Durerea testiculara: cauze, simptome si tratament

Durerea testiculara este durerea localizata la nivelul unui testicul ori la nivelul ambelor testicule. Aceasta durere poate iradia din zona pantecelor sau a abdomenului.

Cauze durere testiculara

Durerea testiculara poate sa apara din mai multe cauze. Testiculele sunt extrem de sensibile la durere si chiar si o accidentare usoara poate provoca durere sau disconfort.

Durerea testiculara poate fi resimtita la nivelul testiculelor propriu-zis, insa poate totodata si sa fie resimtita la nivelul epididimului (n.r. organul care sustine canalul prin care trece sperma, precum si tesuturile din partea din spate a testiculelor).

Durerea testiculara poate sa apara din diverse cauze, incepand de la inflamarea epididimului si pana la afectiunile renale – iata cele mai comune cauze ale durerilor testiculare:

 • Neuropatie diabetica
 • Efect secundar al unor medicamente precum antibioticele sau cele folosite in chimioterapie
 • Epididimita (n.r. inflamarea epididimului)
 • Cangrena
 • Hidrocel
 • Hernie inghinala
 • Prostatita
 • Cancer testicular
 • Vasectomie
 • Infectie de tract urinar
 • Accidentare

Exista mai multe afectiuni care se manifesta si prin durere testiculara. In urma unor analize si teste, medicul va stabili cauza durerilor testiculare de care suferi.

 

Simptome durere testiculara

Durerea testiculara poate fi resimtita permanent sau temporar, in anumite momente precum la urinare sau in timpul contactului sexual. Aceasta poate fi acompaniata de inflamatie, sensibilitate la atingere sau inrosire, dar si de dureri abdominale. Daca apare si febra, e necesar sa se ceara ajutor medical de urgenta.

Diagnosticare durere testiculara

Pentru stabilirea cauzei aparitiei durerii testiculare, medicul va face o examinare fizica, anamneza, precum si un set complex de analize si teste. Analizele de sange si sumarul de urina fac parte din analizele recomandate in caz de durere testiculara.

Si metodele de diagnostic imagistic sunt folosite pentru identificarea cauzei durerilor testiculare. Tomografia computerizata, radiografia si ecografia pot fi folosite de medic in scopul stabilirii diagnosticului corect.

Tratament durere testiculara

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul pentru durerile testiculare este stabilit in functie de cauza acestor dureri.

Remedii la indemana pentru durerea testiculara

In timpul tratamentului recomandat de medic pentru vindecarea cauzei durerilor testiculare, pacientul poate ameliora durerea cu ajutorul unor remedii la indemana.

Fa o baie calda – o baie calda va stimula circulatia sanguina la nivelul testiculelor si va ameliora durerile resimtite. Poti folosi, daca nu ai timp pentru o baie relaxanta, si comprese calde puse pe zona dureroasa.

Poarta lenjerie intima adecvata – alege lenjeria intima care ofera sustinere testiculelor, astfel incat acestea sa fie protejate. Poti folosi un slip suspensor, pe care il folosesc in general sportivii astfel incat sa isi protejeze zona intima in timpul activitatilor fizice solicitante. Gasesti un asemenea articol vestimentar fie in magazinele specializate in articole sportive, fie in farmacii.

Consuma diuretice naturale – daca durerea testiculara este cauzata de o infectie urinara, diureticele iti pot fi de ajutor. Consuma ceaiuri, suc de merisoare sau cirese, despre care se stie ca au efect diuretic. Astfel, este accelerat procesul de eliminare a bacteriilor care cauzeaza infectia urinara.

Foloseste comprese cu gheata – compresele cu gheata pot fi folosite atunci cand durerea testiculara este asociata cu inflamatia. Daca testiculele se umfla, aplica comprese cu gheata, care contribuie la dezinflamarea zonei si calmeaza totodata durerea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0