Tulburarea narcisica de personalitate

Tulburarea narcisica de personalitate este caracterizata printr-un model de grandiozitate (fantezie sau comportament real), o nevoie coplesitoare de admiratie si, de obicei, o lipsa totala de empatie fata de ceilalti.

Persoanele care sufera de aceasta tulburare considera adesea ca sunt de o importanta primordiala in viata tuturor celor cu care se intalnesc. In timp ce acest model de comportament poate fi potrivit pentru un rege din secolul al XVI-lea, in general este considerat inadecvat pentru majoritatea oamenilor obisnuiti de astazi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Persoanele cu tulburare narcisica de personalitate au adesea atitudini snobiste, dispretuitoare sau superioare. De exemplu, un individ cu aceasta tulburare se poate plange de o "grosolanie" sau de o "prostie" a unui chelner neindemanatec sau poate incheia o evaluare medicala cu o evaluare condescendenta a medicului.

O tulburare de personalitate este un model durabil al experientei si comportamentului interior care se abate de la norma culturala. Modelul este vazut in doua sau mai multe dintre urmatoarele domenii: cognitia, sentimentele, functionarea interpersonala sau controlul impulsurilor.

Modelul de durata este inflexibil si raspandit intr-o gama larga de situatii personale si sociale. Aceasta conduce, in mod obisnuit, la o afectare semnificativa a spatiului social, muncii sau altor arii de functionare. Modelul este stabil si de lunga durata, iar debutul acestuia poate fi urmarit pana la varsta de adult tanar sau chiar pana in adolescenta.

Simptome

Pentru ca o persoana sa fie diagnosticata cu tulburare narcisica de personalitate (TNP), ea trebuie sa indeplineasca cinci sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

 • Are un sentiment grandios de auto-importanta (de exemplu, isi exagereaza realizarile si talentele, se asteapta sa fie recunoscuta ca fiind superioara fara sa aiba realizari corespunzatoare)
 • Este preocupata de fantezii de succes nelimitat, putere, stralucire, frumusete sau iubire ideala
 • Considera ca este "speciala" si unica si poate fi inteleasa sau se poate asocia doar cu alti oameni (institutii) tot “speciali” sau cu un statut ridicat
 • Are nevoie de admiratie excesiva
 • Are un sentiment foarte puternic ca i se cuvine totul (de exemplu, are asteptari nerezonabile legate de un tratament deosebit de favorabil sau de respectarea automata a asteptarilor sale)
 • Ii exploateaza pe ceilalti (de exemplu, profita de ceilalti pentru a-si atinge propriile scopuri)
 • Lipsa empatiei, nu doreste sa recunoasca sau sa se identifice cu sentimentele si nevoile celorlalti
 • Este adesea invidioasa pe altii sau crede ca altii o invidiaza
 • Afiseaza regulat comportamente sau atitudini arogante

 

Deoarece tulburarile de personalitate descriu modele de comportament de lunga durata, ele sunt cel mai adesea diagnosticate la varsta adulta, pentru ca un copil sau un adolescent este in continua dezvoltare si maturizare si are schimbari de personalitate.

TNP este mai prevalenta la barbati decat la femei si se crede ca apare in aproximativ 6% din populatia generala, potrivit unei noi cercetari.

La fel ca majoritatea tulburarilor de personalitate, TNP va scadea de obicei in intensitate odata cu varsta. Multe persoane care se confrunta cu cateva dintre cele mai extreme simptome le au de obicei pana la 40 sau 50 de ani.

Cauze si tratament

Cercetatorii de astazi nu stiu ce cauzeaza aceasta afectiune. Exista totusi multe teorii cu privire la posibilele cauze ale tulburarii narcisice de personalitate.

Majoritatea profesionistilor se folosesc de un model biopsihosocial de cauzalitate - adica cauzele sunt probabil datorate:

 • Factorilor biologici si genetici
 • Factorilor sociali (cum ar fi modul in care o persoana interactioneaza in dezvoltarea timpurie cu familia si prietenii si cu alti copii)
 • Factorilor psihologici (personalitatea si temperamentul persoanei, modelate de mediul ei si abilitatile invatate pentru a face fata stresului)

 

Acest lucru sugereaza ca nu doar un singur factor este responsabil - mai degraba, natura complexa si probabil intersectata a tuturor celor trei factori care sunt foarte importanti.

Daca o persoana are aceasta tulburare de personalitate, cercetarile sugereaza ca exista un risc usor crescut pentru ca aceasta tulburare sa fie "transferata" si copiilor sai.

Tratamentul tulburarii narcisice de personalitate implica de obicei psihoterapie pe termen lung cu un terapeut care are experienta in tratarea acestui tip de tulburare de personalitate (prin terapie individuala sau de grup).

Medicamentele pot fi, de asemenea, prescrise pentru a ajuta in cazul tulburarilor specifice si simptomelor debilitante.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0