Cum se modifică penisul odată cu vârsta

Vârsta își lasă amprenta asupra fiecărei părți a corpului, inclusiv a penisului. Începând cu 40 de ani, testiculele produc mai puțin testosteron, hormonul care ți-a ajutat penisul să crească în timpul pubertății și îți alimentează dorința sexuală. Scăderea testosteronului, împreună cu alte lucruri legate de îmbătrânire, pot schimba dimensiunea, forma și funcția acestui organ atât de important.

Ce face ca penisul să se schimbe odată cu vârsta?

De ce îmbătrânirea provoacă modificări ale penisului? Este adesea un rezultat al îmbătrânirii normale, în mare parte cauzat de:

•    scăderea fluxului sanguin cauzată de acumularea de plăci în artere și pierderea elasticității vaselor de sânge în tot corpul, pe măsură ce îmbătrânești
•    reducerea celulelor musculare netede din penis - acestea sunt în mare parte înlocuite cu celule de colagen, potrivit cercetărilor din Arab Journal of Urology
•    scăderea nivelului de testosteron - hormonul responsabil de dorința sexuală, starea de spirit pozitivă și multe funcții corporale. 

Durerea ascuțită și cronică a penisului poate indica o problemă care necesită asistență medicală. Dacă durerea apare la urinare, cauza poate include:

•    infecţie
•    pietre la rinichi sau vezica urinară
•    o boală cu transmitere sexuală
•    cancerul penisului
•    priapism (erecție care durează 4 sau mai multe ore)

Bolile organelor genitale masculine pot afecta funcțiile sexuale și urinare: importanța primelor la bărbații în vârstă nu trebuie neglijată.

  • O dermatoză primară (cum ar fi psoriazisul, dermatita seboreică, balanita Zoon, lichenul scleros sau carcinomul in situ) este adesea prezentă în cazurile de balanopostită nespecifică.
  • Circumcizia este indispensabilă în gestionarea bolilor penisului și preputului, inclusiv afecțiunilor dermatologice.
  • Leziunile penisului pre-maligne suspectate necesită evaluare dermatologică promptă.
  • Toate carcinomul cu celule scuamoase ale penisului (SCC) ar trebui să fie prevenite.

Pilozitatea din zonă albește

La fel ca și în alte zone, odată cu vârsta, părul tău pubian începe să devină grizonat. Ca și la părul de pe cap, celulele pigmentare din interiorul fiecărui folicul de păr pubian produc o substanță chimică numită melanină care conferă părului culoare - blond, șaten sau negru. Pe măsură ce îmbătrânești, celulele pigmentare mor, producția de melanină încetinește, iar părul pubian devine grizonat sau alb. Dacă părul de acolo devine grizonat la vârsta de 35 sau 65 de ani, acest lucru depinde foarte mult de genele pe care le-ai moștenit de la părinți.

Se micșorează

O schimbare care provoacă teamă! Micșorarea penisului se poate datora unor afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi hipertensiunea arterială sau vaselor de sânge înfundate (arterioscleroză), care reduc fluxul de sânge către acesta. Scăderea fluxului sanguin, împreună cu niveluri mai scăzute de testosteron, pot face acest organ mai mic. Adăugarea câtorva kilograme intensifică impresia că s-ar fi micșorat. Pliurile de grăsime abdominală ascund parțial penisul, făcându-l să pară mai mic decât este cu adevărat.

Se curbează

Ori de câte ori îți rănești penisul - indiferent dacă este vorba de sex dur, sport sau accident - se formează un țesut cicatricial. Până la 50 sau 60 de ani, poți avea suficientă acumulare de țesut cicatricial care să-ți determine curbarea penisului în timpul unei erecții. Afecțiunea este cunoscută sub numele boala Peyronie. Este adesea dureros și poate face sexul inconfortabil. Tratamentele sunt diverse și pot include chiar intervenții chirurgicale care pot diminua curbura și pot face ca sexul să fie mai confortabil din nou.

