Ciclotimia sau tulburarea ciclotimica
Ciclotimia este o afectiune rara legata de dispozitie. Aceasta cauzeaza urcusuri si coborasuri emotionale, dar nu sunt la fel de extreme ca cele din tulburarea bipolara.
Cu ciclotimia, veti experimenta perioadele in care starea de spirit se va schimba considerabil de la foarte bine la foarte prost fata de linia de baza. S-ar putea sa va simtiti in varful lumii pentru o perioada, dupa care va urma o perioada scurta cand va veti simti oarecum la pamant. Intre aceste maxime si minime ciclotomice, va puteti simti bine si stabili.
Desi urcusurile si coborasurile ciclotimiei sunt mai putin extreme decat cele ale tulburarii bipolare, este esential sa cautati ajutor in gestionarea acestor simptome deoarece ele pot interfera cu capacitatea de a funcționa si cresc riscul de tulburare bipolara.
De ce apare ciclotimia
Nu se stie exact ce cauzeaza ciclotimia. Ca si in cazul multor tulburari de sanatate mintala, cercetarile arata ca aceasta poate rezulta dintr-o combinatie de:
- Ereditate, deoarece ciclotimia tinde sa se manifeste in familii
- Procesele biochimice ale corpului, cum ar fi schimbarile in chimia creierului
- Mediul, cum ar fi experientele traumatice sau perioadele prelungite de stres
Ciclotimia este considerata a fi o afectiune relativ rara. Dar estimarile reale sunt greu de identificat, deoarece oamenii pot fi nediagnosticati sau diagnosticati gresit ca avand alte tulburari de dispozitie, cum ar fi depresia.
Ciclotimia incepe, de obicei, in timpul adolescentei sau la varsta de adult tanar. Aceasta afecteaza aproximativ acelasi numar de barbati si femei.
Simptome
Simptomele ciclotimiei alterneaza intre urcusurile si coborasurile emotionale. Valorile crescute ale ciclotimiei includ simptomele unei dispozitii ridicate (simptomele hipomaniacale). Coborasurile constau in simptome usoare sau moderate de depresie.
Simptomele ciclotimiei sunt similare cu cele ale tulburarii bipolare, dar ele sunt mai putin severe. Cu ciclotimie se poate functiona de obicei in viata de zi cu zi, desi nu intotdeauna bine. Natura imprevizibila a miscarilor de dispozitie poate intrerupe semnificativ viata cuiva pentru ca nu stie niciodata cum se va simti.
Simptomele hipomaniacale pot include:
- Un sentiment exagerat de fericire sau bunastare (euforie)
- Optimism dus la extrem
- Stima de sine crescuta
- A vorbi mai mult decat de obicei
- Judecata slaba, care poate duce la un comportament riscant sau la alegeri nu tocmai intelepte
- O aglomerare de ganduri
- Comportament irascibil sau agitat
- Activitate fizica excesiva
- Cresterea dorintei de a realiza sau de a-si atinge obiectivele (sexuale, legate de munca sau sociale)
- Scade nevoia de somn
- Tendinta de a fi usor distras
- Incapacitatea de a se concentra
Simptomele depresive pot include:
- Sentimente de tristete, lipsa sperantei sau gol
- Te plangi mai tot timpul
- Iritabilitate, in special la copii si adolescent
- Pierderea interesului pentru activitati considerate mai demult placute
- Modificari ale greutatii
- Sentimente de inutilitate sau vinovatie
- Probleme legate de somn
- Neliniste
- Oboseala sau senzatia de incetinire
- Probleme legate de concentrare
- Ganduri legate de moarte sau de sinucidere
Daca ai ciclotimie si nu o tratezi, acest lucru poate duce la probleme emotionale semnificative care afecteaza fiecare zona a vietii tale, existand un risc crescut de a dezvolta ulterior tulburare bipolara. De asemenea, poti recurge la abuzul de substante si poti dezvolta o tulburare de anxietate.
De aceea, cauta ajutor medical specializat. Ciclotimia nu dispare de la sine.
Tratamentul ciclotimiei
Ciclotimia necesita tratament pe tot parcursul vietii - chiar si in perioadele in care te simti mai bine - de obicei este nevoie sa fii ghidat de un furnizor de servicii de sanatate mintala calificat in tratarea acestei afectiuni.
Principalele tratamente pentru ciclotimie sunt medicamentele si psihoterapia.
Inca nu sunt aprobate medicamente specifice pentru tratarea acestei afectiuni, insa medicul tau iti poate prescrie medicamente utilizate pentru tratarea tulburarilor bipolare. Aceste medicamente pot ajuta la controlul simptomelor ciclotimiei si pot preveni perioadele hipomanicale si perioadele depresive.
Psihoterapia este o parte vitala a tratamentului si poate fi facuta individual, in familie sau in grup. Pot fi de ajutor mai multe tipuri de terapie:
- Terapia cognitiv-comportamentala. Un tratament obisnuit in cadrul acestei terapii este de a identifica credintele si comportamentele nesanatoase, negative si de a le inlocui cu cele sanatoase, pozitive. Sunt invatate, de asemenea, strategii eficiente pentru a gestiona stresul si pentru a face fata situatiilor suparatoare
- Terapia ritmica interpersonala si sociala (TRIPS). Aceasta terapie se concentreaza pe stabilizarea ritmului zilnic: somnul, trezirea si mesele. O rutina consecventa permite o mai buna gestionare a dispozitiilor. Persoanele cu tulburari de dispozitie pot beneficia de stabilirea unei rutine zilnice pentru somn, dieta si exercitii fizice
- Alte terapii. Exista terapii care au fost studiate si au avut succes. Vorbeste cu medicul tau daca ar putea sa fie potrivite pentru tine si alte opțiuni
Nu exista nicio modalitate sigura de a preveni ciclotimia. Cu toate acestea, inceperea unui tratament la cel mai mic semn al unei tulburari de sanatate mintala poate ajuta la prevenirea agravarii acesteia. Tratamentul preventiv pe termen lung, de asemenea, poate ajuta la prevenirea simptomelor minore de a se transforma in episoade hipomaniacale, maniacale sau in depresie majora.
Sursa foto: Shutterstock
Login
Înregistrează-te
Vă mulțumim!
Cererea de înregistrare a fost trimisa cu succes. Pentru a finaliza creearea contului pe acest website te rugam să intri pe adresa de email înscrisă în formular și să confirmi potrivit instrucțiunilor din mailul pe care îl vei primi din partea noastră.
În funcție de providerul tău de email mesajul de confirmare poate ajunte într-un interval de până la 30 de minute. vă rugam verificați și folderul Spam/Junk mail.