Testiculul retractil: simptome, cauze și tratament

Un testicul retractil reprezintă o condiție care poate fi identificată atât la băieții mici, dar poate apărea sau persista din copilărie și la bărbatul adult.

În cadrul sindromului de testicul retractil, testiculul se poate deplasa înainte și înapoi între scrot și zona inghinală. Atunci când testiculul retractil se află în zona inghinală, acesta ar putea fi ușor ghidat cu mâna de către medic în poziția corectă în scrot - punga de piele atârnată în spatele penisului - în timpul unui examen fizic. La eliberare, testiculul va rămâne în poziția corectă cel puțin temporar.

Pentru majoritatea băieților, problema unui testicul retractil dispare înainte sau în timpul pubertății. Testiculul se deplasează la poziția corectă în scrot și rămâne acolo permanent.

Uneori, testiculul retractil rămâne în zona inghinală și nu mai este mobil. Când se întâmplă acest lucru, afecțiunea se numește testicul ascendent sau testicul dobândit nedescendent.

La bărbații tineri și adulți, sindromul testiculului retractil apare, de obicei, în timpul actului sexual, exercițiilor fizice, contactului cu apa rece, la înot, expunere la frig, dar și în cazul emoțiilor, confruntărilor și descărcării de cortizol.

Cum apare această condiție medicală?

Favorizarea acestei condiții este generată de faptul că testiculele nu sunt de la început organe cu o poziție bine determinată și, pe parcursul formării lor, au o traiectorie de parcurs. Anumite anomalii mai puțin cunoscute pot întrerupe sau perturba această călătorie, una dintre cauzele “necoborârii” testiculelor, o condiție diferită față de cea a testiculului contractil, însă care se poate suprapune într-o oarecare măsură în cadrul sindromului. Testiculele se formează în abdomen în timpul dezvoltării fetale. În ultimele luni de dezvoltare, testiculele coboară treptat în scrot. Dacă această coborâre nu este finalizată la naștere, testiculul coboară de obicei în câteva luni. Dacă un băiețel are un testicul retractil, înseamnă că testiculul a coborât inițial așa cum ar trebui, dar nu rămâne pe loc și continuă să se miște în anumite condiții favorizante. Este posibil că această condiție să persiste într-o oarecare măsură și în viața de adult.

Semnele și simptomele unui testicul retractil includ:

-    Testiculul poate fi deplasat cu mâna din zona inghinală în scrot și nu se va retrage imediat în inghinal.
-    Testiculul ar putea apărea spontan în scrot și să rămână acolo un timp.
-    Testiculul poate dispărea spontan din nou pentru o vreme.
-    Testiculul retractil este diferit de testiculul nedescendent (criptorhidism). Un testicul “necoborât” este unul care nu a intrat niciodată în scrot.

Când să vedeți un medic

În timpul controalelor regulate pentru copii și a controalelor regulate la urolog, ca adult, medicul va examina testiculele pentru a determina dacă acestea sunt descendente și dezvoltate corespunzător. 

Cauze

Un mușchi hiperactiv face ca un testicul să devină un testicul retractil. Mușchiul cremaster este un mușchi sub formă de pungă subțire în care se odihnește un testicul. Când mușchiul cremaster se contractă, trage testiculul în sus către corp. Reflexul cremaster poate fi stimulat prin frecarea unui nerv pe coapsa interioară și prin emoție, cum ar fi frica și râsul. Cremasterul este, de asemenea, activat de un mediu rece, înot, practicare sportului.

Dacă reflexul cremasterului este suficient de puternic, poate rezulta un testicul retractil, trăgând testiculul din scrot și în sus, în zona inghinală.

Complicații

Testiculele retractile nu sunt în general asociate cu complicații, în afară de un risc mai mare ca testiculul să devină un testicul ascendent, situație când testiculul retractil are riscul de a necesita orchiopexie. Riscul este mai mare la populația diagnosticată la o vârstă mai mică. Băieții cu testicul retractil trebuie observați periodic până când testiculul coboară în poziția normală.

Diagnosticul la copii

Dacă băiețelul are un testicul care nu este localizat în scrot, medicul va stabili localizarea acestuia în zona inghinală. Odată localizat, medicul va încerca să îl ghideze ușor în poziția corectă din scrot.

Fiul dumneavoastră poate fi culcat, așezat sau în picioare în timpul acestei examinări. Dacă fiul tău este un copil mic, medicul l-ar putea pune să stea cu picioarele depărtate și tălpile unite. Aceste poziții facilitează găsirea și manipularea testiculului.

Dacă testiculul este retractil, acesta se vă mișca relativ ușor și nu se va duce imediat și din nou în sus.

Dacă testiculul din zona inghinală se retrage imediat la locația inițială, cel mai probabil este un testicul “necoborât”.

