Suferința legată de anxietatea penisului mic

Unii bărbați își fac griji că masculinitatea și performanța sexuală sunt diminuate dacă penisul lor este mic, cu toate ca adesea, penisul lor este considerat a avea o dimensiune normală din punct de vedere anatomic. 

Fiind însă un subiect tabu, destul de rar dezbătut în public, mulți bărbați nu reușesc să exploreze detașat acest subiect. În contextul posibil al altor traume asociate sau chiar independent, suferința legată de anxietatea penisului mic (SPA) și tulburarea dismorfă a penisului (PDD) poate duce la probleme psihiatrice grave, afectarea relațiilor cu partenera de viață și crize de gelozie foarte brutale.

Din nefericire, luând în considerarea cazuri documentate de psihiatri și psihologi, au fost raportate chiar și sinucideri cauzate de acest sindrom care poate că ar merita mai multă atenție în vederea adresării medicale. De multe ori, acest gen de act este atribuit unor alte condiții psihiatrice, în ciuda posibilității prevenției printr-o abordare psihoterapeutică potrivită.

Manualul de diagnosticare și statistic al tulburărilor mentale (DSM-5) nu listează tulburarea dismorfă a penisului (PDD) ca o tulburare separată. În schimb, include PDD ca o variantă a tulburării dismorfice a corpului (BDD).

Care este dimensiunea medie a penisului bărbaților? 

Iată câteva dintre constatarile recoltate din 16 studii diferite din întreaga lume. Dacă femeile credeau că sunt singurele ființe complexate de pe Pământ, cred ca ar fi bine să aflăm cu toții ca până la 45% dintre bărbați cred că au ….un penis prea mic! Sau mai mic decât ceilalți! 

Vestea bună este că, de cele mai multe ori, majoritatea bărbaților sunt în eroare.

Iată, de fapt, care sunt valorile medii ale dimensiunilor organului genital extern masculin, după ce au fost măsurate penisurile a câtorva milioane de barbați de pe toate continentele:

Lungimea medie a penisului - atunci când a fost flacid, a fost situat la o dimensiune între 7 și 10 centimetri. Circumferința penisului a fost cuprinsă între 9 și 10 centimetri  atunci când era flacid. În erecție, lungimea medie a variat între 12 și 13,4 centimetri, iar circumferința penisului a fost ca medie de 10 centimetri.

Într-un studiu extins intins pe o perioada  de 30 de ani, efectuat și redactat de  Veale&Co si considerat cel mai amplu studiu de cercetare medicală pe tema dimnesiunilor organelor genitale, publicat în BJU International în anul 2015 rezultatele au relevat ca penisurile întinse flasce și erecte, au lungimi medii de 9,16 cm, respectiv de 13,24 cm, respectiv, și circumferințe flască și erectă de 9,31 cm și 11,66 cm. 

Bărbații se întreabă mereu - oare penisul meu este prea mic?

Când vine vorba de un „penis mic” definit din punct de vedere medical, care ar putea fi luat în considerare pentru tratament, un studiu din The Journal of Urology a concluzionat că „doar bărbații cu penisul de o lungime flacidă de mai puțin de 4 centimetri sau în poziția erectă la o lungime mai mică de 7,5 centimetri ar trebui considerat “prea mic” și un pacient candidat la procedurile de chirugie sau medicină estetică de alungire a penisului”. 

Cum să vă măsurați penisul

Măsurarea funcționează cel mai bine atunci când penisul este erect. Puteți obține rezultate diferite de fiecare dată - dar acest lucru este normal. Luați în calcul cea mai bună și mare valoare.

Cum măsurați lungimea penisului

Măsurați marginea superioară a penisului - partea pe care o puteți vedea când priviți în jos. Măsurați de la vârf până la osul pelvian - apăsați rigla în zona inghinală până când simțiți rezistență pentru a compensa părul, grăsimea și pielea. Măsurați cu rigla într-un unghi drept față de corpul dvs. atunci când penisul este drept. Dacă aveți o îndoire a penisului, utilizați o bandă flexibilă de măsurare pentru a urma curba și apoi puneți banda pe rigla de măsurat, pentru a nu pierde vreun centimentru prețios! 

Cum măsurați circumferinţa penisului 

Măsurați axul mediu, unde grosimea este cea mai uniformă. Înfășurați banda de măsurare ușor, până când este strânsă. Dacă nu aveți o bandă flexibilă, folosiți hârtie, un șiret de pantofi pentru a înfășura, apoi măsurați lungimea respectivă, punând banda sau șiretul pe rigla de măsurat.

