Torsiunea testiculară: cauze, simptome și tratament

Torsiunea testiculară se petrece atunci când un testicul se rotește în jurul cordonului spermatic ce permite vascularizarea la nivelul scrotului. Blocarea fluxului sanguin se petrece brusc și provoacă durere severă și inflamație.

Ce este torsiunea testiculară?

Torsiunea testiculară este o afecțiune dureroasă și foarte gravă, în care alimentarea cu sânge a testiculelor masculine (cordonul spermatic) se răsucește și întrerupe fluxul sanguin către testicul. Este o urgență medicală și, dacă nu este tratată imediat - în termen de șase ore - poți pierde testiculul. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Torsiunea testiculară apare, în general, în jurul vârstei de 12-18 ani, însă se poate petrece la orice vârstă. Aceasta reprezintă o urgență medicală, însă dacă este tratată în timp util, testiculul poate fi salvat. Dacă însă torsiunea testiculară nu este tratată rapid, iar fluxul sanguin este blocat pentru prea mult timp, testiculul poate fi afectat pe termen lung, ba poate fi chiar nevoie de îndepărtarea acestuia.

Testiculele sunt organele de reproducere aflate într-un sac (scrotul) sub penis, care produc hormoni și spermă. Prin urmare, această afecțiune are capacitatea de a vă afecta potențialul de fertilitate.

Ce se întâmplă în mod normal?

Testiculele sunt două organe care atârnă într-o pungă de piele. Această pungă se numește scrot, care se află sub penis. Acesta este locul unde se produc sperma și hormonul sexual masculin (testosteronul). Alimentarea cu sânge a fiecărui testicul provine din cordonul spermatic. Acest cordon începe în abdomen și se extinde în scrot. În plus, cordonul conține, de asemenea, canalul deferent, care transportă sperma de la testicule la uretră.

Cine este afectat de torsiune testiculară?

Torsiunea este o afecțiune rară, dar foarte gravă. Afectează aproximativ unul din 4.000 de bărbați cu vârsta sub 25 de ani. Este cel mai frecventă la adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, un grup care reprezintă 65 la sută din toate cazurile.

Poate afecta nou-născuții în primul an de viață. Această afecțiune poate afecta și bărbații de peste 25 de ani, deși acest lucru este rar.

Torsiunea testiculară este, de obicei, un eveniment spontan.

Cauze torsiune testiculară

Torsiunea testiculară apare atunci când un testicul se învârte în jurul cordonului spermatic. Nu se cunosc cauzele exacte ale producerii torsiunii.

Majoritatea bărbaților care au de-a face cu această situație moștenesc o trăsătură care permite testiculelor să se rotească în voie în interiorul scrotului.

De asemenea, torsiunea testiculară poate să apară adesea la câteva ore după o activitate viguroasă, după o leziune minoră a testiculelor sau în timpul somnului.

Temperatura rece sau creșterea rapidă a testiculului în timpul pubertății ar putea, de asemenea, să joace un rol.

Factori de risc torsiune testiculară

Vârsta – în perioada 12-18 ani băieții au de-a face cu risc crescut de torsiune testiculară.

Istoric în ceea ce privește torsiunea testiculară – bărbații care au avut de-a face cu o asemenea problemă în trecut au șanse mari să se confrunte din nou cu torsiunea testiculară.

Istoric în familie în ceea ce privește torsiunea testiculară – această afecțiune poate fi moștenită de la rudele de gradul 1. Așadar, băieții sau bărbații care au în familie persoane care au suferit de această problemă, prezintă o predispoziție în acest sens.

Simptome torsiune testiculară

Semnele și simptomele torsiunii testiculare sunt:

  • Durere bruscă și severă la nivelul scrotului
  • Inflamarea scrotului
  • Durere abdominală
  • Greață și vărsături
  • Amețeli puternice
  • Poziționarea anormală a unui testicul
  • Urinări frecvente
  • Febră
  • Dificultăți de mers
  • Sensibilitate dacă zona este atinsă
  • Decolorarea scrotului.

