Ce iti poate spune transpiratia despre sanatatea ta

Transpiratia poate transmite informatii importante despre sanatatea ta, atat in ceea ce priveste cantitatea de apa eliminata, cat si a compozitiei chimice: electroliti, minerale, proteine. Asadar, nu iti urmari transpiratia doar atunci cand faci sport, ca o dovada a efortului fizic, ci si in viata de zi cu zi.

 

Transpiratia are un miros neplacut

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauza transpiratiei cu un miros neplacut este prezenta bacteriilor la nivelul glandelor sebacee. Incearca in primul rand sa reduci stresul din viata ta de zi cu zi, fiindca transpiratia cauzata de stres este diferita de transpiratia cauzata de supraincalzirea organismului. 

Cand esti stresat, indiferent de cauza, ca si atunci cand ai un atac de panica sau o stare de anxietate, transpiratia este produsa de glandele apocrine si contine, pe langa apa si grasime, proteine si bacterii.

Transpiri prea mult

Un studiu realizat in Japonia in 2010 a aratat ca persoanele cu o conditie fizica mai buna transpira mai mult si mai repede, fiindca organismul lor este mai sanatos si isi indeplineste mai corect functia de reglare a temperaturii.

Insa, daca transpiratia ta depaseste limitele normale, ai mereu hainele umede in zona axilelor sau a spatelui, transpiri frecvent la ceafa sau in zona lombara, poti suferi de hiperhidroza, o afectiune medicala pe care trebuie sa o investighezi impreuna cu un medic.

De asemenea, schimbarile hormonale cum sunt cele produse in perioada menopauzei, precum si afectiunile endocrinologice pot favoriza transpiratia excesiva.

Transpiri prea putin sau aproape deloc

Afectiunea opusa hiperhidrozei este anhidroza. Daca nu transpiri aproape deloc, chiar si atunci cand faci efort sustinut, mergi la un medic pentru a investiga cauza acestei situatii.

Transpiratia este esentiala pentru organism, fiindca ne permite sa ne reglam temperatura si fiindca favorizeaza eliminarea toxinelor, odata cu apa.

Transpiratia are un puternic gust sarat

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iti poti da seama daca transpiratia ta este sarata in special atunci cand transpiri pe frunte, la linia parului sau in zona gurii. Gustul sarat semnifica un nivel scazut de sodiu si potasiu in organism. Asadar, daca observi acest aspect al transpiratiei tale, afla de la medicul tau daca este necesar sa iti modifici dieta sau sa iei cateva suplimente alimentare.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0