Mersul la doctor cu copilul – cum tratezi situatia

Vizita la medic cu copilul poate fi o adevarata provocare pentru mamici, care adesea nu stiu cum sa procedeze pentru a face situatia cat mai usor de suportat pentru toate partile implicate – copil, medic si parinte.

Fie ca mergi la medic pentru un control de rutina, fie ca este vorba despre o situatie putin mai complicata, copilul poate fi speriat si poate avea reactii greu de controlat, pe care e bine sa le stii.

Ce il inspaimanta, de fapt, pe copil atunci cand trebuie sa mearga la medic?

Teama de separare – in special copiii mai mici de 7 ani se tem ca vor fi separati de parinti in timpul examenului medical asadar nu ar putea sa se mai simta protejati de acestia.

Teama de durere – copiii se tem si de durerile pe care le poate implica un control medical. Injectiile, dar si unele analize pot fi dureroase, iar copilul poate capata o teama accentuata datorita durerii resimtite uneori in timpul consultului medical.Copiii pot avea senzatia ca durerea pe care o implica uneori mersul la medic este o pedeapsa pentru momentele de "necumintenie".

Teama de medic – un copil obisnuit sa i se vorbeasca mereu frumos si sa fie ocrotit se poate speria de un medic sau asistent medical mai grabit si concentrat pe ceea ce face dar poate avea si senzatia ca medicul poate vedea in interiorul lui, toate acele lucruri pe care mami si tati nu le vad sau nu le stiu.  

Teama de necunoscut – copiii ca si adultii se pot simti anxiosi in fata necunoscutului, este destul de greu si pentru unii si pentru ceilalti sa se confrunte cu ceea ce nu stiu inca despre corpul lor, despre eventualele pericole care vizeaza sanatatea si buna functionare a individului.

Cum poti ajuta copilul sa depaseasca temerile legate de medici si spitale

Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a combate sau macar reduce temerile celui mic:

Discuta cu el inainte de a pleca de acasa – nu iti lua copilul prin surprindere cu o vizita neprogramata la medic. Vorbeste cu el inainte de a pleca de acasa, spune-i unde mergeti si povesteste-i despre vizita la medic abordand o atitudine  pozitiva dar onesta. Este inutil sa-i mintim sau pacalim, asta ii va face sa-si piarda increderea si in noi si in medici. 

Daca cel mic este bolnav si scopul vizitei este diagnosticarea, explica-i ca trebuie sa mergeti la medic pentru ca acesta sa depisteze problema pe care o are, iar apoi sa o trateze. In cazul vaccinurilor sau interventiilor mai dureroase trebuie sa stie pentru a putea sa se obisnuiasca cu gandul. De asemenea poate fi util sa dezvoltati strategii de genul numaratorii: " Te va durea doar pana numaram de la 1 la 5 sau 6 sau 7. Numarand impreuna cu el ii dati siguranta ca durerea nu este eterna, ca poate face fata, va plange mai putin si se va putea sprijini pe tine.

Daca este vorba despre un control de rutina, explica-i celui mic ca acest control ajuta medicul sa monitorizeze cresterea si evolutia sa si ca nu implica nicio analiza sau procedura dureroasa. Specifica faptul ca toti copiii sanatosi merg la medic pentru un asemenea control.

 

Elimina temerile celui mic, una cate una – intreaba-l pe cel mic care sunt temerile sale cu privire la vizita la medic si empatizand cu spaima lui incearca sa-i atenuezi nelinistea. Incearca, de asemenea, sa il faci pe cel mic sa nu se simta vinovat pentru ca merge la medic.

Este esential sa nu il ameninti pe cel mic cu mersul la medic atunci cand face un lucru gresit sau cand este obraznic. Multi copii sunt amenintati cu medicul atunci cand fac ceva gresit, de aceea foarte multi micuti asociaza doctorul cu ceva rau.

Gaseste un medic cu care cel mic sa rezoneze – incearca sa gasesti un medic pediatru cu care cel mic sa se simta in siguranta. Astfel, vei reusi sa ii reduci acestuia teama de doctor.

Joaca-te cu cel mic de-a doctorul – joaca-te cu copilul tau, inca de cand este foarte mic, de-a doctorul. Astfel, acesta va lua aceasta activitate in joaca si va fi mult mai relaxat cu privire la vizita la medic. In timpul jocului pe roluri, consulta-l pe cel mic, prefa-te ca ii faci o injectie si invita-l sa procedeze la fel. In acest fel, cel mic se va obisnui cu aceste proceduri medicale si va coopera mai bine. Poti face acest lucru si cu joaca de-a mersul la stomatolog.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0