Ce iti poate spune transpiratia despre sanatatea ta

Transpiratia poate transmite informatii importante despre sanatatea ta, atat in ceea ce priveste cantitatea de apa eliminata, cat si a compozitiei chimice: electroliti, minerale, proteine. Asadar, nu iti urmari transpiratia doar atunci cand faci sport, ca o dovada a efortului fizic, ci si in viata de zi cu zi. 

Corpul uman are aproximativ 2 - 4 milioane de glande sudoripare găsite pe tot corpul, cu excepția unghiilor, urechilor și buzelor.

Corpul pare să elimine prin transpiratie materiale toxice, precum metalele grele și bisfenolul A (BPA), o substanță chimică găsită în plastic, de exemplu. Dar nu există dovezi că eliminarea prin transpirație a acestor toxine ar îmbunătăți neaparat sănătatea.  Ficatul și rinichii elimină mult mai multe toxine decât glandele sudoripare.

Insa transpiratia poate fi un simptom important care "vorbeste" despre sanatatea ta. Iata cateva exemple:

 

Transpiratia are un miros neplacut

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
 

Cauza transpiratiei cu un miros neplacut este prezenta bacteriilor la nivelul glandelor sebacee. Incearca in primul rand sa reduci stresul din viata ta de zi cu zi, fiindca transpiratia cauzata de stres este diferita de transpiratia cauzata de supraincalzirea organismului. 

Cand esti stresat, indiferent de cauza, ca si atunci cand ai un atac de panica sau o stare de anxietate, transpiratia este produsa de glandele apocrine si contine, pe langa apa si grasime, proteine si bacterii.

Transpiri prea mult

Un studiu realizat in Japonia in 2010 a aratat ca persoanele cu o conditie fizica mai buna transpira mai mult si mai repede, fiindca organismul lor este mai sanatos si isi indeplineste mai corect functia de reglare a temperaturii.

Insa, daca transpiratia ta depaseste limitele normale, ai mereu hainele umede in zona axilelor sau a spatelui, transpiri frecvent la ceafa sau in zona lombara, poti suferi de hiperhidroza, o afectiune medicala pe care trebuie sa o investighezi impreuna cu un medic.

De asemenea, schimbarile hormonale cum sunt cele produse in perioada menopauzei, precum si afectiunile endocrinologice pot favoriza transpiratia excesiva, mai ales pe timpul noptii, afectand calitatea somnului. Problemele de natura  hormonala care  pot cauza transpirație excesivă pe timp de noapte includ:

  • instalarea menopauzei
  • valori scazute ale testosteronului
  • sindromul carcinoid
  • hipertiroidismul 

Insa condițiile hormonale  care pot provoca transpiratia se asociaza si cu o serie de simptome,precum

  • modificări inexplicabile ale greutății
  • modificări ale dispozitiei si nivelului de energie
  • durerile de cap
  • disfuncție sexuală
  • modificările de ciclu menstrual

 

Transpiri prea putin sau aproape deloc

 Afectiunea opusa hiperhidrozei este anhidroza sau hipohidroza- cand transpiri putin, dar nu suficient in raport cu efortul sau caldura la care esti expus. Riscul este supraincalzirea organismului. Daca nu transpiri aproape deloc, chiar si atunci cand faci efort sustinut, mergi la un medic pentru a investiga cauza acestei situatii. Cel mai frecvent motiv pentru lipsa transpirației în timpul unui antrenament poate fi  deshidratarea înainte de antrenament. Și întrucât transpirația este în primul rând compusă din apă, dacă nu ai suficientă cantitate poate însemna că corpul tău este incapabil să transpire.

Transpiratia este un proces fiziologic esential pentru organism, fiindca ne permite sa ne reglam temperatura.

