Iritația penisului: din ce cauze apare și cum se tratează

Despre iritația penisului
Cauzele iritației penisului
- Psoriazisul inversat
- Eczema
- O reacție alergică
- Bolile cu transmitere sexuală
Herpesul genital
Sifilisul
Gonoreea
Scabia
Pediculoza pubiană
Molluscum contagiosum
Virusul HPV 
SIDA
- Balanita și balanopostita
- Infecțiile fungice
- Fricțiunea
- Lichenul scleros
- Boala Peyronie
- Firele de păr crescute sub piele
- Anumite medicamente
Iritația penisului la copii
Cum se tratează iritația penisului
- Tratament medicamentos și local
- Remedii pentru acasă
Cum se previne iritația penisului

Despre iritația penisului

Iritația penisului este o problemă neplăcută, însă extrem de frecventă, caracterizată de mâncărimi, inflamație și roșeață în zona inghinală. Această neplăcere poate apărea din mai multe cauze, cum ar fi o reacție alergică, o boală cu transmitere sexuală sau o altă afecțiune. În funcție de factorul determinant al iritației, pot apărea pete roșii sau albe în zona inghinală, inflamația prepuțului, mâncărimi și dureri. Pentru a afla cauza precisă și pentru a primi un tratament adecvat se recomandă un consult medical.

Cauzele iritației penisului 

Iritația penisului poate apărea din motive mai puțin îngrijorătoare, precum fricțiunea, o reacție alergică sau o eczemă, dar poate avea și cauze mai grave, care trebuie tratate cu maximă seriozitate, precum bolile cu transmitere sexuală.

Psoriazisul inversat

Deși psoriazisul poate fi observat mai ales la nivelul scalpului și al mâinilor, există și o formă a bolii numită psoriazis inversat, care poate să apară în zona inghinală, axilară, sub sâni și, în general, în zone în care pielea face pliuri, ceea ce duce la iritații severe. Este mai frecvent la persoanele supraponderale. 

Eczema

Iritația penisului poate fi provocată și de o eczemă în zona genitală, care este caraterizată de mâncărimi, cruste albe și pete roșii pe suprafața pielii. Eczema poate fi cauzată de purtarea materialelor sintetice sau prea aspre, de chimicalele din detergenți, de  transpirație, stres sau un sistem imunitar slăbit. Eczema nu este contagioasă.

O reacție alergică

Roșeața și mâncărimile penisului își pot face apariția în urma unei reacții alergice. Persoana poate fi alergică la anumite substanțe din săpunul folosit pentru igiena intimă, la spermicide sau la prezervative (latexul poate fi cauza unei alergii).

Bolile cu transmitere sexuală

Anumite boli cu transmitere sexuală, precum herpesul genital, sifilisul sau gonoreea pot cauza iritația și inflamația penisului și apariția petelor roșii, a mâncărimilor sau a unor vezicule. Din acest motiv, orice schimbare de acest gen la nivelul penisului trebuie discutată cu medicul.

Herpesul genital

Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală, cauzată de virusul herpes simplex și caracterizată de apariția unor vezicule dureroase pline cu lichid, care provoacă mâncărime și ulterior apariția unor cruste. Virusul rămâne în corp toată viața și se manifestă recurent mai ales în perioade de stres și de slăbire a sistemului imunitar.

Sifilisul

Boală cu transmitere sexuală cauzată de bacteria Treponema pallidum, sifilisul apare în zona prin care a pătruns bacteria respectivă (gura, zona genitală sau cea anală). Leziunile provocate de herpes dau iritații, inflamație și febră. 

Gonoreea

Gonoreea, boală cu transmitere sexuală cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae, tinde să infecteze zonele corporale care mențin căldură și umiditate (zona inghinală, ochii, gâtul). Simptomele manifestate de bărbați sunt roșeața și inflamarea penisului, durerea și inflamarea testiculelor, nevoia de a urina des și scurgerile colorate (gălbui, bej sau verzui) la nivelul penisului.

Scabia

Transmisă după contactul îndelungat cu pielea unei persoane infectate, în general în urma unui contact sexual, scabia sau râia provoacă mâncărimi intense, mai ales în timpul nopții. Scărpinarea zonelor duce de multe ori la iritații și leziuni. 

Pediculoza pubiană

Păduchii sunt organisme care trăiesc doar cu ajutorul altor organisme pe care le parazitează. Păduchii pubieni se transmit prin contact prelungit al pielii cu o persoană infectată (pentru că trăiesc atașați de firele de păr din zona inghinală) sau se pot lua de pe prosoape și lenjerie de pat infestată. Bărbatul care suferă de pediculoză pubiană va avea mâncărimi care vor duce la iritații și inflamații în zona genitală.