Cunoașterea dimensiunii penisului este importantă și atunci când cumpărați prezervative. Cu cât se potrivește mai bine, cu atât prezervativul va fi aplicat mai correct, iar tu și partenera, sau partenerul tău - veți fi mai siguri în ceea ce privește sănătatea. 

Caracteristicile bărbaților cu sindrom de penis mic

Bărbații care se autoidentifică ca având un penis mic care le afectează viața în moduri negative și care au comentat în acest sens pe Mental Help Net, tind să împărtășească caracteristici comune. 

Este prezentă o anumită rigiditate psihologică, obsesesivitate sau fixare. Acești bărbați sunt absolut fermi în convingerea că organele lor genitale sunt prea mici. Ei insistă că s-au măsurat și par a fi extrem de concentrați pe o astfel de măsurare. În mod similar, sunt convinși că sunt incapabili să provoace plăcere unei femei prin actul sexual, deși, în general, nu sunt capabili să citeze multe dovezi care să arate că acest lucru este adevărat. De fapt, mulți dintre acești bărbați recunosc că au avut puține experiențe sexuale. Există o implicație că unele dintre puținele experiențe sexuale pe care le-au avut au fost cu prostituate sau relații ocazionale. Este posibil ca mulți să fi avut doar o singură întâlnire sexuală. Alții afirmă că evită sexualitatea în totalitate, deoarece se simt profund rușinați de dimensiunea penisului. Toți acești bărbați afirmă credința că femeile i-ar trata cu dispreț dacă i-ar vedea dezbrăcați. 

Bărbații cu sindromul penisului mic sunt foarte concentrați asupra femeilor și posibilelor lor dorințe, manifestându-se în ocazii profesionale sau sociale în mod misogin. Se pare că privesc femeile ca fiind castrante, puternice și cu atribute de „zeiță”. 

O varietate de tulburări de anxietate

Această viziune extrem de idealizată și amenințătoare este  proiectată nerealist asupra „tuturor femeilor” potențiale partenere sexuale și atrage după sine un comportament de evitare asociat. În consecință, se remarcă lipsa de relații efective de la egal la egal cu femeile atunci când astfel de relații pot fi traumatice. 

Astfel, sindromul penisului mic implică, în unele cazuri, o varietate de tulburări de anxietate de-a lungul liniilor fobiei sociale (tulburare de anxietate socială). Acești bărbați se angajează într-un comportament de evitare și își exprimă temeri profunde și fundamentale cu privire la aspectul lor, capacitatea de a face performanță sexuală și adecvarea lor socială. Această teamă este perpetuată în continuare de gândirea foarte distorsionată despre femei și sexualitate.

Anxietatea, rușinea și lipsa experienței reale de relație, caracteristice bărbaților cu sindromul penisului mic, îi determină să se simtă lipsiți de speranță și depresivi.

Rigiditatea cognitivă prezentă în comentariile bărbaților este în concordanță cu ideea că este prezentă o tulburare de anxietate sau o problemă depresivă. Acești bărbați prezintă părtiniri cognitive proeminente prin faptul că acceptă cu ușurință informații care tind să confirme percepția lor despre sine ca fiind inadecvate, dar resping informații care sunt contrare convingerilor lor. Numai datele care îi conving de mărimea lor și de lipsa de speranță a poziției lor existențiale sunt luate în serios și acceptate ca fapt. Încercările de a argumenta argumente factuale cu acești bărbați au fost respinse cu fermitate și psihiatrii pot fi acuzați de multe ori că au susținut o speranță falsă atunci când au argumentat faptul că a avea un penis mic nu trebuie să fie sfârșitul lumii.

Intârziere în dezvoltare și narcisism inversat

Sindromul penisului mic poate descrie ceva mai mult decât simple probleme de anxietate și depresie în unele cazuri. Gradul de rigiditate al credințelor despre penis și despre natura respingătoare a femeilor este foarte ridicat la unii dintre acești bărbați, sugerând ceva asemănător unei tulburări de personalitate sau, mai simplu, o întârziere a dezvoltării pe care unii dintre acești bărbați ar fi putut să o experimenteze în termeni ai maturității lor sociale, poate ca o consecință a traumei rușinii lor asupra penisului lor mic. 

Se pare că, în unele cazuri, viziunea acestor bărbați asupra femeilor rămâne exprimată în relația dintre băiat și mamă, mai degrabă decât bărbatul adult față de femeia adultă. Psihiatrii aduc în discuție termenul de „narcisism inversat” în încercările lor de a caracteriza natura întârzierii de dezvoltare percepută că apare în sindromul penisului mic. 