Cauzele  cunoscute ale anhidrozei sau care se pot insoti si de acest simptom, pot fi

  • Leziuni ale pielii cauzate de arsuri,
  • Radioterapie
  • Boli de înfundare a porilor, cum ar fi psoriazisul.
  • Deteriorarea glandelor sudoripare prin intervenții chirurgicale, traume sau formarea cicatricilor.
  • Leziuni nervoase cauzate de diabet, alcoolism și sindromul Guillain-Barre.
  • Traumatisme ale nervilor  care controlează transpirația.
  • Sindromul Ross, o tulburare rară a transpirației asociată cu absența reflexului și a pupilei tonice (o tulburare care afectează pupila ochiului).
  • Amiloidoza, un grup de boli în care unul sau mai multe sisteme de organe acumulează depozite de proteine ​​anormale cunoscute sub numele de amiloid.
  • Neuropatie autonomă diabetică, în care transpirația se pierde din cauza deteriorării sistemului nervos din cauza glucozei slab controlate.
  • Abuzul de alcool pe termen lung, care poate duce la neuropatie alcoolică.
  • Sindromul Sjogren, o tulburare cronică a sistemului imunitar asociat cu uscaciunea generala( dar in special a  ochilor si gurii)
  • Cancerul pulmonar, care poate provoca anhidroză pe o parte a corpului și transpirație excesivă (hiperhidroză) pe de altă parte.
  • Sindromul Horner, cauzat de afectarea sistemului nervos simpatic de la nivelul gâtului.
  • Traumatismul glandelor sudoripare.
  • Scleroza sistemică sau sclerodermia, un grup de boli rare autoimune cronice, progresive, în care țesuturile conjunctive și pielea se întăresc și se strâng.
  • Conductele glandei sudoripare înfundate din cauza pielii moarte sau a infecțiilor bacteriene.
  • Boală grefă contra gazdă, în care celulele imune de la un donator de măduvă osoasă atacă celulele sudoripare ale beneficiarului transplantului de măduvă osoasă.

 

Anhidroza poate fi, de asemenea, un simptom al deshidratării severe, care apare atunci când corpul pierde mai multe lichide decât intră sau poate fi indusa de medicamente.

Tratamentul pacienților cu anhidroză depinde de cauză.

Pentru cei cu tulburări moștenite, nu există niciun remediu și este o problemă pe tot parcursul vieții. Pentru cei cu anhidroză dobândită, rezultatele se pot îmbunătăți odată cu ameliorarea stării primare sau eliminarea medicamentului cauzator.

Cateva remedii pot ajuta, in special pe cei cu hipohidroza:

  • Suplimente de ghimbir și boabe de soia: adăugarea acestora într-o dietă poate ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin și la sustinerea transpirației corecte.
  • Suc de castravete: Sucul de castravete poate îmbunătăți  transpirația prin creșterea hidratării.

Transpiratia are un puternic gust sarat

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iti poti da seama daca transpiratia ta este sarata in special atunci cand transpiri pe frunte, la linia parului sau in zona gurii. Gustul sarat semnifica un nivel scazut de sodiu si potasiu in organism. Asadar, daca observi acest aspect al transpiratiei tale, afla de la medicul tau daca este necesar sa iti modifici dieta sau sa iei cateva suplimente alimentare.

In  fibroza chistică, compusii din sare nu circula așa cum se întâmplă în mod normal prin celulele care acoperă conducta sudoripară. Deoarece sodiul și clorura se deplasează împreună ca o moleculă, sodiul / sarea se elimină prin transpirație. Acest lucru face sudoare foarte sărată, deși nu este groasă și lipicioasă ca alte secreții intalnite in fibroza chistica( cum ar fi mucusul). De asemenea, a fost descris un semn caracteristic al fibrozei chistice la copii.

Pielea excesiv de sărată poate de asemenea, sa fie un semn de deshidratare. 

O alta situatie care poate da informatii pretioase despre starea ta de santate poate fi transpiratia pe timpul noptii despre care poti citi aici 

Daca iti doresti sa te programezi la o consultatie dermatologica nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME. 

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0