Trebuie să solicitați imediat asistență medicală dacă tu sau copilul tău suferă de oricare dintre aceste simptome:

  • Durere severă bruscă la un testicul care nu este cauzată de o rană sau un accident.
  • Umflătură pe o parte a scrotului care este dureroasă și vizibilă cu ochiul liber
  • Umflătură vizibilă la nivelul testiculului.

Când să consulți un medic

Solicită asistență medicală de urgență în cazul unei dureri bruște sau severe de testicule. Tratamentul prompt poate preveni deteriorarea gravă sau pierderea testiculului dacă ai torsiune testiculară.

De asemenea, trebuie să soliciți asistență medicală promptă dacă ai avut o durere bruscă de testicul care a dispărut fără tratament. Acest lucru poate apărea atunci când un testicul se răsucește și apoi se desface singur (torsiune și detorsiune intermitentă). Operația este frecvent necesară pentru a preveni ca problema să se repete.

Diagnosticare torsiune testiculară

Medicul va face anamneza pacientului și o examinare fizică la nivelul scrotului, testiculelor, dar și la nivel abdominal. De asemenea, medicul vă va verifica reflexul cremasteric, adică atunci când testiculul se contractă automat când este atinsă partea interioară a coapsei. Medicul vă va ciupi coapsa interioară pe partea dureroasă, dar dacă există o torsiune testiculară reflexul nu va funcționa.

Poate fi nevoie de analiza urinei pentru ca medicul să afle dacă există o infecție. De asemenea, și ecografia, o radiografie sau un RMN pot fi folosite.

Tratament torsiune testiculară

Intervenția chirurgicală este necesară pentru tratarea torsiunii testiculare. În unele cazuri, medicul poate reuși să corecteze torsiunea manual, însă intervenția chirurgicală tot este necesară pentru prevenirea unei noi torsiuni.

Intervenția chirurgicală pentru tratarea torsiunii testiculare se face, de obicei, sub anestezie generală. În timpul intervenției, medicul va face o mică incizie la nivelul scrotului, va răsuci cordonul spermatic și va reașeza testiculele la locul lor.

Cu cât intervenția chirurgicală este făcută mai devreme, cu atât șansele ca testiculul cu probleme să fie salvat sunt mai mari. În primele 6 ore de la debutul durerii ar trebui realizată intervenția chirurgicală pentru rezultate optime.

Dacă tratamentul este întârziat mai mult de 12 ore de la debutul durerii, șansele ca testiculul să fie îndepărtat sunt de 75%.

După tratament

Indiferent dacă testiculul este îndepărtat sau nu, intervenția chirurgicală la nivelul scrotului va avea nevoie de timp pentru a se vindeca. Este posibil să fie nevoie să iei medicamente pentru durere timp de câteva zile. În decurs de câteva zile până la o săptămână, ar trebui să te poți întoarce la muncă sau la școală. Este util să eviți activitățile intense sau exercițiile fizice timp de câteva săptămâni.

Dacă testiculul răsucit este lăsat la locul lui, s-ar putea totuși să se micșoreze puțin, deoarece se pot produce daune de durată. Uneori, dacă un testicul este îndepărtat, celălalt poate crește mai mare decât în mod normal. Acest lucru este cunoscut sub numele de "hipertrofie compensatorie".

Complicații torsiune testiculară

Torsiunea testiculară poate cauza următoarele complicații:

  • Daune temporare sau permanente la nivelul testiculului – atunci când torsiunea testiculară nu este tratată în primele ore de la debut, blocarea fluxului sanguin poate cauza daune permanente la nivelul testiculului. Dacă testiculul este serios afectat, acesta va fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală.
  • Infertilitate – în unele cazuri, torsiunea testiculară poate afecta abilitatea bărbatului de a concepe.

Prevenire torsiune testiculară

A avea testicule care se pot roti în scrot este o trăsătură moștenită de unii bărbați. Dacă ai această problemă, singura modalitate de a preveni torsiunea testiculară este o intervenție chirurgicală pentru a atașa ambele testicule la interiorul scrotului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Testicular Torsion - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15382-testicular-torsion
Testicular torsion - https://www.healthdirect.gov.au/testicular-torsion 
Testicular Torsion - https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/testicular-torsion 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0