Spermograma (analiza materialului seminal) – de ce se face si cum se interpreteaza rezultatele

Spermograma, cunoscuta si sub denumirea de analiza a materialului seminal, este un test de laborator care permite evaluarea lichidului seminal. Aceasta este folosita adesea pentru diagnosticarea infertilitatii masculine.

Exista doua situatii in care este folosita spermograma: medicul suspecteaza barbatul de infertilitate sau doreste sa verifice daca vasectomia (n.r. interventie chirurgicala realizata cu scopul de a steriliza definitiv barbatul) a fost un succes. Analiza va oferi informatii cu privire la spermatozoizi, utile in ambele situatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru realizarea spermogramei, se colecteaza sperma in vederea analizarii. Se vor masura astfel caracteristicile spermei.

Valorile normale evidentiate de spermograma/ analiza materialului seminal

Volumul spermei – in mod normal, cantitatea de sperma obtinuta trebuie sa fie mai mare de 1,5 mL, valorile ideale fiind intre 2-6 mL. O cantitate mai mica de sperma poate indica un blocaj. Pe de alta parte, nici cantitatea prea mare de sperma nu este ideala, aceasta indicand diluarea celulelor spermatice.

Concentratia de spermatozoizi – valorile normale ale densitatii spermatozoizilor ar trebui sa depaseasca 15-20 de  milioane de spermatozoizi/ mL de sperma.

Timp de fluidificare – timpul de fluidificare a spermei ar trebui sa fie cat mai redus, ideal pana in 30-40 de minute. Cu cat timpul de fluidificare e mai mic, cu atat mai usor se vor misca spermatozoizii, iar fertilitatea e sporita.

Motilitate spermatozoizi – in mod normal, mai bine de 50% din cantitatea totala de spermatozoizi ar trebui sa aiba inca abilitatea de a se misca la o ora dupa ejaculare.

Morfologie sperma – prin morfologia spermei se analizeaza aspectul spermatozoizilor. Ideal ar fi ca mai bine de 50% din cantitatea totala de spermatozoizi sa aiba o forma normala. Cu cat sunt mai multi spermatozoizi cu forma atipica, cu atat mai mult este afectata fertilitatea.

Aspect sperma – sperma ar trebui sa aiba culoarea albicioasa, opaca. Sperma de culoare maronie sau rosie ar putea indica prezenta sangelui, in timp ce sperma galbuie poate trada icterul.

Ce indica rezultatele anormale ale spermogramei

Daca rezultatele spermogramei sunt anormale, barbatul ar putea avea de-a face cu urmatoarele probleme:

  • Infertilitate
  • Infectie
  • Dezechilibre hormonale
  • Expunere la radiatii
  • Defecte genetice
  • Boli precum diabetul.


In cazul in care rezultatele spermogramei trezesc suspiciuni medicului, acesta poate continua investigatiile prin realizarea unor teste genetice, hormonale, ori chiar cu ajutorul unei biopsii testiculare.

Cum se pregateste pacientul pentru spermograma

Se recomanda evitarea ejacularii cu 24-72 de ore inainte de recoltarea spermei.

Totodata, consumul de bauturi alcoolice, cofeina, substante interzise precum marijuana sau cocaina, este interzis cu 2-5 zile inainte de realizarea spermogramei, intrucat acestea pot modifica valorile evidentiate.

Nici tratamentele naturiste precum cel pe baza de sunatoare sau echinaceea nu sunt recomandate in ziua recoltarii probei, intrucat afecteaza rezultatele.

Pentru ca rezultatele sa fie cat mai precise, e important ca dupa recoltare, intr-un interval de 30-60 de minute, sperma sa fie deja analizata. Daca aceasta este expusa unor temperaturi prea mari sau prea mici, rezultatele nu vor fi concludente.

Factori care pot afecta rezultatele spermogramei

Chiar daca pacientul respecta toate indicatiile si recomandarile medicului, exista cativa factori care pot afecta rezultatele analizei materialului seminal:

  • Contactul spermei cu spermicide (n.r. substanta contraceptiva cu utilizare locala)
  • Recoltarea spermei in perioade in care pacientul este bolnav sau foarte stresat
  • Erori de laborator
  • Contaminarea spermei recoltate.


Pentru rezultate cat mai precise, medicul poate considera necesara realizarea mai multor spermograme pe o perioada de 3 luni – de regula, o spermograma pe luna. In acest fel, medicul se asigura ca nu exista erori.

Daca un cuplu nu reuseste sa conceapa un copil in decursul a 2 ani de sex neprotejat, ambii parteneri ar trebui sa mearga la un consult de specialitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0