În esență, narcisismul se referă la interesul excesiv al unei persoane față de sine și de modul în care arată. Narcisistul afișează un mod grandios de a gândi propriile talente, frumusețe, masculinitate sau feminitate și inteligență. Deși au un sentiment exacerbat al valorii de sine, în general devalorizează și ignoră pe ceilalți. De fapt, pentru narcisist, alte persoane nu sunt în general tratate egal, ci ca simple obiecte care trebuie exploatate din motive egoiste. 

Unele simptome ale sindromului penisului mic includ:

- compararea constantă a dimensiunii penisului cu cea a altora, inclusiv a celebrităților din mass-media
- o credință că penisul este neobișnuit de mic, în ciuda dovezilor contrare- percepții distorsionate despre dimensiunea penisului
- plasarea în discuții a unei valori neobișnuit de mare a dimensiunii penisului
- dificultăți în a face sex cu un partener din cauza anxietății cu privire la dimensiunea penisului
- funcție sexuală redusă, incluzând o erecție sau un orgasm

Unele persoane cu sindromul penisului mic prezintă și alte simptome ale tulburării de percepție dismorfică a corpului. Acestea ar putea include:

- preocupare obsesivă cu aspectul fizic - de la păr, ten, corp, masa musculară etc
- comportament repetitiv sau compulsiv legat de aspect, cum ar fi îngrijirea excesivă, cosmetică, intervenții estetice, sau cumpărarea compulsivă de haine 
- suferința cronică și nemulțumirea legată de aspect și aprecierea celor din jur
- depresie sau anxietate cu privire la aspectul fizic - care duce la evitarea social. 

Deși sindromul penisului mic și tulburarea de percepție dismorfică a corpului ar putea părea a fi aceeași afecțiune, există diferențe esențiale. Sindromul penisului mic nu este un diagnostic medical, în timp ce medicii pot diagnostica o persoană ca având și tulburarea de percepție dismorfică a corpului în general, existând și alte caracteristici în discuție.

Tratament

Terapia poate ajuta o persoană să abordeze și să gestioneze mai bine impresiile și gândurile negative despre corpul și aspectul său.

Pentru persoanele cu anxietate ușoară până la moderată în legătură cu dimensiunea penisului, cercetarea datelor privind dimensiunile medii ale penisului sau părerea unui medic despre ceea ce constituie un micropenis poate ajuta.

Medicii confirmă diagnosticul de micropenis atunci când lungimea acestuia în erecție este mai mică de 9,3 cm. Când o persoană are micropenis, organele genitale interne și testiculele pot fi, de obicei, normale. Unele diagnostice pe care medicii le pot asocia cu micropenis includ:

-  hipogonadism hipogonadotrop
-  Sindromul Prader-Willi
-  Sindromul Kallmann
-  deficiențe ale hormonului de creștere
-  cromozomi anormali
-  Sindromul Laurence-Moon

Uneori, ceea ce pare a fi un micropenis se datorează de fapt unei alte probleme. De exemplu, un copil născut cu umflături în scrot poate arăta ca și cum ar avea un micropenis. Penisul poate fi, de asemenea, mai puțin vizibil din cauza grăsimii din jur, atunci când este numit penis îngropat și poate apărea la persoanele cu obezitate.

Dacă o persoană este îngrijorată de performanța sexuală, aceasta poate găsi confort din partea asigurării și sprijinului partenerului. ResearchTrusted Source sugerează că majoritatea femeilor heterosexuale sunt mulțumite de dimensiunea penisului partenerului lor.

Tratamentul medical poate ajuta bărbații cu tulburarea de perceptie dismorfica a corpului sau anxietate cu privire la dimensiunea penisului. Unele opțiuni de tratament includ:

  • Terapia cognitiv-comportamentală: acest tip de terapie îi ajută pe oameni să înțeleagă modul în care gândurile lor afectează sentimentele și comportamentul lor și îi poate ajuta să găsească modalități de a reduce anxietatea.
  • Terapie sexuală sau consiliere în cuplu. Când anxietățile de dimensiunea penisului afectează relația sau capacitatea unei persoane de a face sex, terapia poate ajuta un cuplu să lucreze împreună pentru a depăși anxietatea.


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Small Penis Syndrome: Characteristics and Self-Help Treatment Suggestions
Sexual Functioning and Behavior of Men with Body Dysmorphic Disorder Concerning Penis Size Compared with Men Anxious about Penis Size and with Controls: A Cohort Study
David Veale MD, FRCPsych, Sarah Miles MSc, Julie Read MA, Andrea Troglia PsyD, Kevan Wylie FRCP, FRCPsych, FECSM, Gordon Muir FRCS
First published: 27 May 2015


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0