aveți un risc mai mare decât normal de insolație dacă suferiți de hipohidroză.

Cele mai comune cauze ale transpirației abundente după 40 de ani

1. Perimenopauza sau menopauza  

Perimenopauza, adică perioada de tranziție către menopauză, este una dintre cele mai comune cauze ale transpirației abundente, însă mai sunt și altele. Potrivit specialiștilor, transpirația abundentă nu poate fi pusă numai pe seama dereglărilor și schimbărilor hormonale ce se petrec în organism. De asemenea, bufeurile la menopauză sunt binecunoscute că provoacă transpirație excesivă.

2. Efect secundar al unui tratament medicamentos 

Există o listă de medicamente care au ca și efect secundar bufeurile și transpirația excesivă, printre care medicamentele pentru inimă și medicamentele antidepresive. În medie, 22% dintre persoanele care urmează un tratament pe bază de antidepresive au de suferit de pe urma transpirației abundente.

3. Suferi de diabet 

Scăderea nivelului de zahăr din sânge este una dintre cele mai comune cauze ale transpirațiilor. Este adevărat că nu este obligatoriu să suferi de diabet dacă ai nivelul de zahăr din sânge redus. Însă la fel de adevărat este că, după împlinirea vârstei de 40 de ani, riscul de diabet crește considerabil. Dacă ai un stil de viață sedentar și câteva kilograme în plus, șansele să dezvolți diabet de tip 2 sunt și mai mari.

4. Au apărut probleme la nivelul tiroidei 

Hipertiroidismul, adică o tiroidă mult prea activă, accelereaza metabolismul, declanșează scăderea în greutate, dar produce și valuri de transpirații. După împlinirea vârstei de 40 de ani, fă-ți un control periodic la medicul endocrinolog pentru a verifica funcțiile tiroide.

5. Suferi de o infecție 

Infecțiile grave precum tuberculoza își pot ascunde simptomele, însă transpirația excesivă este cea care le trădează. Osteomielita este o altă afecțiune gravă, a sistemului osos, care declanșează transpirații abundente. Și infecția cu virusul HIV declanșează transpirații abundente.

6. Ai de-a face cu tulburări ale somnului 

Și tulburările somnului, precum apneea pot sta la baza transpirațiilor excesive. Sindromul de apnee în Somn (SAS) reprezintă episoade de întrerupere a respirației ce apar în timpul somnului.  Aceste întreruperi care au o durată variabilă, printre altele, cauzează treziri subconsțiente (microtreziri) cu fragmentarea somnului si consecinte asupra sanatatii mentale si generale, dar și scăderi ale oxigenării sângelui la nivel cerebral si general.

7. Ai de-a face cu afecțiuni neurologice 

Afecțiunile neurologice precum neuropatia autonomică ori chiar accidentul vascular cerebral pot declanșa, de asemenea, transpirații excesive în timpul nopții.

8. Poate fi vorba despre cancer 

Transpirațiile nocturne pot fi un simptom timpuriu al cancerului. Dacă observi că transpiri abundent, aparent fără niciun motiv, ar trebui să îi spui medicului tău. 

9. Suferi de hiperhidroză idiopatică 

Hiperhidroza idiopatică este o afecțiune care determină organismul să producă mai multă transpirație decât e nevoie, fără ca aceasta să aibă un rol în reglarea temperaturii corpului.

10. Ești însărcinată 

Asemenea menopauzei, sarcina este o perioadă în care nivelul hormonilor pot fluctua, ceea ce duce la hiperhidroză pentru multe femei însărcinate. Acest lucru se întâmplă, în special, în primul și al treilea trimestru de sarcină și după naștere. Sarcina provoacă, de asemenea, un flux sanguin crescut în întregul corp, determinând viitoarea mamă să se simtă mai caldă și să aibă mai multe șanse de a transpira. Din fericire, după naștere și după ce hormonii tăi s-au uniformizat după perioada postpartum, transpirația excesivă ar trebui să dispară.

