Fobia de inaltime (acrofobie): de ce apare si cum se trateaza

Teama patologica de locurile inalte se numeste acrofobie. Asa ca astazi ne indreptam atentia in directia fobiei de inaltime, incercand sa intelegem de ce apare si cum se poate trata.

Multi oameni se confrunta cu frica de inaltime sau acrofobie. Daca si tu te numeri printre ei si vrei sa invingi aceasta fobie de inaltimi, este important sa intelegi cauza si sa descoperi de ce ai aceasta teama.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca te panichezi cand realizezi ca te afli la mare inaltime fata de sol, daca te sperie gandul ca ai o sedinta cu colegii la un etaj superior din cladirea de birouri sau daca stai pe o scara si iti revine in minte faptul ca iti este frica de inaltime, este posibil sa suferi de acrofobie, o tulburare care afecteaza aproape 5% din populatie. Definitia acestei tulburari este simpla: fobia sau frica de inaltime.

Persoanele care sufera de aceasta forma de fobie, de regula, nu se bucura de anumite aventuri din parcurile de distractii care implica inaltimi mari, se streseaza atunci cand trebuie sa ia liftul cu pereti din sticla, evita sa conduca autoturismul pe poduri. Acestea sunt doar cateva exemple, adica situatii cand frica de inaltime poate declansa simptome neplacute, iar drept rezultat, persoanele cu acrofobie evita posibilitatea de a sta la inaltimi mari.

Simptome acrofobie

Unele persoane folosesc cuvantul vertij cand descriu frica de inaltime, insa acest vertij sau senzatia neplacuta de a simti ca incaperea se invarte cu tine este doar unul dintre simptomele fobiei de inaltime. Alte simptome ale acrofobiei pot fi:

  • senzatia ca trebuie sa te tarasti in patru labe, ca trebuie sa ingenunchiezi sau ca trebuie sa cobori imediat cand te simti la o inaltime mare fata de sol
  • tremurul
  • transpiratiile
  • persoana se simte terifiata sau paralizata de frica
  • persoana are palpitatii la inima
  • persoana plange sau tipa
  • se declanseaza un atac de panica, insotit de starea aceea in care persoana simte ca nu mai poate sa respire
  • durerile de cap si ameteala apar cand persoana se afla la o inaltime mare fata de sol.

Cauze sau de ce apare frica de inaltime

Aceasta frica exagerata fata de inaltimile mari se poate naste din tema noastra naturala de a nu cadea si de a nu ne accidenta sau lovi. Daca persoana ramane cu gandul la durerea care ar putea sa apara din cauza unei caderi de la o inaltime mare, acest gand ar putea sa contribuie la dezvoltarea acrofobiei.

Este normal, spun psihologii, ca oamenii sa aiba o oarecare sovaiala sau retinere in situatia cand trebuie sa se afle la inaltimi mari, insa in cazul pacientilor cu acrofobie, frica este nerealista si exagerata. La fel ca toate fobiile, si acrofobia pare sa fie o hiper-reactie la raspunsul normal de frica.

Optiunile de tratament pentru frica de inaltime

Alocand suficient timp si dedicandu-te, poti depasi frica de inaltime. Unul dintre principalele tratamente pentru acrofobie este terapia cognitiv-comportamentala. Cu ajutorul acestei forme de terapie sunt folosite tehnicile de comportament care expun individul la situatia de care se teme (in acest caz, inaltimile si locurile aflate la mare altitudine).

Aceste tehnici pot fi folosite treptat sau rapid, iar pacientul este invatat cum sa stopeze situatia care il panicheaza si cum sa redobandeasca controlul asupra propriilor emotii.

Chiar daca expunerea la inaltimi mari este un tratament pentru acrofobie, unele cercetari arata ca si realitatea virtuala* se poate dovedi la fel de eficienta in tratarea acestor pacienti.

In privinta tratamentului medicamentos, unele sedative ori unele betablocante pot fi folosite pe termen scurt, pentru ca acestea pot reduce panica si anxietatea. Important este ca aceasta fobie sa nu fie trecuta cu vederea si ca pacientul sa ceara ajutorul unui specialist, fie unui psiholog clinician, fie unui psihoterapeut.

Tehnicile de relaxare, inclusiv meditatia, yoga, exercitiile care te invata respiratia profunda si relaxarea progresiva a muschilor te pot ajuta sa faci fata atat stresului, cat si anxietatii. De asemenea, exercitiile fizice pe care le faci in mod regulat pot fi extrem de utile in tratarea fricii de inaltime.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

NHS Choices - https://www.nhs.uk/news/mental-health/could-virtual-reality-help-cure-fear-heights/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0