Torsiunea testiculara: cauze, simptome si tratament

Torsiunea testiculara se petrece atunci cand un testicul se roteste in jurul cordonului spermatic ce permite vascularizarea la nivelul scrotului. Blocarea fluxului sanguin se petrece brusc si provoaca durere severa si inflamatie.

Torsiunea testiculara apare, in general, in jurul varstei de 12-18 ani, insa se poate petrece la orice varsta. Aceasta reprezinta o urgenta medicala, insa daca este tratata in timp util, testiculul poate fi salvat. Daca insa torsiunea testiculara nu este tratata rapid, iar fluxul sanguin este blocat pentru prea mult timp, testiculul poate fi afectat pe termen lung, ba poate fi chiar nevoie de indepartarea acestuia.

Cauze torsiune testiculara

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Torsiunea testiculara apare atunci cand un testicul se invarte in jurul cordonului spermatic. Nu se cunosc cauzele exacte ale producerii torsiunii.

Majoritatea barbatilor care au de-a face cu aceasta situatie mostenesc o trasatura care permite testiculelor sa se roteasca in voie in interiorul scrotului.

Factori de risc torsiune testiculara

Varsta – in perioada 12-18 ani baietii au de-a face cu risc crescut de torsiune testiculara.

Istoric in ceea ce priveste torsiunea testiculara – barbatii care au avut de-a face cu o asemenea problema in trecut au sanse mari sa se confrunte din nou cu torsiunea testiculara.

Istoric in familie in ceea ce priveste torsiunea testiculara – aceasta afectiune poate fi mostenita de la rudele de gradul 1. Asadar, baietii sau barbatii care au in familie persoane care au suferit de aceasta problema, prezinta o predispozitie in acest sens.

Simptome torsiune testiculara

Semnele si simptomele torsiunii testiculare sunt:

  • Durere brusca si severa la nivelul scrotului
  • Inflamarea scrotului
  • Durere abdominala
  • Greata si varsaturi
  • Ameteli puternice
  • Pozitionarea anormala a unui testicul
  • Urinari frecvente
  • Febra

Diagnosticare torsiune testiculara

Medicul va face anamneza pacientului si o examinare fizica la nivelul scrotului, testiculelor, dar si la nivel abdominal.

Poate fi nevoie de analiza urinei pentru ca medicul sa afle daca exista o infectie. De asemenea, si ecografia poate fi folosita.

Tratament torsiune testiculara

Interventia chirurgicala este necesara pentru tratarea torsiunii testiculare. In unele cazuri, medicul poate reusi sa corecteze torsiunea manual, insa interventia chirurgicala tot este necesara pentru prevenirea unei noi torsiuni.

Interventia chirurgicala pentru tratarea torsiunii testiculare se face, de obicei, sub anestezie generala. In timpul interventiei, medicul va face o mica incizie la nivelul scrotului, va rasuci cordonul spermatic si va reaseza testiculele la locul lor.

Cu cat interventia chirurgicala este facuta mai devreme, cu atat sansele ca testiculul cu probleme sa fie salvat sunt mai mari. In primele 6 ore de la debutul durerii ar trebui realizata interventia chirurgicala pentru rezultate optime.

Daca tratamentul este intarziat mai mult de 12 ore de la debutul durerii, sansele ca testiculul sa fie indepartat sunt de 75%.

Complicatii torsiune testiculara

Torsiunea testiculara poate cauza urmatoarele complicatii:

Daune temporare sau permanente la nivelul testiculului – atunci cand torsiunea testiculara nu este tratata in primele ore de la debut, blocarea fluxului sanguin poate cauza daune permanente la nivelul testiculului. Daca testiculul este serios afectat, acesta va fi indepartat prin interventie chirurgicala.

Infertilitate – in unele cazuri, torsiunea testiculara poate afecta abilitatea barbatului de a concepe.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0