Retinopatia diabetica: ce trebuie sa stii despre aceasta complicatie a diabetului

Pe lunga lista a complicatiilor pe care le poate avea diabetul zaharat se afla si retinopatia diabetica.

Retinopatia diabetica este o deteriorare a retinei, cauzata de complicatiile diabetului, iar aceasta poate duce, in cele din urma, la orbire. Retinopatia diabetica, potrivit statisticilor, afecteaza 50- 85% dintre persoanele cu diabet zaharat. Boala este cauzata de deteriorarea sau lezarea vaselor de sange ale tesutului sensibil la lumina, situat in spatele ochiului (retina). Aceste probleme ale vaselor de sange pot fi clasificate astfel:

 • vase de sange care sunt sparte (din care sangele se scurge);
 • vase de sange inchise;
 •  vase de sange noi, care sunt mai slabe.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La inceput, retinopatia diabetica poate sa nu provoace niciun simptom, ci doar probleme de vedere usoare. Cand sangerarea are loc in retinopatia diabetica proliferativa, pacientii descriu simptomele ca si cand ar avea multe panze de paianjen in campul lor vizual, cu vedere incetosata, neclara. In cele din urma, ea poate cauza orbirea.

Boala se poate instala la orice persoana care are diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Cu cat o persoana are diabetul de mai mult timp si cu cat mai putin si-a tinut sub control glicemia (concentratia de glucoza in sange), cu atat are mai multe sanse sa dezvolte aceasta complicatie a diabetului, care afecteaza ochii.

Tipuri de retinopatie diabetica

In timp, daca exista prea multa glucoza in sangele pacientului, aceasta poate duce la blocarea vaselor mici de sange care hranesc retina, oprind alimentarea ei cu sange. Drept rezultat, ochiul incearca sa creeze noi vase de sange, dar acestea nu se dezvolta in mod corespunzator si se pot sparge sau perfora cu usurinta. Exista doua tipuri de retinopatie diabetica:

1. retinopatia diabetica non-proliferativa - in aceasta forma a bolii, noile vase de sange nu se dezvolta, nu prolifereaza.

2. retinopatia diabetica proliferativa (avansata) - vasele de sange afectate se inchid, provocand cresterea unor vase noi, anormale, in retina, din care sangele se scurge in vitros.

Simptome in retinopatia diabetica

Medicii spun ca, in primele etape ale retinopatiei diabetice, este posibil ca pacientii sa nu aiba simptome. Pe masura ce boala progreseaza, simptomele retinopatiei diabetice pot include:

 • pete sau puncte sau linii intunecate care „plutesc“ in campul vizual al pacientului (asa-numitii „floaters“ sau miodezopsii);
 • vedere neclara
 • vedere poate varia, adica persoana are perioade in care vede mai clar si perioade in care vede incetosat;
 • este afectata capacitatea de a vedea culorile
 • apar zone intunecate sau zone goale in campul vizual;
 • pierderea vederii.

De obicei, retinopatia diabetica afecteaza ambii ochi.

Factorii de risc in retinopatia diabetica

Orice persoana cu diabet poate dezvolta la un moment dat retinopatie diabetica. Riscul de a dezvolta aceasta afectiune oculara poate creste, ca rezultat al:

 • duratei diabetului - cu cat pacientul sufera de mai multi ani de diabet, cu atat este mai mare riscul sa faca retinopatie diabetica;
 • glicemiei necontrolata;
 • hipertensiunii arteriale;
 • colesterolului marit;
 • sarcinii;
 • fumatului.

Complicatii

Retinopatia diabetica implica cresterea anormala a vaselor de sange in retina. Complicatiile pot duce la probleme grave de vedere, cum ar fi:

 • hemoragia vitreana - noile vase de sange pot sa sangereze in interiorul substantei (cu aspect de jeleu) care umple centrul ochiului (vitros); daca volumul de sange este mic, pacientul poate sa vada doar cateva puncte intunecate mici. In cazuri severe, sangele poate umple cavitatea (vitrosul care reprezinta aproximativ 80% din volumul ochiului) si poate bloca complet vederea.
 • dezlipirea de retina - vasele de sange anormale asociate cu retinopatia diabetica stimuleaza cresterea tesutului cicatricial, care poate indeparta (desprinde) retina de partea din spate a ochiului.
 • glaucomul - vasele de sange noi pot creste sau se pot dezvolta in partea din fata a ochiului si pot afecta fluxul normal de lichid din interiorul ochiului, provocand aparitia presiunii in ochi (glaucom). Aceasta presiune oculara poate deteriora nervul care transmite imaginile de la ochi la creier (nervul optic).
 • orbirea - in cele din urma, retinopatia diabetica, glaucomul sau ambele pot duce la pierderea completa a vederii.

Ce pot face pacientii cu diabet?

1. Preventia este esentiala, trebuie sa tina sub control glicemia, tensiunea arteriala, nivelul lipidelor si sa renunte la fumat.

2. Sa mearga la controale medicale regulate si sa adopte o dieta sanatoasa si echilibrata.

3. Sa stie care sunt optiunile lor de tratament, in cazul retinopatiei diabetice: tratamentele cu laser, injectiile cu steroizi in interiorul cavitatii vitreene; tratamente anti-vasculare ce vizeaza factorul endotelial de crestere vasculara si interventiile chirurgicale.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0