Tratament

Testiculele retractile la copii nu necesită întotdeauna intervenții chirurgicale sau alt tratament. Este probabil ca un testicul retractil să coboare singur înainte sau în timpul pubertății. Dacă fiul dumneavoastră are un testicul retractil, medicul va monitoriza orice modificare a poziției testiculului în evaluările anuale, pentru a determina dacă acesta rămâne în scrot, rămâne retractil sau devine un testicul ascendent.

Dacă un băiat are un testicul retractil, el ar putea fi sensibil la acest aspect. Pentru a-l ajuta pe fiul tău să facă față:

-    Explicați în termeni simpli ce este un testicul retractil.
-    Amintește-i că nu e nimic în neregulă cu el.
-    Explicați că poziția testiculului este ceva la care voi, dumneavoastră și medicul său, veți fi atenți și remediați, dacă este necesar.
-    Ajutați-l să practice un răspuns dacă este tachinat sau întrebat despre afecțiune.

Medicul fiului dumneavoastră poate diagnostica de obicei un testicul retractil. Cu toate acestea, dacă există vreo întrebare cu privire la diagnosticul sau necesitatea unui tratament imediat, s-ar putea să vă adresați unui medic specializat în tulburări urinare și probleme cu organele genitale masculine la copii (urolog pediatru).

Când este normal ca testiculul să se comporte retractil la un adult?

Și în cazul adulților, testiculele în loc să rămână în scrot tot timpul, se pot deplasa în sus și în jos, între scrot și zona inghinală. Acest lucru nu este neobișnuit și înseamnă că, deși testiculele stau în mod normal în scrot, pot fi trase de anumiți mușchi în zona inghinală în anumite circumstanțe. Mușchiul cremaster trage testiculul în sus și la unii bărbați în canalul inghinal care se află chiar deasupra și în spatele cutelor din partea superioară a piciorului, unde se unește cu abdomenul.

Cauzele testiculului retractil

Înotul, în special în apă rece, va provoca aproape întotdeauna acest lucru, deoarece tendința naturală a mușchilor din pielea din jurul scrotului este de a se contracta la rece.

Acest lucru se întâmplă și atunci când sunteți nervos sau anxios ca urmare a efectului hormonilor de stres, precum și în timpul activităților sportive. În timpul efortului fizic, fluxul sanguin este deviat către mușchii mari care lucrează și departe de organele genitale.

În plus, în timpul sportului, scrotul se contractă pentru a proteja testiculele de eventuale răniri. Testiculele retractile au și o valoare de protecție în sporturile de contact, din acest motiv - luptătorii profesioniști de sumo din Japonia își masează testiculele în canalele inghinale în mod deliberat, astfel încât să nu fie răniți în timpul luptei.

Testiculele se retrag în mod normal și natural în timpul sexului, mai ales înainte de ejaculare.

Intervenția chirurgicală la adulți

La bărbații tineri și adulți, sindromul testiculului retractil poate îmbrăca o formă disconfortantă atunci când intervine reflexul muscular cremaster hiperactiv.

Mușchiul cremaster este un mușchi cilindric care înconjoară toate structurile importante către și de la testicul, cum ar fi arterele, venele, nervii, canalele limfatice și canalele deferente. Mulți bărbați se pot confrunta cu un mușchi cremaster hiperactiv, cu retragerea energică a testiculului până la nivelul inghinal. 

La bărbații cu această afecțiune, acest lucru apare de obicei în timpul actului sexual, exercițiilor fizice, intrării și ieșirii din mașini sau alte activități fizice. 

Dacă această condiție medicală devine supărătoare, există un tratament chirurgical minor foarte eficient, de eliberare a mușchilor cremaster, intervenție microchirurgicală subinghinală care eliberează acest mușchi pentru a preveni retracția testiculară, mai ales dacă este însoțită de durere - orchialgia.

Obiectivul este de a efectua eliberarea microchirurgicală a mușchiului cremaster subinginal, la care durerea testiculară este însoțită de retragerea  în zona inghinală a testiculelor.

În vederea intervenției, se practică:  

- Examinări rectale digitale normale, 
- Analize urinare 
- Ecografii Doppler scrotale, 
- Retracție viguroasă a testiculului cu Valsalva la examinare 
- Diagnosticul diferențial al durerii - fără o etiologie anatomică sau identificabilă patologic, cu excepția retracției testiculare. 

Intervenția de eliberare microchirurgicală a mușchiului cremaster subinghinal (MSCMR) este o opțiune eficientă pentru bărbații cu orhialgia secundară retracției testiculare datorită unui reflex muscular cremaster hiperactiv

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Agarwal PK, Diaz M, Elder JS. Retractile testis: is it really a normal variant? J Urol. 2006
La Scala GC, Ein SH. Retractile testes: an outcome analysis on 150 patients. J Pediatr Surg. 2004
1. Studiul „Microsurgical subinguinal cremaster muscle release for chronic orchialgia secondary to hyperactive cremaster muscle reflex in adults”, Parviz K Kavoussi - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31762050/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0