Molluscum contagiosum

Deși această infecție virală afectează în general pielea copiilor, în cazul adulților, Molluscum contagiosum implică mai ales organele genitale, drept care este considerată o boală cu transmitere sexuală. Această afecțiune conduce la apariția unor leziuni rotunde și ferme, de dimensiunea unor coșuri și de culoare alb-roz, care pot da iritații și inflamație.

Virusul HPV

 
 

În cazul bărbaților, infecția cu virusul HPV poate să nu vină cu niciun simptom sau poate să cauzeze apariția negilor genitali. Aceste veruci apar la nivelul penisului, scrotului și anusului și provoacă mâncărimi și iritații.

SIDA

SIDA, boala pe care o dezvoltă persoanele infectate cu virusul HIV, face ca acestea să fie afectate de o multitudine de alte boli și simptome, printre cele inițiale numărându-se și iritațiile pielii.

 
 

Balanita și balanopostita

Balanita reprezintă inflamația gandului penian, în timp ce balanopostita este un termen care definește inflamația și a glandului, și a prepuțului. Aceste probleme (cauzate de o infecție, o alergie, afecțiuni cronice ale pielii, diabet) pot afecta atât bărbații, cât și băieții. Suferinzii vor avea simptome precum usturimea și iritația penisului, înroșirea și inflamarea acestuia, apariția unui miros neplăcut în acea zonă și durere la urinare. 

Infecțiile fungice

Iritația penisului poate fi declanșată de o infecție fungică, precum cele cu Candida albicans sau cu Tinea cruris. Deși femeile sunt afectate mai frecvent de candidoză, aceasta poate apărea și la bărbați. Aceste infecții fungice dau mâncărime, iritație și o senzație de arsură în zona genitală. 

Fricțiunea

Orice tip de activitate care implică fricțiunea penisului poate să producă înroșire și durere (lenjeria intimă din material aspru, masturbarea, actul sexual prelungit).

Lichenul scleros

Lichenul scleros este o boală rară a pielii, de cauză necunoscută, care afectează frecvent organele genitale și zona anală. Duce la apariția unor pete albe la nivelul penisului, însoțite de mâncărime, roșeață, vezicule și chiar sângerare, dacă iritația este profundă.

Boala Peyronie

Această afecțiune de cauză necunoscută provoacă apariția unor cicatrice în țesutul din interiorul penisului, ceea ce îl face să se curbeze dureros când este erect.

 Firele de păr crescute sub piele

De obicei, firele de păr care cresc sub piele apar în zonele în care o persoană se rade sau se epilează, dar pot să-și facă apariția oriunde se află porțiuni cu păr, inclusiv în zona inghinală, cauzând mâncărimi, iritație și mici umflături care arată ca niște coșuri. De obicei, firele de păr crescute sub piele ies singure la un moment dat sau dacă pielea este masată ușor cu o perie, câteva zile la rând.

Anumite medicamente

Iritația penisului poate fi declanșată și de anumite medicamente. Medicația antiinflamatoare, antibioticele sau antialgicele pot afecta organele genitale cauzând inflamație, iritație și apariția unor vezicule.

Iritația penisului la copii

Iritațiile penisului la copii pot să apară din cauza scutecelor (dermatita de scutec) sau pot fi cauzate de eczeme, infecții fungice sau produse de îngrijire care conțin substanțe la care cei mici pot fi sensibili. De asemenea, băieții care nu sunt circumciși au un risc mai mare de balanită, care duce la apariția iritației penisului. Medicul poate recomanda ca tratament, în funcție de cauza iritației, creme grase, unguente antifungice sau antibiotice.

Cum se tratează iritația penisului

De fiecare dată când apar iritații sau alte neplăceri în zona penisului, e indicat un consult medical. Pe lângă tratamentul recomandat de doctor, se poate apela și la o serie de remedii la domiciliu, care să ușureze simptomele.

Tratament medicamentos și local

În funcție de cauza iritației, medicul va recomanda tratamentul potrivit. Acesta constă fie în antibiotice, fie în antifungice, fie în tratamente locale.

