5 semne care anunta travaliul

In toate cele 9 luni de sarcina, viitoarele mamici se gandesc, inevitabil, sa momentul nasterii. Daca esti la prima nastere, iti este foarte greu sa iti imaginezi travaliul care preceda nasterea.

Exista momente in care ai contractii slabe si poti avea falsa impresie ca urmeaza sa nasti. Exista insa 5 semne care anunta inceperea travaliului si care nu trebuie, sub nicio forma, ignorate:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

1. Ruperea apei

Ai vazut in filme femei carora li s-a rupt apa si iti imaginezi ca este un moment in care apa tasneste dintre picioarele tale? Ei bine, te inseli. In jur de 8% dintre femei experimenteaza un asemenea moment pentru ca, de regula, capul fatului blocheaza lichidul amniotic, nepermitandu-i sa curga siroaie.

Asadar, e posibil sa simti o mica scurgere in momentul in care incepe travaliul. Mai bine de 80% dintre femei experimenteaza “ruperea apei” cu cel mult 12 ore inainte de travaliul propriu-zis.

2. Contractiile puternice

In ultimele saptamani de sarcina apar tot felul de contractii de slaba intensitate, insa inainte si in timpul travaliului, contractiile sunt multi mai intense. Deshidratarea si foamea accentueaza contractiile, asa ca nu uita sa bei si sa mananci bine.

Adevaratele contractii, care anunta inceperea travaliului, sunt intense si devin din ce in ce mai dese. Acestea nu isi pierd deloc din intensitate, asa cum se intampla in cazul contractiilor banale. Durata contractiilor devine din ce in ce mai mare, in timp ce perioada dintre doua contractii devine din ce in ce mai scurta pe masura ce nasterea se apropie.

3. Observi aparitia unei secretii

In timpul sarcinii, colul uterin sta inchis pentru ca fatul sa fie protejat. Pe masura ce se apropie travaliul insa, colul uterin, cunoscut si sub denumirea de cervix, incepe sa se dilate, pregatindu-se pentru nastere. Asadar, secretiile din interiorul colului uterin sunt eliberate. Este vorba despre o cantitate care nu depaseste continutul unei lingurite. Secretia poate contine sange. Din momentul aparitiei acestei secretii, travaliul poate aparea in cateva ore, zile sau chiar saptamani.

4. Te deranjezi la stomac

Toti muschii corpului se relaxeaza pentru a pregati corpul pentru nastere, iar asta inseamna ca si intestinele se relaxeaza. La inceputul travaliului se elibereaza prostaglandine, o serie de hormoni care ajuta la relaxarea colului uterin. Acesti hormoni stimuleaza intestinele si provoaca aparitia diareei.

5. Dureri de spate intense

Femeile resimt dureri in zona spatelui pe intreaga perioada a sarcinii, insa atunci cand durerea devine de-a dreptul acuta, inseamna ca travaliul a inceput. Durerile apar pentru ca, atunci cand se pregateste sa vina pe lume, fatul se aseaza intr-o pozitie in care craniul sau apasa pe coloana vertebrala a mamei, iar de aici durerile puternice de spate.

Ce e de facut in momentul in care incepe travaliul

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In primul rand, suna-l pe tatal copilului daca acesta nu este cu tine. Apoi, pregateste-ti bagajul pentru spital fara a intra in panica si anunta-ti medicul, sau pe asistenta acestuia, ca travaliul a inceput. Apoi, hotaraste-te cu ce pleci la spital. Daca esti singura acasa, comanda-ti rapid un taxi, nu astepta pe nimeni sa vina sa te ia. Pe drumul catre spital, noteaza-ti durata si intensitatea contractiilor pentru a i le comunica asistentei care va avea grija de tine. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0