Transpiratia excesiva la pacientii diabetici: care este explicatia?

Exista situatii in care pacientii cu diabet observa ca transpira prea mult. Specialistii spun ca diabetul ingreuneaza capacitatea organismului de a mentine stabila temperatura si de a produce cantitatea adecvata de transpiratie, pentru a racori corpul.

Motivele pentru care diabeticii transpira prea mult, prea putin sau in perioade neobisnuite sunt multiple: incepand de la dezechilibre hormonale, pana la factori cardiovasculari si stres, mai ales ca diabetul este o boala care poate afecta toate aceste aspecte si nu numai.

Diabetul si hiperhidroza

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Transpiratia excesiva (numita hiperhidroza) poate sa apara la persoanele cu diabet, asa ca este extrem de important ca acesti pacienti sa inteleaga semnele si simptomele si sa nu treaca cu vederea aceasta problema.

Transpiratia este un proces normal, care se intampla in principal din doua motive: pentru a regla temperatura corpului (de exemplu, cand este foarte cald afara si in timpul efortului fizic) si ca raspuns la stresul emotional.

Anumite afectiuni, cum este diabetul, pot perturba procesul normal al transpiratiei, astfel incat pacientul transpira fie prea mult (hiperhidroza), fie prea putin (anhidroza).

Pacientii cu diabet de tip 1 ar putea observa ca transpira excesiv in partea superioara a corpului, insa in acelasi timp, partea de jos a corpului (inclusiv picioarele) transpira foarte rar. Un studiu1 a aratat, de exemplu, ca in contextul transpiratiei ecrine, tiparul general pe care cercetatorii l-au observat la pacientii cu diabet de tip 1 a fost urmatorul: anhidroza relativa in partea de jos a corpului, pe cand in partea superioara a corpului pacientii aveau hiperhidroza.

Un lucru important pe care l-au observat oamenii de stiinta a fost ca reducerea circulatiei sangvine la nivelul pielii si reducerea transpiratiei in cazul pacientilor cu diabet de tip 1 au fost asociate cu: o durata mai mare a bolii, cu un control foarte slab al glicemiei (asa cum a fost el evaluat dupa o valoare mare a hemoglobine glicate HbA1c), cu grade mai mari ale neuropatiei diabetice care afecta acesti pacienti si cu un nivel scazut de activitate fizica aerobica.

Potrivit expertilor, cele mai comune cauze responsabile pentru transpiratia neobisnuita in cazul diabeticilor sunt:

  • valorile scazute ale glicemiei
  • afectarea sistemului nervos, asociata diabetului.

Care sunt cauzele care determina transpiratia excesiva la pacientii cu diabet

Neuropatia autonoma - Aceasta este o conditie in care hiperglicemia este un ostacol in calea nervilor care controleaza functiile involuntare ale corpului. Sistemul nervos autonom este responsabil de mai multe sisteme, printre care si controlul vezicii urinare, capacitatea de a detecta hipoglicemia si capacitatea de a transpira in mod corespunzator. Picioarele uscate sunt un simptom frecvent al neuropatiei, asa ca este important ca diabeticii sa isi inspecteze zilnic talpile si nu numai.

Valorile prea mici ale glicemiei - Un nivel scazut al glucozei (zaharului) din sange este numit hipoglicemie. Aceasta hipoglicemie declanseaza in organism raspunsul "lupta sau fugi" si, drept rezultat, corpul produce cantitati suplimentare de adrenalina, ceea ce poate duce la transpiratii excesive, la tremur si stari de anxietate. Este esential ca pacientul cu diabet sa isi mentina glicemia sub control.

Stresul - Acesta poate creste cu siguranta glicemia si poate fi o cauza a transpiratiei. Totodata, stresul determina inima sa pompeze mai mult si sa fie din ce in ce mai solicitata. Este important ca pacientul sa discute cu un psiholog sau un psihoterapeut, pentru ca acesta este primul pas pentru a tine stresul sub control si pentru a reduce transpiratia.

Unele medicamente - Anumite medicamente sunt necesare in tratamentul diabetului, insa ele pot avea efecte adverse precum transpiratia excesiva. Printre acestea se afla: medicamentele pentru tensiunea arteriala mare, cele pentru uscaciunea gurii, antibioticele, unele suplimente, medicatia psihotropa.

Obezitatea - O comorbiditate frecventa a diabetului este obezitatea, iar aceasta este unul dintre factorii de risc pentru bolile de inima. Transpiratia si obezitatea merg adeseori "mana in mana", asa ca este important de retinut ca, pana si in cazul unei persoane diagnosticate cu obezitate, episoadele dese de transpiratie excesiva ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare.  

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

1 Studiul "Body temperature regulation in diabetes", publicat in 2016 in Temperature (Austin, Tex.), autori: Glen P. Kenny, Ronald J. Sigal, Ryan McGinna.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0