Orbirea cauzata de retinopatia diabetica ar putea fi stopata

In cadrul unui studiu nou, oamenii de stiinta au putut sa restabileasca circulatia normala a sangelui in retina, iar astfel orbirea care este cauzata de retinopatia diabetica ar putea avea mari sanse sa fie tratata.

Cercetatorii de la Johns Hopkins au descoperit o cale de semnalizare a celulelor la soareci, care declanseaza pierderea vederii la pacientii cu retinopatie diabetica si ocluzia venoasa retiniana, afectiuni caracterizate de inchiderea vaselor de sange din retina, lucru care duce in cele din urma la orbire, scrie sciencedaily.com.

In experimentele care au suprimat factorul vascular de crestere endoteliala (VEGF sau vascular endothelial growth factor) in interiorul ochiului, cercetatorii au putut sa restabileasca fluxul sangvin normal in retina, oferind astfel un potential mijloc de a stopa sau chiar de a inversa orbirea cauzata de diabet.

In acest studiu, publicat in 21 septembrie 2017 in "Journal of Clinical Investigation Insight", cercetatorii de la Johns Hopkins au descoperit ca nivelurile crescute ale factorului vascular de crestere endoteliala din retina atrag globulele albe sangvine (leucocite) in retina, acolo unde acestea se lipesc bine de peretii vaselor de sange, intrerupand astfel circulatia sangelui.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Reducand factorul vascular de crestere endoteliala sau blocandu-l cu un anticorp, s-a observat ca globulele albe din sange se disipeaza, deschizand astfel vasele de sange inchise si restabilind circulatia sangvina in acea zona.

"Aceasta lucrare este deosebit de importanta deoarece ne ajuta sa explicam de ce retinopatia diabetica si ocluzia venoasa retiniana continua sa se agraveze pe parcursul vietii pacientului daca sunt lasate netratate", a declarat Dr. Peter Campochiaro, profesor de oftalmologie la Johns Hopkins Wilmer Eye Institute.

Inspiratia pentru acest studiu a venit de la observatiile facute in studiile clinice pentru ranibizumab, un medicament creat pentru a bloca factorul vascular de crestere endoteliala in cazul pacientilor cu retinopatie diabetica si cu ocluzie venoasa retiniana. Oamenii de stiinta au observat ca dupa ce factorul vascular de crestere endoteliala a fost suprimat, afectiunile pacientilor nu doar ca s-au imbunatatit, dar tratamentul a imbunatatit circulatia sangelui catre parti ale retinei care erau blocate anterior din acest punct de vedere.

Pana acum, specialistii credeau ca aceasta boala provoca moartea vaselor de sange si, prin urmare, era ireversibila. Pentru a investiga mai in profunzime, Dr. Peter Campochiaro a ales sase soareci modificati genetic pentru a le stimula factorul vascular de crestere endoteliala atunci cand li se administra un anumit medicament, numit doxiciclina. Dupa trei zile de exces al factorului vascular de crestere endoteliala, echipa de cercetatori a observat o aglomerare letala a globulelor albe sangvine care se "colectau" in vasele de sange ale retinei. Cercetatorii au oprit apoi "alimentarea" factorului vascular de crestere endoteliala in cazul acestor soareci si, dupa 17 zile, au descoperit ca aglomerarile de leucocite s-au destramat si ca circulatia sangvina a revenit la normal in retina, desi initial fusese intrerupta.

"Ar fi util sa putem sa blocam factorul vascular de crestere endoteliala in toate stadiile bolii si nu doar in etapele tarzii ale acesteia, atunci cand pacientii sunt simptomatici. Cu toate acestea, acest lucru nu este practic cu abordarile noastre actuale, care necesita injectarea proteinelor anti-VEGF in ochi, la fiecare 4-6 saptamani", mai spune Dr. Campochiaro.

 

 


Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0