11. Înainte de un infarct 

Transpirația bruscă și excesivă poate semnala că are loc un atac de cord. De fapt, acest simptom este adesea ceea ce îi determină pe oameni să solicite asistență medicală pentru un atac de cord. Când alimentarea cu sânge care hrănește de obicei inima este întreruptă, are loc infarctul. Acest lucru determină, de asemenea, sistemul nervos să intre în răspuns de luptă sau de fugă, ceea ce duce la bufeuri bruște și/sau transpirație. Cunoașterea celorlalte simptome comune ale infarctului poate ajuta la salvarea unei vieți: 

  • scurtarea bruscă a respirației; 
  • durere la braț, gât, umăr, piept sau spate; 
  • o senzație de strângere, 
  • strângere sau presiune înaltă în piept. 

Dacă organismul tău sau cineva cunoscut prezintă oricare dintre aceste semne cu sau fără transpirație excesivă, solicită imediat asistență medicală.

12. Te confrunți cu obezitate 

Transpirația excesivă poate rezulta din obezitate sau din cauza unui IMC de 30 sau mai mare. Oameni supraponderali și obezi transpiră mai mult din mai multe motive. Ei fac eforturi fizice mai intense pentru a efectua activitățile zilnice și sunt mai susceptibili la supraîncălzire. De asemenea, corpul lor trebuie să muncească mai mult pentru a se răci, ceea ce duce la mai multă transpirație.

13. Anxietatea provoacă și ea transpirații 

Când devii anxios sau ai un atac de panică, transpiri. Răspunsul de panică al organismului este de a produce transpirație în exces, în cazul în care ceva te amenință. Hormonii de stres pregătesc organismul pentru acțiune imediată, schimbând modul în care funcționează organismul atunci când este perceput pericolul. O parte din această schimbare include creșterea transpirației, astfel încât apa corpului să poată fi eliminată prin piele și nu prin rinichi. Motivul este unul destinat supraviețuirii, astfel încât să nu fii nevoit să te oprești să urinezi în mijlocul apărării sau scăpării vătămării.

Cum poți preveni transpirația excesivă?

Pentru a preveni transpirațiile excesive ori măcar pentru a le reduce, respectă câteva reguli simple, mai ales pe timp de vară:

  • Poartă numai haine din materiale naturale, de preferat în culori deschise
  • Hidratează-te corespunzător pentru a înlocui apa pierdută prin transpirația excesivă
  • Folosește numai lenjerii din materiale naturale pentru patul tău
  • Menține o temperatură potrivită în birou, pe timpul zilei, dar mai ales în dormitor, pe timpul nopții
  • Poarta pantofi din piele și încearcă să porți pantofi diferiți zi de zi

Ce complicații pot apărea din cauza transpirației excesive? 

De-a lungul timpului, transpirația excesivă vă poate expune la un risc crescut de a dezvolta o infecție a pielii. Hiperhidroza vă poate afecta, de asemenea, sănătatea mintală. Transpirația poate indica o problemă medicală dacă apare împreună cu alte simptome. Spune-i medicului dacă ai și următoarele simptome:

  • dureri în piept
  • ameţeală
  • dificultăți de respirație
  • transpirație continuă pentru o perioadă lungă de timp fără motiv
  • pierderea în greutate 

Dacă transpirația este în cantități prea mari, fie prea puțin poate indica o problemă medicală. Transpirația în combinație cu alte simptome poate indica, de asemenea, o stare de sănătate. Dacă, în ciuda eforturilor tale de a reduce transpirațiile abundente, nu observi nicio ameliorare din acest punct de vedere, apelează la ajutorul medicului tău, care poate stabili și trata cauza.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
NHS, Excessive sweating - https://www.nhs.uk/conditions/excessive-sweating-hyperhidrosis/ 
Cleveland Clinic -  https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17113-hyperhidrosis#:~:text=Many%20medical%20conditions%20 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2