Afecțiunile testiculare: cauză a infertilității

Infertilitatea afectează multe cupluri, însă asta nu înseamnă că nu poate fi tratată. Un diagnostic de infertilitate este dat unui cuplu care nu a reușit să conceapă un copil în decursul unui an de încercări. În unele situații, partenerul de sex masculin este cel care are probleme la nivelul sistemului reproducător.

Aproape 1 din 7 cupluri este infertil, ceea ce înseamnă că nu au reușit să conceapă un copil, chiar dacă au avut relații sexuale frecvente și neprotejate timp de un an sau mai mult. În până la jumătate dintre aceste cupluri, infertilitatea masculină joacă un rol cel puțin parțial.

La bărbați, infertilitatea poate avea multiple cauze, iar una dintre acestea se referă la funcționarea testiculelor. Așa că astăzi încercăm să aflăm mai multe despre afecțiunile testiculare și cum pot acestea să afecteze fertilitatea bărbatului care își dorește să aibă un copil.

Testiculele sunt organele care produc și unde sunt stocați spermatozoizii. Dacă acestea sunt deteriorate sau afectate, ele pot afecta grav calitatea spermei (lichidului seminal). Acest lucru se poate întâmpla ca rezultat al:

  • unei infecții la testiculele pacientului
  • cancerului testicular
  • unei intervenții chirurgicale la testicule
  • unei probleme la testiculele pacientului, cu care bărbatul s-a născut (malformație congenitală)
  • situație în care unul dintre testicule (sau ambele) nu a coborât în scrot, acel "sac" de piele care conține, în mod normal, aceste organe (testiculul necoborât se numește și criptorhidie)
  • unui traumatism sau unei leziuni la testicule.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În mare, statisticile de peste hotare arată că aproximativ o treime dintre cazurile de infertilitate pot fi atribuite factorilor ce țin de partenerul de sex masculin.

Cea mai frecventă cauză a infertilității

Experții spun că cei mai frecvenți factori ai infertilității la bărbați includ azoospermia (când corpul nu produce niciun spermatozoid) și oligospermia (când organismul produce prea puțini spermatozoizi). Uneori, celulele sexuale bărbătești (adică spermatozoizii) au o formă anormală sau mor înainte de a putea să ajungă la ovulul partenerei.

Desigur, în cazuri rare, infertilitatea la bărbați poate fi cauzată de o afecțiune genetică, cum ar fi fibroza chistică sau de o anomalie cromozomială. În plus, statisticile arată că aproape 30-40% dintre cazurile de infertilitate au la bază o cauză numită boli ale gonadelor (sau afecțiuni testiculare).

Factori care contribuie la infertilitatea bărbaților

Există foarte mulți factori care pot contribui, într-un fel sau altul, la infertilitatea bărbaților. Unele dintre aceste probleme pot fi anomalii structurale, tulburări ale producției spermatozoizilor, probleme ce țin de ejaculare și afecțiuni imunologice. Unii specialiști îi împart în două categorii: factori productivi și factori obstructivi. De exemplu, în unele cazuri de infertilitate la bărbați, producția de spermă este afectată, pe când factorul obstructiv este cel care provoacă probleme în ceea ce privește transportul spermatozoizilor.

Anomaliile structurale ale sistemului reproducător

Este posibil să existe o anomalie în tractul sau aparatul reproducător al bărbatului, ceea ce duce la potențiale obstrucții care blochează parțial sau total fluxul de spermatozoizi și / sau de lichid seminal. Unele dintre aceste anomalii pot fi prezente încă de la naștere (sunt congenitale), altele este posibil să fi apărut după o infecție a tractului urogenital al bărbatului, iar altele este posibil să fi rezultat de pe urma unei intervenții chirurgicale din trecut la care a fost supus bărbatul.

Simptome infertilitate masculină

Principalul semn al infertilității masculine este incapacitatea de a concepe un copil. Este posibil să nu existe alte semne sau simptome evidente.

Cu toate acestea, în unele cazuri, o problemă de bază, cum ar fi o tulburare ereditară, un dezechilibru hormonal, venele dilatate din jurul testiculului sau o afecțiune care blochează trecerea spermatozoizilor provoacă semne și simptome. Semnele și simptomele pe care le puteți observa includ:

  • Probleme cu funcția sexuală - de exemplu, dificultăți la ejaculare sau volume mici de lichid ejaculat, dorință sexuală redusă sau dificultăți în menținerea unei erecții (disfuncție erectilă)
  • Durere, umflături sau o umflătură în zona testiculelor
  • Infecții respiratorii recurente
  • Incapacitatea de a mirosi
  • Creșterea anormală a sânilor (ginecomastie)
  • Scăderea părului facial sau corporal sau alte semne ale unei anomalii cromozomiale sau hormonale
  • Un număr de spermatozoizi mai mic decât cel normal (mai puțin de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de spermă sau un număr total de spermatozoizi mai mic de 39 de milioane pe ejaculat)

Când să consulți un medic

Consultă un medic dacă nu ați reușit să concepeți un copil după un an de relații sexuale regulate, neprotejate sau mai devreme, dacă aveți oricare dintre următoarele:

  • Probleme de erecție sau ejaculare, apetit sexual scăzut sau alte probleme cu funcția sexuală
  • Durere, disconfort sau o umflătură în zona testiculelor
  • Antecedente de probleme testiculare, de prostată sau sexuale
  • intervenție chirurgicală în zona inghinală, a testiculelor, a penisului sau a scrotului
  • Un partener cu vârsta de peste 35 de ani

Diagnostic

Cel mai important pas este ca bărbatul să își programeze o vizită la cabinetul medicului curant sau la un medic urolog. Dacă crezi că în cazul cuplului vostru infertilitatea ar putea fi atribuită factorului masculin, cere-i medicului o trimitere la un medic urolog sau la un specialist în infertilitatea bărbaților, astfel încât ambii parteneri vor avea un diagnostic corect înainte de a începe orice fel de tratament pentru infertilitate.

Nu uita!

Infertilitatea este o problemă medicală și aproximativ 30% dintre cazurile de infertilitate se datorează factorului masculin. Pentru un diagnostic corect, este esențial să mergi la medic. Acesta va efectua un examen fizic, va discuta cu pacientul despre istoricul medical, despre potențialele probleme în ceea ce privește fertilitatea, va examina prostata și va recomanda analize de sânge, pentru testarea nivelurilor hormonilor, va recomanda analiza lichidului seminal (spermograma) și va interpreta apoi rezultatele acesteia.

În funcție de ceea ce descoperă medicul la prima serie de teste, el poate include unele teste suplimentare, cum ar fi verificarea anticorpilor antispermatozoizi în spermă sau un test care evaluează abilitatea spermatozoizilor de a penetra membrana exterioară a ovulului.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/causes/
American Society for Reproductive Medicine - https://www.reproductivefacts.org/faqs/frequently-asked-questions-about-infertility/q02-what-causes-infertilitynew-page/
American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/infertility/male-infertility/
The National Infertility Association - https://resolve.org/infertility-101/medical-conditions/male-factor/
The National Infertility Association - https://resolve.org/infertility-101/infertility-faq/male-fertility-workup/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0