 • În caz de psoriazis inversat, tratamentul este dificil din cauza sensibilității pielii din acele zone. Unguentele cu corticosteroizi sunt considerate eficiente, o altă opțiune fiind cele cu calcipotriol sau antralină. Deoarece aceste tratamente pot avea efecte secundare, trebuie să se respecte întru totul recomandările medicului în ceea ce privește durata tratamentului și cantitatea de unguent aplicat.
 • Dacă iritația este cauzată de o eczemă, aceasta va fi tratată cu antihistaminice (difenhidramină, cetirizină) sau unguente cu hidrocortizon.
 • Când herpesul genital este cauza iritației penisului, e bine de știut că acesta nu se vindecă niciodată, dar fiecare episod se tratează eficient. Medicul va recomanda administrarea cât mai rapidă a unor medicamente antivirale, care să reducă simptomele, să grăbească vindecarea și să minimizeze recurențele.
 • În cazul în care iritația penisului este unul dintre simptomele date de sifilis, medicul va trata această boală. În general, se recomandă injecții cu penicilină, iar pentru cei alergici la penicilină se alege un antibiotic diferit (doxiciclină, azitromicină, ceftriaxonă).
 • Dacă infecția genitală este cauzată de gonoree, medicul va recomanda tratament cu antibiotice (ceftriaxonă, azitromicină, doxiciclină), sub formă de injecții sau pastile.
 • Dacă la baza iritației penisului stă scabia, tratamentul este disponibil doar cu prescripție medicală. Doctorul va recomanda unguente cu sulf sau permetrin, care trebuie întinse în general pe tot corpul. E posibil ca mâncărimea să nu se calmeze în timpul tratamentului, ci să mai dureze câteva săptămâni.
 • Când pediculoza pubiană este cauza iritației penisului, tratamentul se face cu soluții antiparazitare (permetrin, ivermectin).
 • Dacă iritația penisului este asociată cu prezența infecției Molluscum contagiosum, tratamentul se poate face prin crioterapie, laser și aplicarea unor soluții cu acid salicilic, retinoizi sau alte substanțe care ard excrescențele. 
 • Dacă verucile genitale cauzate de virusul HPV au determinat apariția iritației penisului, medicul va recomanda îndepărtarea lor prin crioterapie, excizie chirurgicală, electrocauterizare sau terapie cu laser.
 • Când iritația penisului este cauzată de balanită sau balanopostită, medicul va trata aceste probleme, în funcție de cauzele apariției lor, fie cu unguente cu corticosteroizi, fie cu antibiotice sau antifungice.
 • În cazul în care iritația este declanșată de prezența unei infecții fungice, tratamentul se face cu antifungice orale sau sub formă de cremă (clotrimazol, miconazol, nistatină).
 • Când cauza iritației penisului este lichenul scleros, soluțiile de tratament recomandate de medic includ corticosteroizi topici, terapie cu ultraviolete, medicamente imunomodulatoare sau îndepărtarea prepuțului (în cazurile severe).
 • Dacă iritația penisului este cauzată de boala Peyronie, aceasta nu se vindecă, dar se tratează cu verapamil sau interferon.

Remedii pentru acasă

 

 • Folosirea unor creme speciale pentru zona penisului, care să înlăture mâncărimea
 • Băile cu sare pot ușura disconfortul produs de mâncărimi
 • Aplicarea unui prosop în care se pun bucăți de gheață poate diminua iritația
 • Abstinența este recomandată în perioada tratamentului, până când starea de sănătate se îmbunătățește.

Cum se previne iritația penisului

 • Spală-te pe mâini înainte și după ce mergi la toaletă.
 • Spală zilnic zona inghinală cu apă și un săpun sau un gel de duș care să nu te usture, irite etc. Usucă bine cu un prosop penisul și în special vârful penisului înainte de a te îmbrăca.
 • Spală și usucă bine penisul după un act sexual sau după masturbare pentru a preveni iritațiile.
 • Dacă nu ai trecut printr-o intervenție chirurgicală de îndepărtare a prepuțului (ablație, circumcizie), trage de pielea care acoperă vârful penisului și spală bine zona de dedesubt în fiecare zi.
 • Folosește prezervativul pentru fiecare contact sexual, mai ales dacă ești la începutul unei relații și nu ați discutat despre sănătatea voastră sexuală sau dacă ai mai mulți parteneri.


 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Healthline - 11 Causes of Penis Irritation and What to Do About It
https://www.healthline.com/health/mens-health/penis-irritation
Web MD - Why Do I Have a Rash on My Penis?
https://www.webmd.com/sexual-conditions/rash-on-penis#1
Verywellhealth - An Overview of Genital Rashes
https://www.verywellhealth.com/genitals-and-common-skin-conditions-1069327
NHS - Balanitis
https://www.nhs.uk/conditions/balanitis/
Emedicinehealth - Crabs (Pubic Lice)
https://www.emedicinehealth.com/crabs/article_em.htm#what_are_crabs_pubic_lice
Mayo Clinic - Molluscum contagiosum
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/molluscum-contagiosum/symptoms-causes/syc-20375226
Dermnet NZ - Tinea cruris
https://dermnetnz.org/topics/tinea-cruris/
National Psoriasis Foundation - Inverse Psoriasis
https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/types/inverse
CDC - Scabies
https://www.cdc.gov/parasites/scabies/treatment.html 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0