7 teste de screening esențiale pentru bărbați

Măsurarea tensiunii arteriale, PSA și examenul clinic al prostatei, colonoscopia, testul pentru testosteron, determinarea glicemiei, măsurarea colesterolului și screeningul pentru glaucom sunt teste pe care bărbații e bine să le facă, mai ales după ce trec de 35 de ani.

Măsurarea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială trebuie verificată cel puțin o dată la doi ani. Dacă numărul de sus (numărul sistolic) este de la 120 la 129 mm Hg, iar numărul de jos (numărul diastolic) este mai mic de 80 mm Hg, ar trebui ca tensiunea să fie verificată în fiecare an. Dacă ai diabet zaharat, boli de inimă, probleme cu rinichii sau alte afecțiuni, poate fi necesar să îți verifici tensiunea arterială mai des.

Dacă numărul de sus este de 130 sau mai mare sau numărul de jos este de 80 sau mai mare, urmează recomandările medicului în ceea ce privește reglarea tensiunii arteriale. De obicei, se indică o dietă cu mai puțină sare, renunțarea la fumat, exercițiu fizic regulat, iar în unele cazuri e nevoie și de medicație. Hipertensiunea arterială necontrolată poate duce la complicații, cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral, anevrismul, insuficiența cardiacă, demența sau sindromul metabolic.

PSA și examenul clinic al prostatei

În ceea ce privește analizele pentru prostată, poate fi nevoie de: examinare digitală rectală, urocultură (analiză de urină), cistoscopie, ecografie abdominală, ecografie prostatică transrectală, PSA, RMN și CT.

Analiza PSA măsoară nivelul antigenului specific prostatic (PSA) din sângele unui bărbat, valorile crescute sugerând în general prezența cancerului de prostată (cu cât nivelul PSA este mai ridicat, cu atât prezența cancerului este mai probabilă). Autoritățile de sănătate europene recomandă ca testul PSA să fie utilizat la bărbații trecuți de 50 de ani fără risc de cancer la prostată și la cei trecuți de 45 de ani care au un istoric familial de cancer de prostată.

Colonoscopia

Cunoscută și sub denumirea de endoscopie digestivă inferioară, colonoscopia este metoda de diagnostic folosită pentru depistarea anumitor modificări sau anomalii la nivelul intestinului gros sau al rectului. Procedura presupune introducerea unui tub flexibil, dotat cu cameră video, prin rect, în intestinul gros, prin care medicul observă interiorul întregului colon.

Colonoscopia se recomandă ca metodă de screening pentru a detecta din timp afecțiunile intestinului gros precum bolile inflamatorii sau cancerul de colon, mai ales la persoanele cu istoric familial pentru aceste afecțiuni, dar și în cazul în care apar simptome de boli intestinale și valorile unor markeri tumorali sunt modificate.

Pentru un colon sănătos se recomandă hidratarea corespunzătoare (2 litri de apă zilnic), o alimentație care să conțină legume și fructe proaspete și consumul cât mai rar de carne roșie.

Testul pentru testosteron

E posibil să ai nevoie de acest test dacă prezinți simptome ale nivelurilor anormale de testosteron: forță sexuală scăzută, cu dificultăți de a obține o erecție, dezvoltarea țesutului mamar, probleme de fertilitate, pierderea părului, oase fragile, pierderea masei musculare. Pentru test se va preleva o probă de sânge dintr-o venă din braț, folosind un ac mic. După introducerea acului, o cantitate mică de sânge va fi colectată într-o eprubetă.

Nivelurile prea mari de testosteron pot însemna o tumoare în testicule sau în glandele suprarenale, cele care ajută la controlul ritmului cardiac, al tensiunii arteriale și al altor funcții corporale. Nivelurile scăzute de testosteron pot însemna o boală genetică sau cronică ori o problemă cu glanda pituitară, cea care controlează multe funcții, inclusiv fertilitatea.

Determinarea glicemiei

Valorile normale ale glicemiei (zahărul din sânge) se situează sub 100 mg/dl, pe stomacul gol. O glicemie crescută semnalează de obicei prezența diabetului zaharat, o boală care, diagnosticată, poate fi ținută sub control, dar care poate produce daune grave organismului dacă nu este detectată și controlată. Pentru a afla valorile glicemiei se va face o analiză de sânge, de obicei când se efectuează analizele de sânge anuale.

Dacă ai diabet, respectă recomandările medicului în ceea ce privește testarea glicemiei, alimentația și stilul de viață. Zahărul din sânge trebuie testat regulat la diabetici, lucru care se poate face inclusiv la domiciliu cu ajutorul unui glucometru sau al testelor de glicemie.

Măsurarea colesterolului

Vârsta inițială recomandată pentru screeningul colesterolului este de 35 de ani la bărbații fără factori de risc cunoscuți pentru bolile coronariene. Odată ce screening-ul colesterolului a început, trebuie verificat la fiecare 5 ani în cazul în care valorile sunt normale. 

Colesterolul va fi testat mai devreme de 5 ani dacă apar schimbări în stilul de viață, cum ar fi creșterea în greutate sau instalarea unei boli. În cazul în care colesterolul este mărit și ai și diabet, boli de inimă, probleme cu rinichii sau alte afecțiuni, este necesar să îți verifici valorile anual sau chiar mai des, urmând recomandările medicului.

Pentru a menține un nivel sănătos al colesterolului, redu consumul de grăsimi animale și de grăsimi trans (margarină, produse de patiserie), mănâncă mai multe legume, leguminoase și fructe și mai puțin zahăr. Poți încerca și un supliment alimentar pe bază de drojdie de orez roșu și astaxantină, care să contribuie la menținerea nivelului normal de colesterol.

Screening pentru glaucom

Glaucomul este o boală care provoacă atrofierea nervului optic și una dintre cele mai comune cauze ale pierderii vederii la persoanele de peste 60 de ani. Pentru a pune diagnosticul de glaucom, medicul oftalmolog poate să efectueze mai multe teste, cum ar fi măsurarea tensiunii intraoculare, testarea deteriorării nervului optic, verificarea zonelor în care pacientul și-a pierdut vederea, dacă este cazul, măsurarea grosimii corneene și inspectarea unghiului de drenaj. 

Până la 55 de ani, se recomandă ca examenul oftalmologic să se facă o dată la doi ani, iar după vârsta de 55 de ani, o dată pe an. Dacă ești diagnosticat cu glaucom, oftalmologul te va chema la control la 3-6 luni. Daunele produse de glaucom sunt permanente, deoarece boala nu este reversibilă, însă intervențiile chirurgicale de ultima generație pot ajuta la stoparea unor eventuale deteriorări ale ochiului.

Pentru o vedere sănătoasă, consumă legume frunzoase, pește gras, ouă, nuci, ia în calcul un supliment alimentar pe bază de luteină și zeaxantină, nu fuma și poartă ochelari de soare cu filtru UVA și UVB. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medline Plus - Health screenings for men ages 40 to 64
https://medlineplus.gov/ency/article/007465.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0