Testiculele se micșorează

Din același motiv pentru care penisul tău se micșorează odată cu vârsta - reducerea testosteronului - și testiculele se micșorează. Leziunile, fluxul sanguin mai redus și utilizarea steroizilor anabolizanți (testosteron sintetic) pot fi, de asemenea, responsabile pentru reducerea dimensiunii. Un testicul mai mic poate fi uneori și un simptom al cancerului testicular. Dacă ai alte simptome, cum ar fi umflarea sau o senzație de greutate într-un testicul, consultă medicul.

Scrotul se ridează și se lasă

Pielea ta devine în mod natural mai puțin elastică pe măsură ce îmbătrânești. La fel cum pielea feței și a gâtului se ridează și se lasă, la fel poate face și pielea care îți acoperă testiculele. Dacă apariția pliurilor pe scrot sau pielea lăsată te  deranjează când porți un slip de baie sau îți provoacă durere atunci când se freacă de coapsă, poți efectua o intervenție chirurgicală de rejuvenare a scrotului.

Este mai puțin sensibil

Penisul tău își pierde sensibilitatea în mod natural pe măsură ce îmbătrânești. Așadar, poate necesita mai mult timp și mai multă stimulare ca să te exciți și să ajungi la orgasm. Dacă problema interferează cu viața ta sexuală, nu stimula mai tare - ai putea irita pielea sensibilă care acoperă acest organ. În schimb, discută cu medicul tău despre posibilele tratamente.

Ai erecție mai greu

Îți amintești că cea mai mică senzație ți-ar fi putut produce o erecție când erai tânăr? Cu cât înaintezi în vârstă, nivelurile scăzute de hormoni, circulația sângelui mai redusă și leziunile nervoase pot face ca erecția să fie mai greu de obținut. Disfuncția erectilă devine o problemă cu cât îmbătrânești. Până la vârsta de 70 de ani, aproximativ 70% dintre bărbați vor avea probleme cu obținerea unei erecții. Din fericire, medicii au o serie de medicamente, dispozitive și soluții chirurgicale pentru această problemă.

Tunica albuginea  - învelișul fibros care se extinde pe lungimea corpului cavernos al penisului (care conține țesut erectil) și a corpului spongios este direct implicata in mentinerea erectiei si poate fi afectata de asemenea de inaintarea in varsta.In mod normal, fascia constrânge venele de erecție ale penisului, împiedicând sângele să plece și menținând astfel starea de erecție. Venele de erecție includ vena dorsală profundă, două vene cavernoase și patru vene para-arteriale.

Îmbătrânirea are un efect dăunător asupra țesutului cavernos și a tunicii albuginee a penisului. Mai mult, ateroscleroza vaselor penisului care apare odata cu inaintarea in varsta determina o scadere a tensiunii de oxigen a penisului. O reducere a celulelor musculare netede  a fost demonstrată în legătură cu diminuarea tensiunii de oxigen. Prin urmare, ischemia cronică nu este asociată doar cu fibroză, ci și cu reducerea oxidului nitric-guanozin monofosfat ciclic. Sensibilitatea α-adrenoceptorilor de la nivelul celulelor musculare netede crește odată cu îmbătrânirea. Scăderea elasticității și complianței penisului se explică prin modificările raportului de colagen penian care apar odată cu îmbătrânirea.

În contradictoriu cu opinia conform căreia testosteronul este necesar doar pentru dorința sexuală, numeroase studii recente au arătat că privarea de androgeni produce atrofie a țesutului penian, modificări ale structurii nervului dorsal, modificări ale morfologiei endoteliale, reducerea conținutului de tesut muscular  trabecular, creșterea depunerii și acumularea matricei extracelulare a celulelor care conțin grăsime (adipocite) din regiunea subtunică a corpului cavernos.  

