Invidia - este un sentiment negativ sau ne ambitioneaza?

Invidia este o emotie naturala care, daca scapa de sub control, poate fi distructiva. Insa daca este folosita pe post de motivatie, invidia ne poate fi chiar folositoare.

Invidia se naste din compararea propriei persoane cu altele. Realizarile, ceea ce au in posesie sau aptitudinile altei persoane ne pot starni invidia. Acest sentiment insa are o reputatie extrem de proasta, de multe ori din invidie nascandu-se frustrari, rusine, stima de sine scazuta sau alte emotii distructive.

Studiile facute in domeniu au scos la iveala faptul ca exista doua tipuri de indivie: invidia benigna si invidia maligna. Sau putem spune invidia buna si invidia rea. In primul caz, invidia benigna, atunci cand cineva are ceva ce ne-am dori si noi, traim intern " as vrea si eu ce are X" iar in al doilea caz " vreau eu ce are X, eu sa am si el nu". 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Invidia benigna este cea care ne serveste pe post de inspiratie, motivandu-ne. Atunci cand suntem invidiosi dar simtim/speram ca putem face/ obtine si noi un lucru pe care alta persoana il are, devenim brusc motivati sa fim mai buni, sa ne straduim mai mult pentru a obtine ce ne dorim. Invidia benigna apare atunci cand avem incredere in noi si in potentialul nostru, atunci cand dorintele noastre sunt adecvate realitatii  - e greu sa-ti doresti sa fii mai inalt, sa ai alta culoare a ochilor sau sa arati la 30 de ani ca la 18.

Pe de alta parte, invidia maligna este cea care ne umbreste judecata si care apare atunci cand credem ca persoana cu care ne comparam nu merita ceea ce are. Invidia maligna da cont de conflicte interne puternice, genereaza multa anxietate si emotii coplesitoare, ne blocheaza in activitatile zilnice dar mai presus de orice ne intuneca perspectiva asupra vietii. Este greu de trait, de respirat, ramane putin loc pentru bucurie si zambet.  

Invidia este o emotie atat de puternica incat ne poate face sa ne simtim rau si din punct de vedere fizic. Un studiu facut in 2009 de catre cercetatorii de peste Ocean a dovedit faptul ca anumite zone din creier sunt activate in momentul in care simtim invidie puternica, zone care se activeaza si atunci cand avem inima franta ori cand suntem respinsi. La fel ca si in cele doua cazuri expuse, si invidia poate declansa dureri fizice, sau asa cum spun specialistii invidia, precum si alte trairi puternice, poate genera o psihosomoatizare susbtantiala. 

 

 

Asadar, invidia poate fi transformata dintr-o emotie negativa intr-una benefica noua, daca o folosim pe post de stimulent.

Iata cateva strategii care te vor ajuta sa transformi invidia in motivatie:

  • Cunoaste-te pe tine, apreciaza-te, consoleaza-te, evalueaza-te cu indulgenta si intelegere. 
  • Fa comparatii cu intentii bune – atunci cand te compari cu alta persoana, propune-ti sa o faci intr-un mod cat se poate de benefic tie, nu sa o faci doar de dragul de a critica o persoana a carei viata iti pare mai usoara sau mai frumoasa.
  • Cauta aspectele pozitive – in momentul in care te compari cu o persoana pe care o privesti cu invidie, incearca sa gasesti calitatile pe care le admiri cel mai mult la persoana respectiva. Intreaba-te ce are in plus fata de tine si cum ai putea si tu sa copiezi modelul de succes?
  • Opreste-te la timp – compararea cu alte persoane, precum si invidia, pot servi drept stimulent pentru tine, insa trebuie sa stii cand sa te opresti. Altfel, te vei afla intr-o lupta continua cu tine si vei dezvolta o forma de perfectionism nociva. Apreciaza ceea ce ai si invata sa fii multumit cu realizarile tale, altfel risti sa fii intr-o permanenta lupta.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0