Își schimbă culoarea

Depozitele grase se pot acumula în interiorul pereților vaselor de sânge pe măsură ce îmbătrânești și pot limita cantitatea de sânge care curge prin ele. Sângele este ceea ce dă vârfului unui penis o culoare roz. Pe măsură ce fluxul sanguin încetinește, capul penisului capătă o nuanță mai deschisă. Rareori, o schimbare a culorii penisului este un semn de cancer. Dacă ai și alte simptome, cum ar fi o umflătură sau o durere în zona penisului, consultă urgent un medic.

Diminuarea pilozității în zona pubiană

Grosimea părului pubian variază de la persoană la persoană și în funcție de cum îl îngrijești. Părul din jurul penisului, ca și părul de pe cap, se subțiază odată cu vârsta. Deoarece este mai puțin vizibil decât părul de pe scalp, este posibil să nu simți nevoia să faci ceva în acest sens. Dar un transplant de păr este întotdeauna o opțiune dacă te deranjează să nu ai păr în acea zonă.

Cancerele de penis mai frecvente la varstnic

Eritroplazia Queyrat (EQ), boala Bowen a penisului (BDP) și papuloza Bowenoid (BP) sunt trei variante clinice ale carcinomului scuamos in situ al penisului.

BP apare în principal la bărbații tineri activi sexual, insa Eritroplazia Queyrat si  boala Bowen a penisului  apar predominant la bărbați mai în vârstă, necircumciși. Deși Eritroplazia Queyrat si  boala Bowen a penisului ) sunt sinonime în descrierea carcinomului in situ al penisului, boala Bowen se refera la carcinomul cu celule scuamoase in situ în alte locuri cutanate (așa cum a fost descris inițial de Bowen în 1912) și  dermatologii le asociaza  cu boală multifocală, ingerare anterioară de arsenic sau expunere la soare.

In eritroplazia Queyrat apar pete sau plăci roșii, strălucitoare ale mucoasei genitale (glandul și prepuțul bărbatului necircumcis) și in, boala Bowen a penisului - pete roșii solzoase și plăci ale epiteliului genital keratinizat 

Etiologia EQ și BDP este necunoscută. Istoria naturală, așa cum a fost definită de Graham și Helwig, ar fi în concordanță cu o influență cancerigenă locală la bărbații necircumciși; smegma a fost propus ca acest factor cu contribuții suplimentare de la igiena precară, traume, frecare, căldură, macerare și inflamație. Circumcizia protejează împotriva cancerului penian pentru care fimoza și balanita sunt factori de risc cunoscuți.

Igiena precară și fimoza pot duce la reținerea smegma, dar carcinogenitatea smegma umană nu a fost stabilită. Virusul papiloma uman (HPV) se găsește în majoritatea leziunilor de EQ, BDP și BP (în principal de tip 16, dar și alte tipuri) și în 15-80% din cancerele penisului. HPV 16, 18 și 33 sunt considerate cele mai oncogene.

Există tratamente pentru modificarea penisului?

Tratarea afecțiunilor asociate cu un penis îmbătrânit vizează de obicei îmbunătățirea funcției și gestionarea simptomelor.

Unele tratamente obișnuite includ:

•    Medicamente pentru disfuncție erectilă și alte tratamente, cum ar fi implanturile chirurgicale pentru penis, pentru a ajuta la tratarea simptomelor disfuncției erectile. Aceste tratamente nu sunt remedii pentru cauzele care stau la baza disfuncției erectile.
•    Chirurgie sau injecții cu medicamente pentru boala Peyronie pentru a influența formarea de colagen în penis, pentru a ajuta la reducerea curburii penisului și la ameliorarea altor simptome.
•    Antibiotice sau medicamente pentru simptomele urinare asociate cu o infecție a tractului urinar sau o prostată mărită și pentru a ajuta la îmbunătățirea fluxului de urină.
•    Exerciții Kegel după prostatectomie pentru a te ajuta la problemele de micțiune, după afecțiuni de prostată sau alte afecțiuni urinare care provoacă incontinență.
•    Operație pentru îndepărtarea țesuturilor care pot afecta aspectul și funcționarea penisului sau care conțin celule canceroase.

  • in anumite cazuri, cum ar fi atunci când boli precum cancerul de prostată provoacă un dezechilibru hormonal, penisul se poate „mari” cu ajutorul terapiei hormonale.
  • Terapia de șoc pentru a repearmabiliza venele și capilarele este un alt tratament pe care oamenii de știință îl explorează pentru a trata disfuncția erectilă, precum și contracția penisului legată de vârstă, deși nu este încă aprobat de FDA.

Cel mai eficient mod în care bărbații pot limita micșorarea penisului în timp este alegerea unui stil de viață sănătos când vine vorba de dietă, exerciții fizice, limitarea consumului de alcool și nu fumat.

Ce suplimente ajuta la reducerea riscului de disfunctie peniana?

Mulți oameni suferă de efectele circulației deficitare. Dacă aveți adesea mâini sau picioare reci, este posibil să vă aflați printre ele. Acest lucru nu numai că poate fi inconfortabil, dar vă poate afecta negativ sănătatea, in general, iar  fluxul sanguin redus ar putea duce la disfuncție erectilă.

Există vitamine, minerale și suplimente despre care mulți medici considera că vă pot îmbunătăți circulația. De exemplu:

  • Vitamina E. Puteți încorpora cu ușurință această vitamină în dieta dumneavoastră preparând alimente folosind uleiuri precum uleiul de germeni de grâu, uleiul de alune, uleiul de floarea soarelui și alte uleiuri de nuci. De asemenea, puteți achiziționa ulei de vitamina E de calitate alimentară de la majoritatea magazinelor cu produse naturiste și chiar de la multe magazine alimentare.
  • Vitaminele din grupul  B, fie sub forma de  suplimente, dar mai ales optand pentru o dieta bogata in legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale , pe langa proteinele de carne de calitate, si nu mezeluri
  • Fierul- fie sub formă de supliment, ceea ce facilitează ingerarea unei cantități adecvate, dar ste posibil să obțineți suficient fier și prin dieta dumneavoastră, mâncând carne roșie și legume cu frunze verzi. Din cauza riscurilor cardiovasculare asociate cu carnea roșie, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să alegeți suplimentul și verdeața cu frunze în loc să creșteți aportul de carne roșie.

Plante care îmbunătățesc circulația sângelui

Multe suplimente de vitamine conțin plante medicinale despre care susținătorii sănătății naturale consideră că promovează circulația în întregul corp. Iată câteva dintre cele mai populare:

  • bacopa (Bacopa monnieri)
  • piper negru (Piper nigrum)
  • mătura măcelarului  (Ruscus aculeatus)
  • cayenne (Capsicum annuum)
  • naiul (Stellaria media)
  • ghimbir (Zingiber officinale)
  • gotu kola (Centella asiatica)
  • păducel (Crataegus)
  • Ginkgo biloba
  • cimbru (Thymus vulgaris)
  • turmeric (Curcuma longa)



Îmbunătățirea circulației în mod natural

Pe lângă faptul că luați vitamine și suplimente pentru a vă stimula fluxul sanguin, vă puteți îmbunătăți circulația corpului, ducând un stil de viață sănătos, care include următoarele:

  • Exercițiile si miscarea - ajuta in primul rand,  inima,  centrul fluxului sanguin al corpului;  este important să ai o inimă sănătoasă dacă urmărești o circulație optimă peste tot în corpul tău.
  • Managementul stresului. Când un pacient are o circulație proastă, medicii îi întreabă adesea despre nivelul de stres. Acest lucru se datorează faptului că atunci când organismul se confruntă cu stres, vasele de sânge se îngustează. A învăța să-ți gestionezi stresul este o modalitate excelentă de a completa alte lucruri pe care le faci pentru a-ți îmbunătăți circulația.
  • Masaj. Nu numai că un masaj poate ajuta la gestionarea stresului, dar ajută și la îmbunătățirea circulației prin sistemele limfatice și cardiovasculare. Atunci când mușchii sunt manipulați eficient de un profesionist, corpul tău eliberează substanțe chimice numite endorfine care te fac să te simți bine. Unii terapeuți de masaj oferă chiar tratament folosind uleiuri esențiale care pot ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin, cum ar fi rozmarinul, salvia și ienupărul.
  • Aportul de lichide. Sângele are un conținut foarte mare de apă. Menținerea corpului bine hidratat este o modalitate ușoară de a vă menține sau de a îmbunătăți circulația.
  • Renunțarea la fumat. Fumul face ca vasele de sânge să se îngusteze, scăzând cantitatea de sânge care poate curge prin aceste vase.

Creșterea fluxului de sânge către penis


Toate sugestiile de mai sus sunt, de asemenea, recomandate de susținătorii sănătății naturale pentru a ajuta la creșterea fluxului sanguin în mod specific penisului.

Mai puteți îmbunătăți fluxul sanguin în această zonă specifică folosind:

  • Vitamina D. Cunoscută și ca „vitamina soarelui”, vitamina D are multe beneficii. Acestea includ menținerea sănătoase a celulelor care căptușesc vasele de sânge (celule endoteliale).
  • L-arginina. L-arginina este un aminoacid care ajută la extinderea vaselor de sânge și la amplificarea fluxului sanguin.
  • Ginseng. Vindecătorii naturali consideră că ginsengul american (Panax quinquefolius L.) și ginsengul asiatic (P. Ginseng) gestionează disfuncția sexuală masculină, stimulează energia și promovează relaxarea.
  • Yohimbe. Fabricat din scoarța unui copac originar din Africa de Vest, yohimbe a fost folosit de ani de zile de către vindecătorii naturali pentru a trata disfuncția erectilă. O versiune concentrată și standardizată se numește yohimbină.
  • Acizii grasi omega 3 - s-a dovedit că introducerea omega 3 în dieta ajuta la creșterea fluxului de sânge către penis, precum și la scăderea tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială reduce funcționalitatea erectilă. Acizii grași omega-3- in cantitate zilnica de  1.600 mg pot îmbunătăți presiunea intracavernosă și au un rol benefic împotriva consecințelor patofiziologice precum fibroza, deteriorarea hipoxică, reduc markerii inflamatori, scad riscul de moarte cardiacă și măresc producția de oxid nitric  endotelial și, prin urmare, sunt esențiale pentru bărbații cu disfunctie erectila  si  au diabet, hipertensiune arterială sau boală coronariană. Peștii de apă rece  cum ar fi somonul sălbatic, macroul și tonul sunt surse excelente de omega 3, sau poti opta pentru un supliment de calitate.

Există multe modalități de a vă stimula circulația. Indiferent dacă doriți să creșteți circulația totală a corpului sau să îmbunătățiți fluxul de sânge către penis, mulți specialisti vă sugerează să utilizați vitamine și suplimente.

Veți obține cele mai bune rezultate dacă lucrați alături de medicul dumneavoastră, care poate concepe un plan special adaptat profilului dumneavoastră de sănătate și vă poate ajuta să evitați efectele secundare potențial negative.

Un alt lucru pe care îl pot face bărbații este să-și amintească că un număr tot mai mare de cercetări afirmă că mărimea nu contează pentru femei atât de mult pe cât cred bărbații, mai ales când vine vorba de selecția partenerului pe termen lung. Dacă mărimea nu conta la treizeci de ani, probabil că nu va deveni o problemă după câteva decenii de la o căsnicie fericită. Atâta timp cât ești sănătos, penisul tău va fi probabil bine.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0